Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mezhdunarodka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
469.5 Кб
Скачать

22.Ціноутворення в світовій торгівлі.

Світова ціна, яка об'єктивно відображає вартість товару, хар-ся такими рисами:

- Це ціна, за якою здійснюються великі експортні та імпортні операції на умовах, які є звичайними для більшості національних товарних ринків;

- Це ціна, яка використовується в регулярних торговельних угодах на найважливіших ринках світу;

- Це ціна в таких угодах, Платежі за якими здійснюються у вільно конвертованій валюті.

Процес встановлення рівноважної ціни на міжнар. ринку можна відобразити на графіку:

23.Поняття зовнішньоекономічної діяльності.

Зовнішньоекономічна діяльність - це діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, побудована на відносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

24.Основні види зовнішньоторговельних операцій.

Класифікація зовнішньоекономічних операцій.

1.За напрямками торгівлі: Експортні, імпортні, реекспортні, реімпортні, транзиті.

2. За групами товарів.: Купівля-продаж машин і устаткування, сировинних і продовольчих, непродовольчих товарів і тд.

3. За ступенем готовності товару до продажу.: Поставка готової продукції, вузлів і деталей для зборки, комплектного устаткування і т.д.

4. Товарообмінні операції.: Зустрічні закупівлі, бартер, викуп застарілої продукції, переробка давальницької сировини й інші.

5.Торгівля науково-технічними досягненнями і надання послуг:. Купівля-продаж ліцензій, "ноу-хау", інжиніринг, факторинг, оренда, туризм, підряд, транспортування і інші.

6.Торговельно-посередницька діяльність.: Консигнаційні, комісійні, агентські, брокерські операції.

7. Торгівля змагального типу.: Аукціони, біржова торгівля, міжнародні торги.

25.Характеристика протекціонізму та фритредерства.

Сучасна держава регулює торгівлю іншими країнами. Відомі дві суперечливі форми торгової політики – протекціонізм і (захист) і свободу торговли.

Протекціонізм — державна політика захисту внутрішнього ринку від іноземної конкуренції. Проводиться через високі ставки митного тарифу (мита) на ввезені з-за кордону товари, і навіть системою нетарифних обмежень (кількісні і валютні обмеження імпорту товарів, складна їм митна процедура — митна очищення, високі вимоги до відповідності імпортованих товарів національним технічною освітою і санітарним стандартам, внутрішні збори і податки на імпортні товари, жорстке антидемпінгове законодавство ще й т.п.)

На ранніх етапах розвитку світового фінансового ринку чимало держав дотримувалися протекціонізму для стимулювання національної економіки, забезпечення активного торгового балансу. Так Дж. Миль визнавав необхідність протекціонізму як тимчасового заходу на період становлення будь-якої галузі. У 19 ст. одним з головних захисників протекціонізму був німецький економіст Ф Ліст.

Принципы вільної торгівлі (фритредерства) відстоював Д.Рікардо. Протекціонізм вигідний монополіям, оскільки конкуренція іноземних товарів заважає країні утримувати монопольні ціни, при цьому доводиться ознайомитися з якістю своїх товарів . У протекціонізмі зацікавлені деякі групи некваліфікованих працівників, які побоюються втратити робочі місця, присутність на ринку імпортних товарів посилює конкуренцію - й сприяє оздоровленню нерентабельних галузей національної економіки, що нерідко відбувається у болючій формі. Безсумнівно, що виникаючі нові галузі навпаки вимагають протекціонізму, державної, переважна більшість населення виграє від вільної торгівлі, коли на ринку багато різних товарів за доступними цінами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]