Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME_vsyo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

26. Теорія конкурентних Перевага м. Портера

Одна із загальних проблем теорій зовнішньої торгівлі - сувміщення інтересів національної економіки та інтересів фірм, що беруть участь в міжнародному товарообігу. Це пов'язано з відповіддю на питання: "як окремі фірми конкретних країн отримують конкурентні переваги в світовій торгівлі деякими товарами, у конкретних галузях?". Відповісти на це запитання спробував учений-економіст із США М. Портер / 18 /. На основі вивчення практики компаній 10 провідних індустріальних країн, на які припадає майже половина світового експорту, він висунув концепцію "міжнародної конкурентоспроможності націй". Конкурентоспроможність країни в міжнароднійному обміні визначається впливом і взаємозв'язком чотирьох основних компонентів: - факторних умов: - умов попиту; - станом обслуговуючих та суміжних з нею галузей; - стратегією фірми в певнії конкурентної ситуації.

М. Портер - прихильник класичної теорії факторів, які він не обмежує вихідними, вводячи нові, в тому числі що виникають у процесі виробництва (підвищення продуктивності праці при нестачі трудових ресурсів, впровадження компактних, ресурсозберігаючих технологій при обмеженості землі, природних багатств).

Другий компонент - попит - визначальний для розвитку фірми. При цьому стан внутрішнього попиту у взаємозв'язку з потенційними можливостями зовнішнього ринку вирішальним чином впливає на фірмову ситуацію. Тут важливо позначити і національні особливості (економічні, культурні, освітні, етнічні, традиції та звички), що впливають на вихід фірми за межі країни. Підхід М. Портера передбачає переважне значення вимог внутрішнього ринку для діяльності окремих компаній.

Третє - стан і рівень розвитку обслуговуючих та суміжних з нею галузей і виробництв. Забезпеченість відповідним обладнанням, наявність тісних контактів з постачальниками, комерційними та фінансовими структурами.

По-четверте, стратегія фірми і конкурентна ситуація. Обрана фірмою ринкова стратегія і організаційна структура, що передбачає необхідну гнучкість-важливі передумови успішного включення в міжнародній торгівлю. Серйозним стимулом є достатня конкуренція на внутрішньому ринку. Штучне домінування з допомогою державної підтримки - негативне рішення, що приводить до розтрати та неефективного використання ресурсів. Теоретичні посилання М. Портера послужили основою для вироблення рекомендацій на державному рівні щодо підвищення конкурентоспроможності зовнішньоторговельних товарів в Австралії, Новій Зеландії та США в 90-х рр.. Перевага цієї теорії є те, що вона показує роль, яку відіграють економічне середовище установи, політика, культурні цінності та лідері країни у забезпеченні успіху фірм цієї країни у певних сегментах ринку та конкретних галузях економіки. Іншімі словами, вона пояснює властивості нації, які є передумовою успіху національної промісловості у міжнародній конкуренції.

27. Теорія міжнар загальної рівноваги

Т. була розроблена А. Маршалом і Ф. Еджуорт, також англ. екон. Джеймсом Мідом. Заснована на т. «взаємного попиту».

Взаємний попит - це показник, що синтезує попит і пропозицію і показує, яку кількість імпортного тов. потрібно країні, щоб спонукати її продавати різну кількість іншого товару на експорт. Криві взаємного попиту показують точнйе співвідношення між експортними та імпортними тов., яке виникає в рез-ті.

Обсяг міжн. Т - це різниця між внутрішнім прийомом і споживанням Q1 - D1 експорт тов. 1, D2-Q2 імпорт тов. 2 (для країни 1); Q'2 - D'2 експорт тов. 2, D'1 - Q'1 імпорт тов. 1 (для країни 2).

Оскільки т. МТ використовує поняття відносної ціни, то в умовах загальної рівноваги імпорт тов. 2 повинен бути = експорту тов. 1 × на відносить. ціну. D2 - Q2 = (Q1 - D1) × P1/P2.

Графік

Експорт тов. 1 для країни 1, і імпорт тов.1 для країни 2.

Крива взаємного попиту для країни 1 вигнута у бік горизонтальної осі, це свідчить про те, що країна має відносить. перевагу в вир-ві тов. 1. Крива взаємного попиту для країни 2 вигнута у бік вертикальної осі, відповідно країна 2 має відносить. перевагу в вир-ві тов. 2. Точка Е, явл. т. взаємного попиту, що показує, що по даній відносн. ціні, країна 1 запропонує експортувати у країну 2 (Q1 - D1) взамін на імпорт (D2 - Q2) тов. 2 при ціні = 1. Якщо відносна ціна буде іншою то й обсяг експорту-імпорту змінюється. При падінні відносної ціни до ½, країна 1 може споживати в т. Н, експортуючи 40 од. тов. 1 замість вже тільки на 20 од. тов. 2. При ціні ¼, не буде ні експорту ні імпорту. Для забезпечення загальної рівноваги експорт тов. 1 країни 1 повинен дорівнювати імпорту тов. 2 в країну 2.

Q1 - D1 = D'1 - Q'1 | D2 - Q2 = Q'2 - D'2

Загальна міжн. рівновага - це одночасне урівноваження попиту і пропозиції на тов. у внутр. та міжнародної торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]