Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME_vsyo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

101. Економічна інтеграція країн Латинської Америки

Латиноамериканська асоціація інтеграції (ЛАІ) – одне з великих інтеграційних об’єднань в регіоні, що утворена в 1980 році і яка замінила існуючу до цього Латиноамериканську асоціацію вільної торгівлі ЛАВТ, яка проіснувала з 1961 по 1980 рік.

Мета ЛАІ: створення латиноамериканського спільного ринку на базі вже сформованого в роки існування ЛАВТ. Членами організації є 11 країн, що підрозділяються на 3 групи: більш розвинені (Аргентина, Бразилія, Мексика), середній рівень (Венсуела, Колумбія, Перу, Уругвай, Чилі); найменш розвинуті (Болівія, Парагвай, Еквадор). Члени ЛАІ уклали між собою угоду про преференційну торгівлю і менш розвиненим країнам з боку більш розвинених надаються преференції.

Андське угрупування – субрегіональна організація, створена в 1978 році. Угода набула чинності в 1980 році. Учасники: Болівія, Бразилія, Еквадор, Венесуела, Гайана, Колумбія, Перу, Сурінам. Мета: спільне вивчення, освоєння, використання Амазонії, охорона її ресурсів; між країнами здійснюється рівний розподіл, на основі рівних квот, фінансових вкладень. Найбільші успіхи досягнуті в області екології. Створено Андську систему екологічної інформації.

Особливістю всіх латиноамериканських угрупувань є добре налагоджена інституційна структура.

Лаплатська група – створена в 1969 році в рамках ЛАІ. Мета: гармонізація розвитку і охорона природних ресурсів басейну річки Ла-Плата.

Амазонський Пакт – створений у 1978 році. Приорітет цьогоінтеграційного угрупування – регіональне співробітництво в області екології, спільне вивчення та освоєння ресурсів Амазонії.

Латиноамериканська економічна система (ЛАЕС) – є загальноконтинентальною організацією, яка складається з 26 країн даного регіону. Основна ціль: розробка скоординованої політики в області с/г, виробництва продовольства, розробка і реалізація загальних планів розвитку енергетики, машинобудування, валютно-фінансової інтеграції (ств. Лат.америк. банк). ЛАЕС виступає за загальну стратегію розвитку зовнішньоекон. зв’язків із США.

Карибський спільний ринок (КАРІКОМ) – створений в 1973 році на основі договору, підписаного в Тринідад і Тобаго. Включає 16 країн Карибського басейну, на відміну від інших інтеграційних утворень включає не лише незалежні держави, але і залежні території. В рамках КАРІКОМ повністю ліквідовані торгові обмеження між Барбадосом, Тринідад і Тобаго, Гайаною, Ямайкою та Антигуа. Ці країни затвердили єдиний митний тариф по відношенню до товарів третіх країн, тобто це фактично митний союз, в основі якого лежать промислово-сировинні товари. Третина взаємної торгівлі – це нафтопродукти.

МЕРКОСУР – економічний союз, спільний ринок країн Пд. Америки. В 1980-х роках Аргентина і Бразилія підписали акт про інтеграцію, до якого пізніше приєдналися Парагвай та Уругвай. В березні 1991 року ці 4 країни підписали Асунсьонську угоду, якою було легалізовано МЕРКОСУР. Мета МЕРКОСУР: вільний рух чотирьох факторів виробництва; єдина митна політика по відношенню до 3-іх країн; забезпечення координації макроекономічної політики, політики в області с/г, податкової та грошової с-м; проведення координації та доведення до співставності законодавства по економічній політиці; збільшення конкурентоспроможності країн-учасниць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]