Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_sudebnoy_ritorike.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
669.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. Вадима Гетьмана

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра “Правознавства”

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою інституту

Протокол №___від_____

Вчений секретар__________Кожемякіна Т.В.

Навчально-методичний посібник

для самостійного вивчення дисципліни

СУДОВА РИТОРИКА

для студентів спеціальності 6.601

УХВАЛЕНО:

На засіданні кафедри “Правознавства”

Протокол №_______ від “___”_____2008 р.

Завідувач кафедри ____________Копайгора І.Д.

Погоджено:

Заступник директора

З навчальної роботи _________________Б.М. Одягайло

Начальник навчального

відділу _________________Є.Г. Дяченко

КРИВИЙ РІГ 2008 р.

Навчально- методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни «Судова риторика»

Для студентів 4-го курсу

Спеціальності : 6.601

Укладач: ст. викладач Шаповалова М. І.- Кривий Ріг , Криворізький економічний інститут КНЕУ, 2008 р.

Рецензент : доцент, Панченко М.І.

Відповідальний за випуск: заст. завідуючого кафедрою “Правознавства”

Олюха В.Г.

I. Вступ.

Виступ у суді- один з найскладніших і найвідповідальніших моментів участі прокурора, захисника й інших учасників кримінального, цивільного та адміністративного судочинства. Їхній успішний виступ неможливий без достатніх знань. Уміння виступати публічно не приходить само собою. Варто наполегиво учитися цьому, опонувати і відшліфувати прийоми риторського мистецтва.

Судове красномовство набуває особливої актуальності. Нині кримінальні справи про злочини, за які за законом передбачена можливість призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі, в суді першої інстанції розглядаються у складі пяти суддів. Не за горами запровадження суду присяжних в Україні, який необхідно буде переконувати у винності чи невинності підсудного. За цих умов майстерне володіння словом набуває особливо великого значення.

Навчальна дисципліна «Судова риторика» вивчається студентами спеціальності 6601 «Правознавство» всіх форм навчання.

Головною метою пропонованого посібника є забезпечення студентів спеціальності «Правознавство» навчально-методич­ними матеріалами, освоєння яких сприятиме формуванню у майбутніх юристів ефективного методологічного й практичного підходу для чіткового визначення мотивації переконання, його засобів й прийомів. Використання матеріалів посібника в процесі самостійної роботи, як необхідної складової поряд із аудиторною роботою, має допомогти студентам засвоїти теоретичні й практичні положення ораторського мистецтва, зокрема із застосуванням промов видатних фахівців у галузі права.

Відповідно до зазначеної вище мети, завданням пропонованого посібника є допомогти студентам засвоїти теоретичні й практичні положення судової риторики, сформувати вміння застосовувати всі необхідні засоби й прийоми у власних промовах в суді.

Навчально-методичний посібник містить щодо кожної теми методичні вказівки, плани семінарських занять, термінологічні словники ключових понять, навчальні завдання та завдання для перевірки знань, списки рекомендованої літератури, а також типову програму навчальної дисципліни «Судова риторика», зав­дання для блочно-модульного контролю, критерії оцінювання знань студентів та список літератури до курсу в цілому.

II. Програма навчальної дисципліни. «Судова риторика»

Тема 1. Риторика: поняття, види, історія розвитку

Риторика- одна з класичних гуманітарних дисциплін, лінгвокульторологічна наука ефективного переконливого спілкування, мистецтво красномовства.

Закони риторики: 1) концептуальний; 2) моделювання слухатської аудиторії; 3) стратегічний; 4) тактичний; 5) мовленнєвий; 6) ефективної комунікації; 7) системно- анаоітичний.

Тема 2. Еристика як різновид комунікативного процесу в суді

Еристика- розділ риторики, який вивчає теорію і практику конструктивного ведення публічного спору (дискусія, полеміки тощо)

Дискусія- обговорення спірного наукового, політичного, дипломатичного та іншого питання, доповіді, проблеми, книги на конференціях, зборах, у пресі тощо з метою досягнення спільного рішення, згоди.

Тема 3. Судова промова

Судова промова — це промова, звернена до суду та інших учасники судочинства і присутніх при розгляді кримінальної, цивільної, адміні­стративної справи, в якій містяться висновки щодо тієї чи іншої справи

Виступаючи в суді з промовою, прокурор і адвокат підбиваюті підсумки не лише судового розгляду справи, але і всієї своєї по­передньої праці, аналізують докази, висловлюють свою позицію у справі, міркування з питань, на які суду необхідно дати відповідь під час складан­ня вироку, рішення, постанови, ухвали.