Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME_vsyo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

61. Портфельні іноземні інвестиції

Портфельні інвестиції-вкладення капіталу і іноземні (ЦП), що не дають інвестору реального контролю над об'єктом інвестування. Такі інвестиції переважно засновані на приватному підприємницькому капіталі, хоча і країни нерідко купують іноземні ЦП. МІжн-ні портфельні інвестиції класифікуються так, як вони відбиваються в платіжному балансі.

Діляться на інвестиції в: - Акціонерні ЦП - обертається на ринку грошовий док-нт, що засвідчує майнове право власника док-нта по відношенню до особи, яка видала цей док-нт на ринку

Боргові ЦП – грош. док-нт, що засвідчує відношення позики власника док-нта по відношенню до особи, яка видала цей док-нт: - облігації, простого векселя, боргової розписки - грошових інструментів, що дають їх власникові безумовне право на гарантований фіксований грошовий прибуток або на визначається за договором змінюваний грошовий дохід; - інструменту грош. ринку - грошових інструментів, що дають їх власникові безумовне право на гарантований фіксований грошовий дохід на певну дату. - Фін дериватів - що мають ринкову ціну похідних грошових інструментів, що засвідчують право власника на продаж або купівлю первинних цінних паперів. У їх числі - опціони, ф'ючерси, варанти, свопи.

Для цілей обліку міжн-го руху портфельних інвестицій у платіжному балансі прийняті наступні визначення: Нота / боргова розписка-короткостроковий грошовий інструмент, що випускається позичальником на своє ім'я за договором з банком, що гарантує його розміщення на ринку і придбання непроданих нот, пролонгацію кредиту або надання резервних кредитів. Опціон - договір (цінні папери), що дає покупцеві право купити або продати певну цінний папір або товар за фіксованою ціною після закінчення певного часу або на певну дату. Варант - різновид опціону, що дає можливість його власнику придбати у емітента на щільних умовах певну кількість акцій протягом певного періоду. Ф'ючерс - обов'язкові для виконання стандартні короткострокові контракти на купівлю або продаж певної цінного паперу, валюти або товару по певній ціні на певну дату в майбутньому. Форвардний курс - угода про розмір процентної ставки, яка буде виплачена у встановлений день на умовну незмінну суму основного боргу і яка може бути вище або нижче поточної ринкової процентної ставки на даний день. Сніп - угода, що передбачає обмін через певний час і на основі узгоджених правил платежами по одній і тій же заборгованості.

Причини закордонних портфельних інвестицій: 1) прагнення розмістити капітал у тій країні і в таких цінних паперах, в яких він буде приносити мах прибуток при допустимому рівні ризику; 2) Портфельні інвестиції є засіб захисту грошей від інфляції і спекулятивного доходу.

Закордонні портфельні інвестиції являють собою вкладення капіталу в іноземні ЦП, що не дають інвестору права реального контролю над об'єктом інвестування, Ці папери можуть бути або акціонерними ЦП, що засвідчують майнове право їх власника, або борговими ЦП, що засвідчують відношення до позики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]