Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME_vsyo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

41. Зовнішня й міжнародна ек-на політика. Ек-на взаємозалежність. Нац й міжнар ек-на безпека.

МЕП встановлюється організаціями:

- СОТ, - МВФ, - група Світового банку, - організації системи ООН (інші)

Що стосується зовн. економічної політики, то національна економіка, яка за своєю природою будучи внутрішньою, може значно впливати на міжнародне економічне життя. Для підтримки збалансованості своїх міжнародних платежів, нація повинна пристосовувати свою економіку до світової.

Коли яке-небудь держава проводить внутрішню політику, яка загрожує зовнішній стабільності, всі інші країни можуть страждати від цих наслідків. Щоб МЕ функціонувала в атмосфері «свободи», повинна існувати домовленість між націями про критерії розважливої внутрішньої і міжнародної економічної політики.

Проблеми зовнішньої ек-ї політики: підтримка глобальної, багатосторонньої торговельної системи; міжнародна конкурентоспроможність США; регіональні угоди; розвиток нових форм протекціонізму і переслідування власних внутрішніх інтересів, що викликає міжнародну неузгодженість, супроводжується цілим рядом обмежувальних заходів; поява нових індустріальних країн; перехід від командно планових економік до ринкової; нестабільність валютних курсів, зовнішня заборгованість країн, що розвиваються, яка не дозволяє розвиватися їм повною мірою; захист навколишнього середовища; контроль над міжнародними корпораціями.

Рух у напрямку відкритості економік пов'язаний з виникненням багатьох складних проблем, однією з яких є ек.безпека-визначення оптимальних умов взаємодії зі світовим господарством.. Взаємозалежність може перерости в ек. взаємозалежність. Тоді постає проблема безпеки і ркаїна має пристосовуватись. Під пристосуванням мається на увазі здатність держави впливати на негативну ситуацію, викликану зовнішніми чинниками, таким чином щоб або усунути зовн. причину, або ліквідувати наслідки або перекласти витрати по пристосуванню на інші країни. Заходи щодо пристосування: 1) диверсифікація торговельних зв'язків, 2) введення кількісних обмежень; 3) підвищення мита; 4) зміцнення та інтенсифікація різнобічного співробітництва; 5) економія та створення резервів; 6) формування експорту; 7) натиск як військовий , так і економічний. Достатньою умовою порушення економічної безпеки є загроза-обмеження доступу до матеріальних, трудових, науково-технічних ресурсів і до сис-ми маркетингу. Загроза буває силова і загроза економічному добробуту. Інструменти загрози: ек блокада, ембарго, інші методи дискримінації. Нац. ек безпека-положення при якому економіка захищена від дій зовнішніх факторів, що сприймаються як загроза ефективному розвитку країни. Міжнародна ек. безпека-полягає у створенні та забезпеченні функціонування безпосередньо системи світогосподарських зв'язків, а також взаємодії нац. ек-к, що забезпечують стійкий господарський розвиток світового співтовариства в цілому, її регіонів і національних економік країн.

42.Види торгових посередників та їх характеристика.

Види посередників: прості - фізичні та юридичні особи приватного права, які сприяють пошуку партнерів та укладання міжнародних господарських контрактів, але не беруть участь у їх виконанні; повірені - особи, які проводять операції від імені і за рахунок довірителів, що підписали контракт ; комісіонери - особи, що укладають міжнародні господарські контракти від свого імені, але за рахунок комітентів (продавців і покупців), які несуть при цьому комерційний ризик; консигнатори - особи, які приймають товар на свій склад (консигнаційний), реалізують його, а нереалізований повертають його власникові; агенти - особи, які вчиняють операції від імені і за рахунок своїх клієнтів, але не підписують міжнародний господарський контракт; збутові - особи, які здійснюють перепродаж товарів від свого імені, надають покупцям послуги сервісного характеру, рекламують продукцію, а також дистриб'ютори; дилери - незалежні фізичні і юридичні особи, які здійснюють перепродаж товарів довірителів від свого імені і за свій рахунок.

Організаційні форми посередників:

1. Міжнародні товарні біржі (МТБ):-публічні, беруть участь усі бажаючі фізичні і юридичні особи;-приватні - акціонерні товариства, в яких здійснюють торговельні операції тільки їхні члени, не одержують дивідендів. Операції на МТБ: 1) угода на реальний товар (СПОТ) визначає, що продавці і покупці дійсно мають намір продати або придбати товар;-угода з негайною поставкою товару означає, що товар буде поставлений покупцеві протягом 15 днів;-угода на товар з поставкою в майбутньому означає, що товар буде поставлений після укладення угоди протягом 3 років.

2. Міжнародні аукціони (МА) - це міжнародні установи, де здійснюється продаж коштовностей, предметів розкоші та ін Види аукціонів: гласні аукціони - де покупці відкрито називають свою ціну на товар; негласні аукціони - де покупці подають умовний сигнал; автоматизовані аукціони - де застосовується відповідна техніка, а пропозиції покупців висвітлюються на табло. Форми аукціонів: працюють на принципі підвищення цін; працюють на принципі зниження цін.

3. Міжнародні торги (МТ): відкриті - такі, в яких мають право брати участь усі бажаючі фізичні і юридичні особи; закриті - такі, в яких беруть участь найбільш авторитетні фірми за спеціальними запрошеннями. Принципова відмінність МТБ і МА від МТ полягає в тому, що перші організовують продавці, а останні - покупці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]