Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ інформатика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України

Харківський інститут фінансів

Українського державного університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра економіко – математичних методів та інформаційних технологій

Інформатика

Методичні рекомендації

До індивідуальної роботи студентів та

Індивідуальні навчально-дослідні завдання

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

освітньо-кваліфікаційний рівень - бакалавр

галузь знань – 0305 «Економіка та підприємництво»

напрям підготовки – 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030503 «Міжнародна економіка»,

6.030509 «Облік і аудит», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»

Укладач доц. Єршов С.Г.

Розглянуто та ухвалено на

засіданні кафедри

Протокол

від 26.09.11 № 2

Харків

2011

Вступ

Методологія процесу навчання та, відповідно, оцінювання знань студента полягає в його переорієнтації з лекційно-інформативної на індивідуально-диференційовану, особистісно-орієнтовану форму та на організацію самоосвіти студента.

Усі світові та пропоновані останнім часом національні стандарти в основу навчання покладають самостійну, творчу роботу того, хто навчається. На цьому принципі ґрунтуються і новітні, включно з інформаційними, технології навчання. У структурі навчального навантаження студента за системою ECTS індивідуальна робота розглядається також як один з основних компонентів навчальної діяльності і повинна займати значну частину його навчального навантаження.

Обсяг індивідуальної роботи студента з дисципліни передбачен робочою навчальною програмою в обсязі 10 годин.

Ці методичні рекомендації включають методичні вказівки до виконання завдань, іх тематику, форму і термін виконання, критерії оцінювання та перелік літератури, а також додатки, які мистять зразки титульної сторінки звіту, змісту звіту та спрощений приклад часткового виконання завдання.

Методичні вказівки щодо організації індивідуальної роботи студентів

Індивідуальна робота студентів є формою організації навчального процесу, яка передбачає створення умов для якнайповнішої реалізації творчих можливостей студентів через індивідуально-спрямований розвиток їхніх здібностей, науково-дослідну роботу і творчу діяльність.

Індивідуальне завдання – форма організації навчання, яка має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які студенти отримують у процесі навчання, а також застосування цих знань на практиці.

Основна мета індивідуального завдання – прищепити студентам навички з підготовки й рішення економічних задач на персональних комп'ютерах (ПК) з використанням сучасного програмного забезпечення: операційної системи Windows, текстового процесора MS Word, табличного процесора MS Excel, системи керування базами даних MS Access і програмного середовища мови програмування високого рівня Visual Basic (VB). Для показу результатів виконання індивідуального завдання студентами використовуються презентації. Тематика індивідуальних завдань для студентів як раз і зв’язана з реалізацією позначеної мети.

Відповідно до інноваційних технологій навчання одним із різновидів індивідуальних завдань є індивідуальні навчально-дослідні завдання.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ІНДЗ) – вид позааудиторної індивідуальної роботи студента навчального, навчально-дослідного характеру, яке використовується у процесі вивчення програмного матеріалу навчальної дисципліни. ІНДЗ – це завершена теоретична або практична робота в межах навчальної програми дисципліни, яка виконується на основі знань, умінь і навичок, отриманих у процесі лекційних, семінарських, практичних та лабораторних занять, охоплює декілька тем або зміст навчальної дисципліни в цілому.

Мета ІНДЗ – самостійне вивчення частини програмового матеріалу, систематизація, поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань студента з навчальної дисципліни, розвиток навичок самостійної роботи.

Результати індивідуальної роботи студента визначаються за допомогою системи оцінювання, що використовується і затверджується у філії з обов’язковим переведенням оцінок відповідно до національної шкали та шкали ECTS.

Під час виконання індивідуального завдання (ІЗ) та ІНДЗ студенти повинні продемонструвати навички аналітичного мислення, вміння встановлювати структурно-логічні зв’язки між предметами, явищами тощо. Достатній і високий рівень науковості робіт має досягатися за рахунок уміння систематизувати, узагальнювати, висловлювати власне ставлення щодо досліджуваної проблеми.

Тематика (варіанти) індивідуальних навчально-дослідних завдань

Варіант 1. Виконати з використанням MS Excel, MS Access, Visual Basic облік праці співробітників підприємства при погодинній її оплаті відповідно до представленої структури таблиці 1 «Розрахунково-платіжна відомість підприємства». При розрахунках використовувати відомості довідкових таблиць (2-4) «Тарифна ставка», «Ставка податку» та «Список працівників». Зміст таблиць визначається студентом самостійно. Визначати Нараховано, Податок, До видачі, Суми (S1, S2, S3, S4).

Таблиця 1. Розрахунково-платіжна відомість підприємства «….»