Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_makro.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
898.56 Кб
Скачать

23.Сутність сукупної пропозиції.

Сукупна пропозиція — це такий реальний обсяг національного продукту, який економіка пропонує для продажу з метою отримання прибутку. Потенційна величина сукупної пропозиції залежить від запасу капіталу та технологічного рівня виробництва. В межах потенційної величини сукупна пропозиція є функцією товарних цін та середніх витрат, тобто витрат на виробництво одиниці продукції. Таким чином, на сукупну пропозицію впливають два види факторів: ціна і нецінові фактори, вплив яких опосередковується через середні витрати. Спочатку розглянемо залежність сукупної пропозиції лише від ціни за інших незмінних умов. Крива має вигляд позитивно похилої лінії.

СПр1

І

ІІ

ІІІ

ВВП

Ц

СПр

Ц

ВВП

СПр3

СПр2

О1

О2

О3

Т3

Т1

Т2

Криву сукупної пропозиції можна умовно поділити на три ділянки: горизонтальну, висхідну і вертикальну.

На горизонтальній ділянці, яка характеризує економіку в умовах неповної зайнятості з високим циклічним безробіттям, збільшення сукупного попиту не викликає зростання цін. За цих умов сукупна пропозиція збільшується адекватно зростанню сукупного попиту.

На висхідній ділянці, яка відображає економіку в умовах неповної зайнятості з низьким циклічним безробіттям, збільшення сукупного попиту викликає як зростання цін, так і збільшення сукупної пропозиції.

На вертикальній ділянці, яка характеризує економіку в умовах повної зайнятості, при збільшенні сукупного попиту сукупна пропозиція тимчасово збільшитися не може. Тому єдиним наслідком є зростання цін.

Зміна сукупної пропозиції під впливом цін відображається на графіку за допомогою переміщення точки реального виробництва вздовж нерухомої кривої сукупної пропозиції.Якщо ж змінюються нецінові фактори, то за даними зміни в сукупній пропозиції відображаються на графіку зміщенням кривої у відповідний бік.До основних нецінових факторів сукупної пропозиції відносять:

  1. зміни цін на ресурси (ресурсних цін);

  2. зміни в продуктивності ресурсів,

  3. зміни податку на прибуток підприємства та субсидії.

Усі цінові фактори мають загальну рису – коли вони змінюються, то внаслідок цього змінюються середні витрати. Між середніми витратами та сукупною пропозицією діє обернена залежність.

24.Альтернативні моделі сукупної пропозиції.

У макроекономічній науці немає єдиної думки стосовно форми зв'язку між сукупною пропозицією та ціною. Залежно від того як впливають ціни на сукупну пропозицію, існують дві моделі : класична та кейнсіанська.

Історично першою є класична модель. Фундаментальним положенням класичної теорії є те, що економіка постійно тяжіє до потенційного ріння виробництва, який визначає межу виробничих можливостей економіки. Ринок володіє механізмом швидко повертати економіку до потенційного рівня виробництва. Головним механізмом, який виконує цю роль є механізм гнучких цін та зарплати.

Ц

Ц

ВВП

ВВП

СПр

СПр

СП1

СП2

Ц1

Ц2

Оп

СП1

СП2

Ц1

Ц2

Класична модель сукупної пропозиції Кейнсіанська модель сукупної пропозиції.

Особливістю графіка класичної моделі с те, що крива СПр має форму вертикальної лінії, яка бере свій початок у точні потенційного ВВП, тобто у точці Оп. За цих умов будь-яка зміна сукупного попиту не впливає на виробництво, а викликає зміну цін, на прикладі падіння сукупного попиту викликає зниження цін.Отже, в класичній моделі абсолютно гнучкі ціни і зарплата, вони миттєво нейтралізують будь-які відхилення економіки від умов повної зайнятості. Класична модель вступає у суперечливість із реальною економікою, яка свідчить, що фактичний ВВП досить часто і на тривалий період може відхилятися від потенційного ВВП. Отже, класична модель сукупної пропозиції – модель для довгострокового періоду.

Кейнсіанська модель сукупної пропозиції виникла на ґрунті конструктивної критики класичної моделі. Кейнсіанська модель має кілька різновидностей. Один із варіантів, який називається критичним випадком, полягає в тому, що суспільні фактори змішаної економіки стримують в короткостроковому періоді ціни та зарплату від миттєвого реагування на сукупний попит. Але реальна економіка свідчить, що негнучкість цін є не правилом, а крайнім випадком, який може виникати лише в екстремальних умовах, коли держава тимчасово блокує ціни. Оскільки ціни стабільні, то внаслідок цього крива сукупної пропозиції приймає вигляд горизонтальної лінії. У нормальних умовах ціни вільно формуються ринком, і тому є гнучкими, тобто еластичними стосовно сукупного попиту. Цю умову враховує основний варіант кейнсіанської моделі сукупної пропозиції, згідно з якою негнучким фактором є тільки зарплата. Це пояснюється тим, що існує закон про мінімальну заробітну плату, нижче якої підприємці не мають права зменшити оплату праці працівників; діяльність профспілок направлена тільки на підвищення заробітної плати; підприємці в свою чергу розуміють, що зменшення заробітної плати зменшує мотивацію робітників. Графічно цю модель сукупної пропозиції можна представити на прикладі падіння сукупного попиту.(див. мал.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]