Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPP.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
593.33 Кб
Скачать

17.2. 17.1. Поняття міжнародного космічного права

17.1. Поняття міжнародного космічного права

Міжнародне космічне право - галузь міжнародного права, принципи і норми якої визначають правовий режим космічного простору, включаючи небесні тіла, і регулюють діяльність держав по використанню космосу.

Початок формування міжнародного космічного права був покладений запуском першого штучного супутника Землі, здійсненим СРСР в 1957 р. Відкрилася абсолютно нова сфера діяльності людини, що має велике значення для життя на Землі. Стало необхідним відповідне правове регулювання, в якому головна роль, природно, повинна бути відведена міжнародному праву.

Початок був покладений звичаєвою нормою, що з'явилася відразу ж після запуску першого супутника. Вона склалася в результаті визнання державами права мирного прольоту над територією не тільки в космосі, але і на відповідній ділянці повітряного простору при запуску і приземленні космічних апаратів. На цій підставі з'явився термін "моментальне право".

На діяльність держав в космосі автоматично поширили основні принципи міжнародного права: заборона погрози силою або її застосування, мирне вирішення спорів, суверенна рівність та ін. Наступним етапом "швидкого правового реагування" з'явилися резолюції Генеральної Асамблеї ООН, серед яких особливе місце зайняла Декларація правових принципів діяльності держав по дослідженню і використанню космічного простору 1963 р. Її положення отримали статус загальновизнаних звичаєвих норм міжнародного права.

Все це підготувало грунт для договірного регулювання, в якому центральне положення займає Договір про принципи діяльності держав по дослідженню і використанню космічного простору, включаючи Місяць і інші небесні тіла, 1967 р. (далі - Договір про космос), що закріпив принципи міжнародного космічного права. Ще до цього Московський договір 1963 р. заборонив випробування ядерної зброї в космосі.

За цим мали місце цілий ряд угод:

- про порятунок космонавтів - Угода про порятунок космонавтів, повернення космонавтів і повернення об'єктів, запущених в космічний простір, 1968 г.;

- про відповідальність за шкоду - Конвенція про міжнародну відповідальність за шкоду, заподіяну космічними об'єктам, 1972 г.;

- про реєстрацію космічних об'єктів - Конвенція про реєстрацію об'єктів, що запускаються в космічний простір, 1975 г.;

- про діяльність на небесних тілах - Угода про діяльність держав на Місяці і інших небесних тілах 1979 р.

Окрему групу складають численні угоди про науково-технічну співпрацю в космосі. Ще один напрям у формуванні міжнародного космічного права - створення міжнародних органів і організацій. ООН створила Комітет з мирного використання космічного простору з Правовим підкомітетом. Створені організації для регулювання космічного зв'язку, Міжнародна організація супутникового зв'язку (ІНТЕЛСАТ), Міжнародна організація морського супутникового зв'язку (ІНМАРСАТ). Установлені і регіональні організації.

В рамках СНД в 1991 р. було прийнято Угоду про спільну діяльність по дослідженню і використанню космічного простору. На основі Угоди створена Міждержавна рада для керівництва цією діяльністю. Угода покликана регулювати спільні зусилля сторін по дослідженню і використанню космосу. Ряд положень присвячений космічним комплексам, фінансуванню і ін. Відповідальність за міждержавні програми, що мають військове або подвійне (тобто як військове, так і цивільне) значення, покладена на Об'єднані стратегічні збройні сили.

Міжнародне космічне право створюється міжнародним співтовариством в цілому, але вирішальна роль належить космічним державам, які взяли на себе зобов'язання ділитися результатами з іншими країнами.

Суб'єктами космічного права, як і інших галузей міжнародного права, є держави і міжнародні організації. Разом з тим в космічній діяльності беруть участь також фізичні і юридичні особи. Міжнародне право покладає всю відповідальність за їх діяльність на відповідні держави. Ця діяльність регулюється внутрішнім правом.

У ряді держав, наприклад в США, Великобританії, Франції, видані спеціальні закони щодо космічної діяльності. У інших країнах їй присвячені норми інших законів. Законами регулюється діяльність як державних органів, так і приватних осіб. Найбільш розвинене в цьому плані законодавство США. Ще в 1958 р. був прийнятий Закон США про аеронавтику і дослідження космічного простору, за ним був Закон США про супутники зв'язку 1962 р., Закон США про комерційні космічні запуски 1982 р. з подальшими доповненнями і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]