Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_sudebnoy_ritorike.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
669.7 Кб
Скачать

1. Зміст риторики, сутність в компоненти поняття риторична формула, система законів риторики в організації мисленнєво- мовленнєвої діяльності.

Зміст риторики, сутність в компоненти поняття риторична формула, система законів риторики в організації мисленнєво- мовленнєвої діяльності.

Риторика- одна з класичних гуманітарних дисциплін, лінгвокульторологічна наука ефективного переконливого спілкування, мистецтво красномовства.

Закони риторики: 1) концептуальний; 2) моделювання слухатської аудиторії; 3) стратегічний; 4) тактичний; 5) мовленнєвий; 6) ефективної комунікації; 7) системно- анаоітичний.

Змістовий план риторики виражений у риторичній формулі (запропоновано Галиною Сагач), як цілісну систему семи взаємообумовлених законів риторики, розташованих у строгій логічній послідовності.

Р= (К + А + С + Т + М) + (ЕК + СА)

Організаційний аспект мисленнєво- мовленнєвої діяльності

Власне управлінський аспект мисленнєво- мовленнєвої діяльності

Позначено: Р- риторика; К- концептуальний закон, А- закон моделювання слухацької аудиторії, С- стратегічний закон, Т- тактичний закон, М- мовленнєвий закон, ЕК- закон ефективної комунікації, СА- системно- аналітичний закон.

Концептуальний закон формує і розвиває уміння всебічно аналізувати предмет дослідження та видобувати систему знань про нього (задум і концепцію).

Закон моделювання слухацької аудиторії відіграє роль у формуванні й розвитку уміння вивчати в системі три групи ознак, які визначають «портрет» будь- якої слухацьої аудиторії: соціально- демографічні, соціально- психологічні, індивідуально- особистісні.

Стратегічний закон формує і розвиває вміння розробляти програму діяльності на основі створеної концепції з урахуванням прихологічного портрета аудиторії: визначення цільової установки діяльності (навіщо?), виявлення й розв`язання суперечностей у досліджуваних проблемах, формулювання тези (головної думки, власної позиції).

Тактичний закон формує і розвиває вміння працювати з фактами та аргументами, а також активізовувати мисленнєву діяльність співрозмовника (аудиторії), тобто створити атмосферу інтелектуальної й емоційної співтворчості.

Мовленнєвий закон формує і розвиває вміння володіти мовленням (одягти свою думку в дієву словесну форму).

Систему п`ятьох умінь, кожне з яких виробляється шляхом опанування людиною відповідним законом риторики, і становить зміст того поняття, яке ми вище назвали «організацію мисленнєво- мовленнєвої діяльності».

Закон ефективної комунікації формує і розвиває вміння встановлювати, зберігати й закріплювати контакт зі слухацькою аудиторією як необхідну умову успішної реабілітації продукту мисленнєво- мовленнєвої діяльності.

Системно- аналітичний закон формує і розвиває вміння рефлексувати (виявляти й аналізувати власні відчуття з метою навчитися робити конструктивні висновки з помилок і нарощувати цінний життєвий досвід) і об`єктивно оцінювати діяльності інших, тобто визначатися, як допомогти іншому ефективніше здійснювати його діяльність, а також як навчатися враховувати цінних досвід іншого.

Два останніх закона є складниками такого поняття, як «власне управлінський аспект мисленнєво- мовленнєвої діяльності».