Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_makro.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
898.56 Кб
Скачать
  1. Валовий випуск та валовий внутрішній продукт.

Система національних рахунків передбачає обчислення багатьох макроекономічних показників. Первинним з них є валовий випуск.

Валовий випуск (ВВ) — це сукупна ринкова вартість товарів та послуг, вироблених за рік резидентами країни в базових цінах.

Відповідно до прийнятої в СНР тлумачення виробничої діяльності, ВВ включає: усі товари, незалежно від місця їх використання; та послуги, що надаються іншим інституційним одиницям, в тому числі і ті, які необхідні для виробництва інших товарів та послуг.

Більшість продуктів проходить через кілька виробничих стадій, перш ніж потрапляє на ринок. Окремі частини й компоненти продукту купуються і продаються декілька разів. Щоб уникнути багаторазового врахування частин продуктів, які продаються і купуються, при обчисленні ВВП ураховують лише ринкову вартість кінцевих товарів і не враховують вартість проміжних товарів. Урахування вартості проміжних товарів означає подвійний рахунок, що завищує обсяг ВВ.

Під кінцевими товарами розуміють товари і послуги, які купують для споживання, а не для перепродажу, подальшого оброблення чи перероблення. Проміжними називають товари і послуги, які використовуються для подальшого оброблення чи перероблення, тобто для виробництва інших товарів чи для перепродажу.

Центральне місце серед макроекономічних показників займає валовий внутрішній продукт (ВВП).

Валовий внутрішній продукт — це сукупна ринкова вартість. кінцевої продукції та послуг, що вироблені резидентами країни за рік (ВВП).

Це означає, що при обчисленні ВВП не враховується проміжна продукція, тобто продукти і послуги використані в процесі виробництва. Включення до складу ВВП проміжної продукції означало б повторний рахунок, тому що вартість проміжної продукції вже входить до складу кінцевої продукції та послуг.

Під час обчислення ВВП не враховується вартість товарів, які були у вжитку, також не враховують невиробничі фінансові операції, що здійснюються в економіці. До невиробничих фінансових операцій належать

    • державні та приватні трансфертні платежі (пенсії, допомога, страхування та кошти, які передаються однією приватною особою іншій безкоштовно)

    • операції з цінними паперами, які не впливають на обсяги виробництва товарів та послуг.

Однак, підрахунок та встановлення обсягів ВВП для економістів є певною проблемою тому, що неможливо врахувати:

  • продукцію, що виробляється домогосподарствами для власного споживання

  • товарообіг тіньової економіки

  • обсяги бартерних операцій.

  1. Методи обчислення ввп.

ВВП обчислюється трьома методами:

  • Виробничим методом, як суму доданої вартості, створеної на всіх стадіях виробництва товарів і послуг

  • Методом кінцевого використання (за витратами ), як суму видатків покупців на придбання товарів і послуг

  • Розподільчим методом (за доходами), як суму грошових доходів, отриманих від виробництва продукції у цьому році..

Згідно з виробничим методом ВВІІ обчислюється як сума валової доданої вартості всіх галузей економіки плюс продуктові податки за мінусом субсидій.

Цей метод дає змогу виявити співвідношення і роль різних галузей економіки у створенні ВВП.

ВВП = Σ (ВВ - МВ) + (ПП - С)

Де ВВ — валовий випуск окремих галузей;

МВ — матеріальні витрати окремих галузей;

ПП — продуктові податки;

С — субсидії,

(ПП - С) — чисті продуктові податки.

Податки на продукти ПП — це податки, які стягуються пропорційно до кількості, або вартості товарів і послуг, що виробляються, продаються або імпортуються підприємствами - резидентами. До них відносять ПДВ, акцизи, податки на окремі види послуг (на послуги транспорту, зв’язку, страхування, рекламу, дозвілля, спортивні заходи, тощо) мито.

Субсидії на продукти С — це субсидії, що надаються підприємствам - резидентам із державного бюджету з метою відшкодування постійних збитків, які виникають у зв'язку з тим, що продажна ціна на окремі види продукції складається нижче від середніх витрат виробництва; субсидії на експорт, імпорт та ін.

Згідно із методом кінцевого використання (за витратами) ВВП обчислюється як сума окремих елементів сукупних витрат, здійснених всередині країни і пов’язаних зі створенням кінцевого продукту та послуг. Для цього використовують таку формулу:

ВВП = C+I+G+X

Де C — споживчі витрати домашніх господарств, тобто населення;

І — валові інвестиції приватного сектора економіки

G—державні закупівлі товарів і послуг з метою задоволення загальносуспільних потреб;

X —чистий експорт, тобто різниця між експортом і імпортом товарів та послуг (X = ЕX – ІM.)

Споживчі витрати (C) домашніх господарств охоплюють видатки на придбання товарів поточного, довгострокового користування та оплату споживчих послуг. Витрати на кінцеве споживання домашніх господарств включають:

  1. Витрати на купівлю споживчих товарів та послуг

  2. Споживання товарів і послуг, отриманих у натуральній формі як оплату праці, подарунків, тощо

  3. Споживання товарів і послуг, що вироблені домашніми господарствами для особистого кінцевого споживання

  4. Споживання товарів і послуг, що куплені резидентами даної країни за кордоном під час відряджень, туристичних поїздок тощо, за виключенням аналогічних закупок нерезидентів даної країни.

Валові інвестиції (І) – це видатки на закупівлю машин та устаткування підприємствами; на будівництво; на зміни в запасах. Запаси – це вироблені, але не продані у цьому році інвестиційні та споживчі товари. Якщо на складах підприємств наприкінці року нагромадилося більше товарів, ніж їх було на початку року, то це означає, що в національній економіці впродовж року вироблено більше товарів, ніж продано. Цей приріст запасів додають до ВВП. А якщо запаси зменшуються, то величину зменшення вираховують із ВВП.

Валові інвестиції складаються із двох елементів:

І = ЧІ + А,

ЧІ — чисті інвестиції. тобто такі, які спрямовуються на приріст капіталу та запасів;

А — амортизація, тобто інвестиції, які йдуть на відновлення зношеного капіталу.

Державні закупівлі товарів і послуг (G)— це витрати уряду, місцевих органів влади на кінцеві продукти підприємств і на наймання в державний сектор працівників.. До них відносяться витрати на заробітну плату державних працівників та службовців, а також витрати, пов'язані із .закупівлею товарів і послуг колективного (суспільного) споживання у приватного сектора економіки. До державних витрат не входять трансфертні платежі, тому що такі видатки не відображають збільшення поточного виробництва і є просто передаванням державних доходів певним родинам або індивидам.

Чистий експорт (Х) – це сума, на яку іноземні видатки на вітчизняні товари і послуги (експорт) перевищують вітчизняні видатки на іноземні товари і послуги (імпорт). Проте чистий експорт може бути і від’ємною величиною.

Згідно із розподільчим методом (за доходами) ВВП — це сума усіх доходів, отриманих резидентами країни та рік. Такими доходами є:

  1. заробітна плата найманих працівників, яку фірми й уряд виплачують тим, хто пропонує працю; враховують також низку доповнень до зарплати, які підприємства вносять у різні фонди;

  2. рента, тобто доходи, які отримують домогосподарства і фірми від нерухомого майна, в тому числі приписану ренту за проживання у власній оселі;

  3. процент, що являє собою виплати грошового доходу постачальникам грошового капіталу (виплата процентів домогосподарствам за вклади, за облігації підприємств);

  4. прибуток. Він має два різновиди — доходи некорпоративного сектора (доходи підприємств, що перебувають в одноосібній власності) та прибуток акціонерних підприємств.

ВВП як сума доходів містить іще два види виплат, що не є доходом:

5. непрямі податки на бізнес (податок на додану вартість, акцизний збір, ліцензійні платежі, мито та ін.);

6. амортизаційні відрахування (показують обсяг капіталу, спожитого у процесі виробництва впродовж року).

Найпоширенішими з наведених методів обчислення ВВП є метод кінцевого використання та виробничий метод. Вибір країною методів обчислення ВВП визначається особливостями її статистики. Усі катоди обчислення ВВП дають однаковий результат, бо те, що витрачено на купівлю продукту (видатки), є доходом для тих, хто вклав людські й матеріальні ресурси у виробництво цього продукту.

ВВП — дуже важливий показник функціонування національної економіки. Однак потрібно усвідомлювати, що він дещо занижує реальний обсяг вітчизняного виробництва. По-перше, ВВП не враховує результатів економічної діяльності в тіньовому, або підпільному, секторі національної економіки. Окремі представники цього сектора втягнуті в нелегальну діяльність — торгівля і виробництво наркотиків, лихварство і шахрайство при наданні позик. Доходи, отримані від нелегальної діяльності, зрозуміло, приховують. Проте більшість учасників тіньової економіки веде легальну діяльність, але не повідомляє про неї, щоб не сплачувати податки. За оцінками Світового банку, в тіньовій економіці України виробляється до 50% усієї продукції. В деяких державах частка тіньової економіки дуже висока. Загалом чим вищі податкові ставки і чим більша державна зарегульованість національної економіки, тим більші масштаби тіньового сектора.

По-друге, не всі вироблені в національній економіці продукти проходять стадію купівлі-продажу. Тому ВВП як вимірник ринкової вартості обсягу виробленої продукції не враховує такі продукти. Наприклад, майже в усіх країнах є залишки натурального господарства — тобто продукції, виробленої та спожитої самими домогосподарствами.

Валовий національний продукт (ВНП) характеризує сукупну вартість кінцевих товарів і послуг, створених за певний період вітчизняними підприємствами в країні і за її межами.

Валовий національний продукт підраховується за національним принципом. ВНП обчислюється як валовий внутрішній продукт і відрізняється від нього на величину, яка дорівнює сальдо розрахунків із зарубіжними країнами (прибутки, зарплата).

Надходження за фактори

з-за кордону

Платежі за

фактори решті світу

ВНП = ВВП + -

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]