Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mezhdunarodka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
469.5 Кб
Скачать

17.Теорія Хекшера-Оліна.

У середині 20-х pp. шведські економісти-неокласики Елі Хекшер (Eli F. Hecksher, 1879—1952) та Бертіл Олін (Bertil Ohlin, 1899— 1979) розробили теорію співвідношення факторів виробництва, яка отримала назву теорії Хекшера — Оліна (Hecksher-Ohlin Theory). Не відмовляючись від трудової теорії вартості, вони доповнили її положенням, що у створенні вартості беруть участь, крім праці, також й інші фактори виробництва, такі як земля та капітал.

Згодом положення теорії Хекшера — Оліна були математично підкріплені Полом Самуельсоном (Paul Samuelson, 1915). Він визначив жорсткі передумови, з дотриманням яких твердження Хекшера — Оліна ставало повністю коректним. Самуельсон припускав, що:

1)існують дві країни, два товари та два фактори виробництва (звичайне спрощення 2x2x2);

2)пропозиція факторів у кожній країні фіксована та їх переміщення можливе між секторами всередині країн, але не між країнами;

3)країни відрізняються одна від одної лише забезпеченістю факторами виробництва;

4)в обох країнах технологія така, що забезпечується незмінний ефект масштабу.

Зміст теорії Хекшера — Оліна, за словами Б. Оліна, такий: "Товари, які потребують для свого виробництва значних затрат (надлишкових факторів виробництва) та невеликих затрат (дефіцитних факторів), експортуються в обмін на товари, які продукуються з використанням факторів у оберненій пропорції. Так, у прихованому вигляді експортуються надлишкові фактори та імпортуються дефіцитні фактори виробництва" (Ohlin, 1933, p. 92). Або, інакше, країни експортують продукти інтенсивного використання надлишкових факторів та імпортують продукти інтенсивного використання дефіцитних для них факторів.

18.Парадокс Леонтьєва.

Теорія співвідношення факторів виробництва багаторазово піддавались емпіричним перевіркам. Найбільш відоме дослідження було виконане В.Леонтьєвим. Після ІІСвітової війни США вважалися однією з найбільш багатих і капіталозабезпечених країн, тому у відповідності з теорією Хекшера-Оліна США повинні були експортувати капіталонасичені товари. Для того, щоб підтвердити цю гіпотезу Леонтьєв підрахував, скільки потрібно капіталу та робочої сили для виробництва експортних товарів на 1 млн доларів та товарів з тією ж вартістю, які прямо конкурують з імпортними товарами. Результат дослідження: Капіталонасиченість американського імпорту на 30% перевищував експорт.

Пояснення парадоксу:

1.Необхідно розрізняти кваліфіковану та некваліфіковану робочу силу та розраховувати витрати на виробництво експортної продукції для кожної із груп окремо.

2.США імпортували велику кількість сировини

3.Не враховувався факт існування імпортного тарифу, який захищав праце місткі галузі країни.

19.Теорія переважного попиту с.Ліндера.

У 1961 р. шведський економіст Пітер Ліндерт висунув гіпотезу, що на обсяг і структуру торгівлі товарами обробної промисловості (а саме вони є основними у внутрішньогалузевій торгівлі) впливають не витратні умови пропозиції, а умови й характер попиту, зумовлені приблизно однаковим рівнем ВВП надушу населення в країнах. У таких країнах споживачі мають порівняльні споживацькі переваги, які може задовольняти продукція будь-якої з даних країн. Крім цієї основної умови, фахівцями визначені додаткові фактори, що впливають на розвиток двосторонньої внутрішньогалузевої торгівлі: майже однаковий рівень доходу на душу населення та ідентичність кривих попиту; порівнянність цін, факторів і витрат виробництва диференційованих продуктів, рівня тарифних і нетарифних бар´єрів; майже однаковий рівень диференціації конкуруючих товарів; номінальна величина транспортних витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]