Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ інформатика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Крок 1. Обробка табличних даних в ms Excel з використанням довідкових таблиць

Відповідно до індивідуального завдання, використовуючи засіб Excel, створити таблицю-документ з числом записів 12 – 16. Значення та параметри форматування елементів таблиці студентом вибираються самостійно.

За допомогою стандартної функції вертикального (ВПР) або горизонтального (ГПР) перегляду організувати звертання до даних довідкової таблиці за вибраним ключем основної таблиці. Число записів в довідковій таблиці – 5  6. Основну та довідкову таблиці варто розмістити на окремих листах робочої книги, надавши їм відповідні імена. Діапазону комірок довідкової таблиці надати користувальницьке ім'я. У звіт поряд з основною та довідковою таблицями включити таблиці з відображенням формул і заголовків рядків і стовпців.

Крок 2. Сортування табличних даних та формування підсумкових даних у середовищі ms Excel

Відсортувати записи створеної таблиці за абеткою, а також у порядку зростання (спадання) одного, двох і трьох ключових полів.

Засобами діалогового вікна "Параметри" створити додатковий ключ і впорядкувати записи таблиці в порядку, що встановлюється користувачем.

Вибрати поле-ключ таблиці, для якого передбачається одержати проміжні підсумки, а також загальний підсумок. Відсортувати записи таблиці в порядку зростання (спадання) даних вибраного ключового поля.

Вибрати типи підсумкових операцій («Сумма», «Среднее» і т. д.) і поля таблиці, над якими ці операції варто виконати. Проаналізувати дії всіх кнопок, керуючих відображенням підсумкових результатів.

Крок 3. Побудова ділової графіки засобами ms Excel

На основі даних заданої таблиці-документа побудувати гістограму, лінійну та кругову діаграми, а також одну діаграму на вибір користувача. Перед застосуванням Майстра побудови діаграм доцільно вихідну таблицю скопіювати на окремий лист книги й відредагувати з урахуванням вимог до структури даних для діаграм.

Кожна діаграма повинна містити повний набір її об'єктів (заголовок діаграми, заголовки осей, легенду, сітку і т. д.) і розміщатися на окремому листі. Всі об'єкти діаграми варто відредагувати з урахуванням поліпшення її зовнішнього вигляду. Діаграму потрібно представити у звіті.

Крок 4. Аналітичні можливості ms Excel (додаткови)

Зробити аналіз даних засобами Excel:

 зробити пошук рішення індивідуального завдання при оптимізації планування для заданих обмежень;

 об'єднати однотипні дані, розміщені в різних областях одного або декількох листів (консолідація даних);

 оцінити вплив одного або декількох параметрів на деяку величину за допомогою таблиці підстановок.

Це завдання є додатковим і виконується над даними, які, видаються викладачем.

Крок 5. Робота з базами даних в ms Access

Виконати проектування бази даних відповідно до індивідуального завдання.

Використовуючи засоби MS Access, створити базу даних (БД). Імена та властивості полів установлюються самостійно. Визначити зв'язки між таблицями БД, а також головну та підлеглу таблиці для кожного зв'язку. Побудувати схему даних і встановити властивості зв'язків. Ввести дані в таблиці (не менше 7 - 12 записів) у відповідності до тематики свого варіанту.

Крок 6. Технологія створення, редагування та використання запитів у базі даних MS Access

Створити однотабличний та багатотабличний запити на вибірку даних (критерії відбору задати самостійно), а також запит з полем, що обчислюється.

Відсортувати результати будь-якого запиту за одним та декількома ключами сортування. Створити в режимі "Конструктор" багатотабличний запит з параметром.

На основі запиту з полем, що обчислюється, створити запит на створення таблиці та на поновлення записів однієї з таблиць. Створити запит на додавання записів до однієї з таблиць. Створити в режимі "Конструктор" запит на вилучення записів з однієї з таблиць, а також запити на каскадне відновлення та вилучення.