Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPP.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
593.33 Кб
Скачать

13.7. 13.6. Дипломатичний протокол і дипломатичний церемоніал

13.6. Дипломатичний протокол і дипломатичний церемоніал

Дипломатичний протокол і дипломатичний церемоніал — це система правил, традицій і умовностей в дипломатичній практиці. Цей інститут дипломатичного права виник в середні віки. Тоді під ним розуміли правила оформлення документів і ведення архівів. Пізніше до дипломатичного протоколу почали відносити питання церемоніалу і етикету.

  В даний час дипломатичний протокол і дипломатичний церемоніал дотримуються в різних випадках, зокрема:

  • при визнанні держав;

  • встановленні між ними дипломатичних відносин;

  • призначенні глав дипломатичних представництв,

  • врученні вірчих грамот;

  • при проведенні бесід і переговорів; підписанні договорів;

  • організації зустрічей і проводів офіційних делегацій, скликанні міжнародних конференцій і нарад;

  • участі в святкових або траурних церемоніях.

На основі норм дипломатичного протоколу і дипломатичного церемоніалу проводяться дипломатичні прийоми ведеться дипломатичне листування, здійснюється представницька робота.

Важливе значення мають візити державних діячів і делегацій. Залежно від програми перебування вони діляться на офіційні і неофіційні візити, ділові зустрічі, візити проїздом.

Якщо глава держави здійснює офіційний візит в іншу державу то в аеропорту або на вокзалі його зустрічає член керівництва приймаючої сторони, піднімається прапор країни високого гостя і прапор держави перебування. Шикується почесна варта трьох видів збройних сил, оркестр виконує гімни двох країн. Главу іноземної держави представляють глави дипломатичних представництв, акредитованих у державі перебування, що прибули його зустрічати. Автомобіль глави держави по дорозі в його резиденцію супроводжує почесний ескорт мотоциклістів. Так само і при проводах високого гостя. У поїздці по країні главу іноземної держави супроводжує офіційна особа країни перебування. При зустрічах в конкретних місцях перебування на знак гостинності гостю підносять хліб. До неофіційних візитів відносяться приїзди високих іноземних гостей на відпочинок, лікування, з приватних справ, як гіся або туриста. У цих випадках протокольні і церемоніальні заходи не влаштовуються.

Ділові зустрічі відбуваються при прибутті іноземних державних діячів на переговори, консультації, для участі в міжнародних конференціях, нарадах, на відкриття офіційних виставок для підписання важливих міжнародних договорів і тому подібне Частина церемоніальних заходів, передбачених при офіційних візитах, тут не передбачена.

При візиті проїздом іноземний державний діяч часто обмежується перебуванням в аеропорту. Для зустрічі з ним туди прибуває рівний його статусу державний діяч країни перебування. Церемоніальні заходи тут мінімальні.

У дипломатичній практиці вважається неприпустимим порушення норм дипломатичного протоколу і церемоніалу. Інакше можуть бути серйозні ускладнення двосторонніх відносин. Бували випадки, коли виникали збройні конфлікти між державами навіть через те, що не в тому порядку, не по рангу були розміщені дипломати за обіднім столом.

Та все ж дипломатичний протокол відрізняється великою гнучкістю. Залежно від стану відносин між державами тому або іншому протокольному заходу можна додати відповідний відтінок. Наприклад, особливо відзначити урочистість того або іншого моменту або підняти рівень представництва певної зустрічі.

* * *

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]