Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME_vsyo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

115. Участь України в регіональних інтеграційних угрупованнях

СНД Договір про створення Економічного Союзу в СНД від 24.09.93 ставив своїм завданням послідовне та узгоджене економічне зближення колишніх радянських республік через створення системи вільного переміщення товарів, послуг, капіталів і робочої сили, а також узгодження бюджетної, грошово-кредитної, зовнішньоекономічної, митної та податкової політики. На базі договору було підписано велику кількість угод, які не змогли бути в подальшому реалізовані, оскільки не відповідали новим національним законодавчим актам молодих держав. Після укладення договору про створення Економічного Союзу було складено план інтеграційного розвитку, в рамках якого передбачалось створення Платіжного та Митного союзів країн СНД. Взаємини України з країнами СНД впродовж 90-х років будувалися і продовжують будуватися на основі двосторонніх торгово-економічних відносин.

ЧЕС 25 червня 1992р. була підписана Декларація про причорноморському економічному співробітництві.

Стосовно до України причорноморське співробітництво повинно розглядатися у вузькому і широкому значенні. У вузькому сенсі мова повинна йти про співпрацю територій, які безпосередньо виходять до Чорного моря і в господарському відношенні тісно пов'язаних з ним. Цей рівень розвитку регіональної співпраці бере свій початок із стародавньої прикордонної та прибережної торгівлі.

У широкому сенсі - це означає включення в співробітництво всього економічного простору країни. Базисом для нього є збільшення різноманітності і гнучкості підприємницької діяльності по всій території.

ГУАМ - військово-політичний блок, створений в жовтні 1997 республіками - Грузією, Україною, Азербайджаном і Молдовою (з 1999 по 2005 до організації також входив Узбекистан). Назва організації склалося з перших букв назв входящих до нього країн.

Його характерною рисою спочатку стала орієнтація на європейські та міжнародні структури. Ініціатори союзу діяли поза рамками СНД. При цьому висловлювалися думки, що безпосередньою метою союзу було ослаблення економічної, перш за все енергетичної, залежності даних країн від Росії та розвиток транзиту енергоносіїв за маршрутом Азія (Каспій) - Кавказ - Європа в обхід території Росії.

Прагненням протистояти намірам Росії переглянути флангові обмеження звичайних збройних сил в Європі і побоювання, що це могло б узаконити присутність російських збройних контингентів в Грузії Молдавії і України незалежно від їх згоди.

Сучасні цілі: багатостороння взаємодія держав-членів, що представляє собою стрижень євразійського транспортного коридору, активізація інтеграційних процесів з європейськими країнами.

116. Проблеми та перспективи співпраці України з рф

Україна і Росія Даний напрямок зовнішньої політики України обгрунтовується як її геополітичним становищем, так і історичними взаємозв'язками двох держав. Росія об'єктивно є найважливішим стратегічним партнером України, передусім в економічному аспекті; протягом усіх років незалежності вона міцно утримує перше місце в числі основних зовнішньоекономічних партнерів України: на неї припадає близько 40% українського зовнішньоторговельного обороту. Україна експортує в Росію чорні метали, транспортне обладнання, продукцію неорганічної хімії, цукор, м'ясо, м'ясні вироби. Росія поставила Україну в пряму залежність з електроенергетики.

27 лютого 1998 Було підписано Договір про економічне співробітництво. Договір передбачає координацію економічного та соціального розвитку обох країн, співробітництво у сфері торгівлі, створення міцної і просторової бази для стратегічного партнерства в глобальному масштабі. Практично в обмін на визнання Росією повного суверенітету України та її територіальної цілісності Україна відкрила двері для проникнення російського капіталу на українські ринки. Цей договір став яскравим прикладом компромісу в ім'я руху вперед.

У зв'язку з цим як на рівні громадської думки, так і на рівні владних інститутів українсько-російські відносини виділяються як особливо значущі, про що свідчить створення Указом президента України від 23.06.1997 р. Національного інституту українсько-російських відносин при РНБО України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]