Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інд роб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Харківський інститу фінансів

Українського державного університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра управління персоналом та економіки праці

Методичні вказівки

щодо виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань

з навчальної дисципліни

«Маркетинг»

для студентів денної форми навчання

напрям підготовки 6. 030508 «Фінансиі кредит»,

6.030509 «Облік і аудит»

галузь знань 0305 «Економіка та підприємництво»

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

Укладач Куценко Т.М., викладач

Розглянуто та ухвалено на

засіданні кафедри

Протокол від 30.01.2012 р. №6

Харків

2012

Загальні положення

Індивідуальна робота – це засіб підвищення якості підготовки студента-бакалавра за допомогою кращого засвоєння і набуття певної суми знань на основі практичної підготовки, формування вміння самостійно поповнювати й удосконалювати ці знання.

Індивідуальна робота як вид навчальної діяльності спрямована на поглиблену підготовку студентів в напрямах, визначених характером майбутньої діяльності, більш повну реалізацію творчих здібностей.

Мета: формування у студентів професійних якостей, знань, умінь і навичок майбутніх фахівців, сучасного економічного мислення та системи спеціальних знань про маркетингову діяльність підприємств, тенденції розвитку маркетингу України та закордоном, дослідження особливості їх функціонування в умовах ринкової економіки.

Завдання: набуття вмінь та навичок самостійної навчальної, науково-дослідної й практичної роботи; поглиблення теоретичної та практичної підготовки студентів з питань створення ефективного маркетингового плану, правильного визначення цілей, стратегій маркетингу щодо товарної, цінової, збутової, комунікаційної політики, вміння складати бюджет маркетингу тощо. Завдання, які виносяться на індивідуальну роботу студентів, в комплексі охоплюють весь навчальний матеріал і мають наскрізний характер та проблемно-аналітичне спрямування.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ІНДЗ) виконується студентом відповідно до терміну, який визначений викладачем. Передбачається виконання студентом певного завдання теоретичного та практичного характеру з підготовкою звіту за результатом його виконання. Звіт після перевірки викладачем може бути передано на доопрацювання (якщо навчальне завдання не виконано повністю або не якісно). При необхідності викладач проводить співбесіду зі студентами або виносить їх звіти на обговорення групи під час проведення семінарських занять (як фіксовану доповідь або дискусійне питання). Індивідуальна робота передбачає виконання студентом ІНДЗ відповідно до тем дисципліни.

Результатом роботи ІНДЗ є розробка групою студентів ефективного маркетингового плану підприємства, який слід оформити як презентацію для захисту роботи та в друкованому вигляді як звіт (додаток А), надати викладачу для перевірки відповідно до терміну. Захист ІНДЗ здійснюється в кінці семестру. Інформацію щодо підприємства надає викладач або студент збирає її самостійно, використовуючи Інтернет-джерела, форми річної фінансової звітності підприємств та періодику.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання щодо розробки плану маркетингу підприємства

1. Обрати вид діяльності діючого (або нового) підприємства (за власним бажанням) та проаналізувати фактори зовнішнього і внутрішнього середовища, які впливають на діяльність підприємства, провести маркетингові дослідження щодо конкурентоспроможності та якості продукції або послуг та відповідно до вимог ринку розробити новий або удосконалити існуючий товар. Провести процедуру сегментування ринку та визначити стратегію позиціювання товару.

2. Розробити маркетинговий план товару або торгової марки, визначивши місію підприємства, цілі та стратегії маркетингу, розробити план дій щодо цінової, збутової та комунікаційної політики. Розробити бюджет маркетингу, контроль плану маркетингу.

Приклад складання маркетингового плану підприємства наведено у додатку Б. Форми фінансової звітності та інші дані, які використовувались при написанні роботи, також додаються до роботи. Рекомендації і висновки повинні бути конкретними, містити в собі чіткі практичні рекомендації щодо маркетингової діяльності підприємства, які ґрунтуються на здійснених дослідженнях.

Маркетинговий план визначає напрям саме маркетингової діяльності компанії на певний термін. Під час розробки необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. застосовуйте діловий професійний стиль мовлення, не вживайте жаргонних слів;

  2. пишіть чітко, зрозуміло, використовуючи фактичний матеріал. Підтверджуйте прогнози обґрунтованими пропозиціями, вираженими в кількісних показниках.

  3. у разі потреби використовуйте наочні матеріали (фотографії, малюнки, діаграми);

  4. складаючи план, прагніть вкластися у 15-35 сторінок, використовуючи шрифт зручний для читання кегля 14 пунктів.

Додаток А

Харківський інститу фінансів

Українського державного університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра управління персоналом та економіки праці

Індивідуальне навчально-дослідне завдання

з дисципліни «Маркетинг»

МАРКЕТИНГОВИЙ ПЛАН КОМПАНІЇ «RIMAKS-TRANS»

Керівник роботи,

викладач Т.М. Куценко

Студент факультету

фінансів, ІІІ курсу,

групи 31ф

Харків

2012

Додаток Б

МАРКЕТИНГОВИЙ ПЛАН

ДЛЯ КОМПАНІЇ «RIMAKS-TRANS»

Зміст

1. Пояснювальна записка

2. Загальні відомості про компанію

3. Стратегічні напрями і плани

Місія/бачення

Цілі

Основна компетентність і конкурентне середовище

4. Ситуаційний аналіз

Аналіз галузі

Аналіз конкурентів

Аналіз компанії

Аналіз споживачів

5. Товарно-ринкова орієнтація

Маркетингові та товарні цілі

Цільові ринки

Відмінні характеристики

6. Програма маркетингу

Продуктова стратегія

Цінова стратегія

Стратегія просування

Стратегія збуту

7. Фінансові показники

8. Організаційна структура

9. Реалізація плану

10. Оцінювання і контроль виконання плану

Додатки

1. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Загальні відомості про компанію

Компанія «RiМaks-Trans» заснована у 2006 році.

Основні напрямки діяльності :

  • перевезення вантажів Європа – Україна;

  • перевезення вантажів Україна – Європа;

  • перевезення вантажів по СНД, країни Балтії-Україна і зворотньо.

- повні завантаження, часткові завантаження, збіркові вантажі;

- перевезення небезпечних вантажів (ADR);

- супровід вантажу із забезпеченням фізичної охорони;

- страхування вантажів;

- інформаційні послуги з приводу перевезень.

На ринок вантажоперевезень фірма вийшла у 2006 році як приватний підприємець. Компанія «RiМaks-Trans» досить успішне підприємство, яке динамічно розвивається, маючи у своєму розпорядженні велику кількість надійних та перевірених часом клієнтів. Сьогодні фірма планує створити власний парк вантажних автомобілів, надавати іншим фірмам перевізникам різні ремонтні послуги, реорганізувати підприємство та розширити штат працівників.

Стратегічні напрями і плани

Місія «RiМaks-Trans» надавати повномасштабні, високоякісні послуги з перевезення вантажів для максимального задоволення наших клієнтів.

Нефінансові цілі компанії – вихід на ринок вантажоперевезень як фірма перевізник, поповнення клієнтської бази як на рівні України, так і на міжнародному рівні, створення та організація представництва «RiMaks-Trans» на території Польщі.

Фінансові цілі компанії – полягають у забезпеченні ії окупності в досягненні чистого прибутку на рівні 20 % від доходу після внесення змін у діяльність компанії.

Ситуаційний аналіз

Внутрішні сильні сторони: висока активність та корпоративна культура компанії, наявність молодого, енергійного, висококваліфікованого персоналу, здатність до швидкого реагування на потреби ринку; наявність довгострокових зв’язків з іноземними клієнтами.

Внутрішні слабкі сторони: відсутність власного парку автомобілів, наявність великої кількості перевізників.

Головна зовнішня можливість – відкриття представництв компанії на території інших країн.

Серед загроз – зростання податків, зниження цін конкурентів, зниження попиту, збільшення замовлень у фірм-конкурентів.

Основні тенденції:

  • Галузь і конкуренти – збільшення кількості фірм-перевізників, збільшення обсягів перевезення на міжнародному просторі;

  • Компанія – активне ініціативне, талановите молоде керівництво та персонал;

  • Споживачі – існує поділ споживачів в залежності від обсягу перевезень.

Товарно-ринкова орієнтація

Закріплення компанії «RiМaks-Trans» як транспортно-експедиторської компанії буде забезпечуватися за рахунок залучення до перевезень перевізників середнього класу, розширення та поповнення клієнтської бази великими замовниками завдяки політиці знижок та гарантій, першочерговості надання послуг.

У порівнянні з аналогічними компаніями, які вже перебувають на ринку вантажоперевезень, це те що наші послуги є більш вищої якості, різноманітності і швидкості надання інформації. Компанія має справу з замовниками, які себе зарекомендували як надійних партнерів, та «RiМaks-Trans» в свою чергу буде гарантувати поставку транспорту в потрібний кількості і в потрібний час.

Наші робітники виступають у ролі консультантів – вони надають допомогу клієнтам у виборі потрібного транспорту і умов перевезення.

Плани компанії різні, але всі вони підпорядковані одній меті розширенню комплексу послуг і максимальне задоволення потреб клієнтів.

Програма маркетингу

Програма маркетингу складається з таких стратегій:

  • продуктова стратегія передбачає поступове впровадження двох основних видів: міжнародні перевезення та перевезення по України;

  • цінова політика передбачає встановлення цін на перевезення нижче за ринкові;

  • стратегія просування передбачає розміщення реклами і застосування непрямої реклами з автоперевезень;

  • стратегія збуту передбачає традиційні канали збуту.

Фінансові показники

Прогнозується, що після реорганізації підприємства прибуток значно зросте. Також, за прогнозами, відсоток чистого прибутку від валового доходу зросте до 25%.

Організаційна структура

Директору компанії безпосередньо підпорядковується три відділи (продажу, транспортний, фінансовий).

Оцінювання та контроль виконання плану

Для виконання плану передбачені певні заходи, що впроваджуються, обґрунтовується їх доцільність та влучність часу введення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]