Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mezhdunarodka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
469.5 Кб
Скачать

38.Характеристика міжнародного лізингу та франчайзингу.

Міжнародний лізинг – це фінансова операція при якій спеціальна лізингова компанія (орендонадавач) у відповідності з домовленістю орендатором закупає засоби виробництва і надає їх в оренду. Від лізингу виграють 3 сторони: виробник (отримує гроші); споживач (платить за обладнання не зразу, а частинами), лізингова компанія (великі прибутки за оренду) Види:

1) За терміном поділяються на: а) рентинг – оренда обладнання менше ніж на 1 місяць; б) гайринг – це оренда від 1 міс. до року; в) лізинг – оренда більше 1 року;

2) за окупністю лізинг поділяється: а) фінансовий лізинг – лізингова компанія прагне повернути авансований капітал з прибутком за період життєвого циклу об’єкта; б) оперативний лізинг (прокат) – намагається повернути тільки частину капіталу.

3) За сутністю експортно-імпортних операцій: а) експортний лізинг – коли виробник та лізингова компанія в одній країні, а орендатор в іншій країні; б) імпортний лізинг – виробник в одній країні, а лізингова компанія і орендатор в іншій; в) транзитний лізинг – коли всі троє знаходяться в інших країнах.

Франчайзинг - це організація бізнесу, коли компанія передає певній людині чи іншій компанії право на продаж свого продукту і послуг. Той, кому передається це право, називається франчайзі. Він зобов'язується продавати продукт за заздалегідь визначеними умовами, які встановлює фірма, що передає право - франчайзер. Натомість франчайзі отримує право використовувати розкручений бренд франчайзера - репутацію, ім'я, механізми підтримки і т.д. Франчайзі, щоб отримати такі права, робить первісний внесок франчайзеру, а потім виплачує щомісячні внески. Суми внесків індивідуально обумовлюються сторонами. Франчайзинговий пакет, тобто повна система ведення бізнесу, передана франчайзі, дозволить навіть підприємцю вести свій бізнес успішно.

Міжнародний френчайзинг - це система міжнародних послуговнх відносин, що виникають з приводу надання дозволу відомою великою фірмою однієї країни бізнесмену чи фірмі (як правило, малому підприємству) іншої країни на використання її торгової марки або на експлуатацію її готового підрозділу. При цьому фірма, котра віддає право на користування своїм підрозділом або іменем, називається френчайзером, а мале підприємство чи бізнесмен, що придбав дозвіл на таке користування, має назву френчайзі. І нарешті сам дозвіл, що виступає об'єктом купівлі-продажу, зветься френчайзою. У відповідності з міжнародною френчайзною угодою френчайзер зобов'язується надавати френчайзі допомогу у підготовці персоналу, організаційних питань, реклами, у постачанні (пошук постачальників й отримання від них сировини за пільговими цінами) тощо. Френчайзі за ці послуги вносить одноразову плату при організації бізнесу і здійснює періодичні платежі, а також зобов'язується вкласти в цю компанію частину свого капіталу й надавати послуги в області маркетингу та менеджменту.

Франшиза - це повна бізнес система, яку франчайзер передає франчайзі. Також має назву «франчайзинговий пакет». Включає документацію по веденню робіт і торгівлі. У страховому бізнесі франшизою називається некомпенсовані частина страховика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]