Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME_vsyo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать
  1. Світове господарство: виникнення й етапи розвитку.

Світове господарство об’єднує в собі світове виробництво і світовий ринок.

Світове господарство – це сукупність національних економік, що знаходяться у тісній взаємодії та взаємозалежності і пов’язані між собою мобільними факторами виробництва.

Етапи розвитку світового господарства:

  1. Великі географічні відкриття 15-16 ст. - до промислової революції кін18 – поч.. 19 ст. Розвиток був обмежений, бо тільки капітал купців був на світовому ринку.

  2. Від промислової революції до кін. 19 ст. цей період характеризується виникненням фабрично-заводської індустрії. Формується глобальне світове господарство. Відбувається рух монополістичного капіталу. Лідером світової економіки стає В. Британія.

  3. Початок 20 ст – до першої світової війни. Світове господарство скл. з 30 країн заходу та їх колоній. Лідером стає США. В цей період виникає теорія вічного процвітання США.

  4. 20-30 рр. 20 ст. цей період характеризується кризовими явищами. Відродження після 1ї світової війни. США та Японія збільшили своє національне багатство. 1929 - 1933 рр.– циклічна криза перевиробництва, «Велика депресія». Криза принесла тенденції до автаркії, країни розвивалися за рахунок національних ресурсів. До 1936 р. тривала валютна криза. 1937 – світова економічна криза

  5. 50 – 80 рр. Існуванням 2х систем: соціалістичної та капіталістичної, зв’язків між ними не було (до 3-4%). США допомагають відроджуватися країнам західної Європи по плану Маршала - 17 млн доларів в країни зах. Європи. Реформування японської економіки американцями під керуванням генерала МакАртура. Зруйнована колоніальна система і на світовій арені з’являється нова група держав – країни що розвиваються. Вони почали свій розвиток за допомогою шантажу. Яка система надасть більшу допомогу до тієї системи і примкне дана країна. В 70-ті роки виділяються нові індустріальні країни сходу та Латинської Америки Аргентина, Бразилія, Мексика. 4малих дракони Південна Корея, Тайвань, Сінгапур. В 70-ті роки відбуваються кризи – це 69-71 рр., 73-75 рр., 80-82рр. . Кінець 80 рр . початок розпаду соціалістичної системи.

  6. Сучасний період, 90-ті роки до теперішнього часу. Політична трансформація світу, зруйнована соціалістична система, розпад СССР, Югославії на світовій арені зявялється нова група країн - країни з перехідною економікою. Розвиток , велике зростання США цей період називають «золотою Клінтономікою», зявляються багато міліонерів та мільярдерів завдяки розвитку інформаційних технологій. Період значної фінансової кризи в Японії . Глобальна сучасна фінансова криза 2007 рік і до сьогодні.

Особливості сучасного етапу розвитку:

  • Трансформація структури світового господарства з виділенням нових його підсистем

  • Становлення глобального світового господарства на основі постіндустріальної моделі розвитку

  • Формування планетарних продуктивних сил

  • Посилення взаємодії і взаємозалежності національних економік

  • Лібералізація зовнішньо економічної діяльності та міжнародних економічних відносин (МЕВ)

  • Тенденції до уніфікації та стандартизації в різних галузях міжнародного соціально економічного життя.

  • Транс націоналізація світової економіки.

  • Подальший розвиток процесу глобалізації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]