Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_makro.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
898.56 Кб
Скачать
  1. Запаси і потоки, вилучення та ін’єкції

Особливо важливе значення у макроекономіці має поділ показників на запасові й потокові та номінальні й реальні.

Запасові це показники, які вимірюють кількість чого-небудь у певний момент часу. Потокові це показники, що вимірюють кількість чого-небудь за одиницю часу, здебільшого за рік.

У макроекономіці існує певний взаємозв'язок між показниками запасу і потоку. По-перше, запас дорівнює нагромадженим за певний період часу потокам. По-друге, потік дорівнює різниці між запасами на початок і кінець періоду.

Наприклад: майно особи – запас, її доход і видатки – потік;

кількість безробітних – запас, кількість людей, що втрачають роботу – потік.

Слід розрізняти два типи кількісних змінних: запас і потік.

Запас – це кількість будь-чого в даний момент часу.

Потік – це кількісна визначеність зміни будь-чого за певний проміжок часу.

Вилучення – це частина поточного доходу, яка не використовується для здійснення видатків на виробництво ВВП.

Ін’єкції – це приріст видатків поточного періоду, які здійснюються за рахунок доходу попереднього періоду.

  1. Методологічні принципи побудови снр.

В кожній країні застосовується велика кількість показників, які обчислюються за певними правилами. Але, оскільки кожна країна певним чином інтегрована в світову економіку, то з метою забезпечення міжнародних порівнянь виникла необхідність застосування єдиних підходів до системи та методології обчислення макроекономічних показників.

Важливою особливістю СНР є її всеосяжний характер. Це означає, що СНР містить впорядковану певним чином інформацію, по-перше, про всі господарські суб’єкти, які беруть участь в економічному процесі (юридичні особи та домогосподарства); по-друге, про всі економічні операції, пов’язані з виробництвом та розподілом доходів, нагромадженням активів та іншими складовими економічного процесу; по-третє, про всі економічні активи та зобов’язання, що становлять національне багатство.

СНР базується на відповідних методологічних принципах:

  1. Продуктивною є будь-яка економічна діяльність, котра приносить доход суб’єктам цієї діяльності. Це стосується економічної діяльності у сфері матеріального і нематеріального виробництва.

  2. В основі СНР лежить концепція про тотожність між витратами на виробництво сукупного продукту і доходом, одержаним від його продажу. Так витрати дорівнюють доходам. Це свідчить про рівновагу в економічній системі.

  3. СНР виходить із того, що економіка знаходиться в постійному кругообігу „витрати-доходи”, котрий являє собою безперервний потік перетворень видатків у доходи, а доходів у видатки.

  1. Основні категорії снр.

СНР спирається на певну систему категорій, за допомогою яких здійснюється облік економічної діяльності в країні. Основні з них:

  • Додана вартість

  • Інституційна одиниця

  • Сектор

  • Економічна операція

  • Рахунок

Особливістю методології СНР є те, що ключовим поняттям у структурі показників виробництва є додана вартість.

Повна вартість (валовий випуск) матеріальних благ і послуг, вироблених якоюсь галуззю, групою виробників або економікою в цілому, включає, крім доданої вартості, також проміжне споживання

Додана вартість – це вартість, яка створена в процесі виробництва на даному підприємстві і характеризує реальний внесок підприємства у створення вартості конкретного продукту (заробітна плата, амортизація, прибуток підприємства). Додана вартість – це різниця між повною ринковою вартістю товарів та послуг і матеріальними витратами. Додану вартість розраховують для того, щоб уникнути подвійного рахунку при обчисленні ВВП.Національна економіка – це сукупність інституційних одиниць, які є базовою одиницею обліку в СНР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]