Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_makro.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
898.56 Кб
Скачать

45. Фіскальна політика та державний бюджет.

Вплив фіскальної політики на економіку здійснюється через державний бюджет. Між фіскальною політикою і державним бюджетом існує пряма і зворотна залежність. З одного боку, державний бюджет визначає можливості фіскальної політики; з іншого — фіскальна політика впливає на стан державного бюджету. Роль державного бюджету у фіскальній політиці визначається не лише його величиною. Важливе значення також має його структура та співвідношення між державними заходами і витратами (видатками). Головною метою фінансової політики є стабілізація економіки. Цій меті підпорядковується державний бюджет. Регулюючи структуру і співвідношення між окремими частинами державного бюджету, фіскальна політика впливає одночасно на економічний розвиток і стан державного бюджету.

Отже, фіскальна політика виконує дві взаємно пов’язані функції: стабілізаційну та бюджетну. Стабілізаційна функція заключається в тому як фіскальна політика впливає на ВВП та інші показники економічного розвитку держави. Її ефективність залежить від того якою мірою вона сприяє наближенню економіки до параметрів повної зайнятості. Але, крім цього фіскальна політика використовує державний бюджет для досягнення рівноваги в економіці. У залежності від фази економічного циклу фіскальна політика викликає неоднакові бюджетні наслідки. Під час падіння виробництва доцільно зменшувати державні закупки та знижувати чисті податки, або застосовувати ці заходи одночасно.

Неминучим наслідком такої політики є виникнення бюджетного дефіциту, або його збільшення.

З метою розмежування впливу на стан державного бюджету дискреційних фіскальних заходів і циклічних коливань слід розрізняти фактичне і потенційне бюджетне сальдо. В загальному контексті формулу бюджетного сальдо можна записати таким чином: БС=ЧП-ДЗ.

Фактичне бюджетне сальдо (БСф) —характеризує стан державного бюджету в умовах фактичного рівня зайнятості, тобто фактичного ВВП:

БСф=(ВВПф*t)-ДЗ, t— середній коефіцієнт чистих податків; (ВВПф*t) — чисті податки.

Таке бюджетне сальдо відображає вплив на державний бюджет як фіскальної політики, так і циклічних коливань.

Потенційне бюджетне сальдо (БСп) — характеризує стан державного бюджету в умовах в умовах повної зайнятості. Вона показує, яка могла бути різниця між доходами і витратами державного бюджету за умов, коли б економіка виробляла потенційний ВВП:

БСп=(ВВПп*t)–ДЗ

Оскільки потенційне бюджетне сальдо виключає вплив циклічного падіння виробництва на державний бюджет, то завдяки цьому воно набуває здатності відображати вплив на нього лише фіскальної політики. Вона є ефективною, тобто сприяє економічній стабілізації, якщо під час падіння виробництва стимулює економіку до зростання, але одночасно викликає бюджетний дефіцит, або коли в умовах інфляційного зростання вона стримує економіку й одночасно забезпечує бюджетний надлишок. Якщо в умовах падіння виробництва потенційне бюджетне сальдо є додатним, а під час інфляційного зростання — від'ємним, то це є ознакою неефективної фіскальної політики.

Вплив лише циклічних коливань на стан державного бюджету відображає циклічне бюджетне сальдо, яке характеризує економіку в умовах неповної зайнятості:

БСЦ=БСФ-БСП. Зв’язок між стабілізаційною і бюджетною функціями фіскальної політики ставить державу перед необхідністю вибору: стабілізація економіки чи збалансування бюджету. Вирішення цієї альтернативи залежить від концепції регулювання державного бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]