Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_makro.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
898.56 Кб
Скачать

57. Сутність та інструменти зовнішньоекономічної політики.

Зовнішня торгівля має до кожного з нас безпосередній стосунок. Ми користуємося речами, виготовленими в різних країнах світу, мешканці багатьох країн споживають українську продукцію. Всі держави світу пов’язані між собою складними зовнішньоекономічними відносинами, до яких відносять: міжнародну торгівлю товарами та послугами, міжнародний рух капіталів та робочої сили, валютні операції тощо. У цій темі ми з’ясуємо:

  • принципи, що лежать в основі міжнародної торгівлі,

  • проаналізуємо складові платіжного балансу

  • розглянемо вплив торговельних обмежень та валютних курсів на національну економіку.В основі міжнародної торгівлі лежить міжнародний поділ праці — це спеціалізація окремих країн на виготовленні тих чи інших видів продукції з метою взаємного обміну ними. В сучасних умовах міжнародний поділ праці має важливе значення для економічного і соціального розвитку будь-якої країни. Жодна з країн світу нині не спроможна вести власне господарство на засадах автаркії (замкненості, самодостатності). Міжнародний поділ праці є продовженням поділу праці всередині країни. Нині він дедалі вагоміше впливає на поділ праці всередині країни і форми цього поділу.Основним чинником, що зумовив поділ праці між державами, було нерівномірне розміщення природних багатств на земній кулі. Більшість країн не володіє багатьма видами необхідних їм природних ресурсів, крім того, існують відмінності у грунтово-кліматичних умовах різних країн, їхній флорі й фауні. Серед інших чинників можна назвати географічне розташування країни, забезпечення трудовими ресурсами, історичні традиції виробництва тощо.На сучасному етапі природні умови дедалі слабше впливають на міжнародний поділ праці, а головним чинником його поглиблення стають науково-технічні досягнення країн, їхня спеціалізація на прогресивній техніці та наукомістких технологіях (Японія).

Специфіку сучасного міжнародного поділу праці зумовлюють висока наукомісткість і технологічна складність продукції. За класифікацією Організації економічного співробітництва до високотехнологічних виробів відносять:

  • аерокосмічна техніка,

  • комп’ютери та інше конторське обладнання,

  • електромашинобудування,

  • фармацевтичні вироби,

  • наукові прилади та обладнання.

Питома вага таких товарів в загальному обсязі світової торгівлі швидко зростає: 1980 р. – 10%, 2000 р. – 21%. Сьогодні випереджаючими темпами зростає внутрішньогалузевий обмін продукцією підприємств обробної промисловості, що можуть базуватися у різних країнах і навіть на різних континентах. Така спеціалізація сприяла становленню так званих нових індустріальних держав, якими є Сінгапур, Тайвань, Республіка Корея, Бразилія, Мексика, Чилі та ін. Ці країни економічно зміцніли завдяки сучасному міжнародному поділові праці. Нині внутрішньогалузевий поділ праці поглиблюється на основі предметної, а особливо подетальної й технологічної спеціалізації виробництва.На сучасному етапі розвитку світової торгівлі головними гравцями є США, Німеччина, Японія. Великими експортерами є Франція, Велика Британія, Італія. Все більш важливу роль в міжнародній торгівлі грають так звані „азіатські тигри”: Сінгапур, Південна Корея, Тайвань. Частка цих держав в світовому експорті зросла з 3% в 1972 р. до 10% у 2000 р. Провідну роль на світовому ринку грають Китай та Росія. Зростає участь у цій сфері країн Центральної та Східної Європи: Польща, Чехія.

Тенденція розширення міжнародного обміну економічними ресурсами, товарами і послугами неодноразово переривалася явищем автаркії — повної економічної самодостатності однієї країни або групи країн. У 30-50-х роках в СРСР та в 1960-1970-х роках у Китаї, нині в Північній Кореї були зроблені спроби створити автаркійні економічні системи в межах командної економіки, які повністю ґрунтувалися б на власних ресурсах і були ізольовані від світової економіки. Проте ці спроби виявилися згубними для цих країн. Сьогодні ж ми можемо констатувати підвищення відкритості економіки, що передбачає усунення обмежень у міжнародному обміні товарами, послугами, робочою силою, технологіями тощо. На основі міжнародного поділу праці посилюється глобалізація економіки, розвиваються міжнародні економічні відносини, тобто господарські зв'язки між економічними агентами різних країн. Ці стосунки здійснюються нині в різних формах, основними серед яких є світова торгівля товарами і послугами, міжнародний рух капіталів, міжнародна міграція робочої сили, міжнародний туризм, науково-технічне співробітництво, регіональна інтеграція країн тощо.Зовнішня торгівля є історично першою і найважливішою формою економічних зв'язків між народами і країнами. Швидкому зростанню міжнародної торгівлі після Другої світової війни сприяло декілька чинників. По-перше, це вдосконалення видів транспорту. Повітряні лайнери швидко доставляють із однієї країни в іншу різноманітні товари. Природний газ тече по трубах широкого діаметра безпосередньо з країни-експортера до країни, що його імпортує. Нафту нині перевозять у гігантських танкерах, що істотно здешевлює цей процес. Отже, прогрес транспортних засобів знизив високі витрати на транспортування товарів, Що стримувало торгівлю між віддаленими регіонами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]