Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME_vsyo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

36. Показники міжнародної торгівлі

I показники обсягу: - 1) Експ, 2) імп, 3) реексп (вивезення товарів з країни раніше ввезених на її територію, які не піддаються обробці), 4) реімп (ввезення раніше вивезених товарів, які не поодаются обробці).

Експ і імп кожної країни измер в натур і стоимост величинах. Стоимост показники расчит в нац валюті і переклад-ся в долари США для межд зіставлень. Вартість світ-го експ расчит в цінах FOB, які вкл витрати з доставки до порту і навантаженні на судно. Імп расчит на базі цін CIF, вкл витрати з доставки товару в порт, навантаження на судно, оплата страх-ки, фрахту та ін портові збори. По скільки осн частина МТ перевіз-ся морським транспортом, то за основу розрахунків цін експ і імп береться транспортування морем. В рез-ті вартість світ-го екс завжди буде нижче вартості світ-го імп на вів-ну страх-ки, фрахту і т.д. Об'єм МТ - об'єк світ-го експ.

5) зовнішньоторговельний оборот (експ + імп). 6) фізичний обсяг торгівлі - оцінка експ або імп товарів у постійних цінах одного періоду (року). Він застосува-ся для получ-я інф-ції по руху товарної маси без впливу коливання цін. 7) генеральна торгівля - внешнеторг оборот з включенням транзитних товарів (експ + імп + вартість транзит товарів). 8) спеціальна торгівля - чистий зовнішній оборот (внешнеторг оборот-реексп-реімп)

II показники структури. Харак-т експ і імп за такими ознаками: товар склад і регіональна напрямках. 1) товар структура - розподіл експ і імп по осн товар позіциям для груп країн, окремої країни і всіх країн світу: експортна товар струк-ра і імп товар струк. 2) індекс диверсифікації експорту - індекс отклон товар струк експорту країни про струк світ-го експорту. 3) географ структура - розподіл товар потоків по країнах, групам країн і регіонів світу. 4) індекс географ концентрації експ або імп-харак сосотояние світ-го ринку конкр-го товару за такими ознаками, як кол-во експортерів та імпортерів і питома вага експортера та імпортера. 5) інституційна торгівля - розподіл торгівлі за суб "єктам та методам товарного обміну.

III показники динаміки - темпи зростання і приросту відповід-х показників експ, імп, внешнеторг обороту.

IV показники інтенсивності: 1) об'єм імп (експ) або внешнеторг обороту на душу населення, 2) квоти: експортна = експ / ВВП * 100%, імпортна = імп / ВВП * 100% (показ на скільки ми залежні), зовнішньоторговельна = внешнеторг оборот / ВВП * 100%, 3) інтенсивність і рівень внутрішньогалузевого обміну.

V показники результативності: 1) сальдо торгового балансу = експ-імп; 2) сальдо балансу послуг, 3) сальдо поточних операцій - сума сальдо торгового балансу, балансу послуг та некомерційних операцій; 4) сальдо некомерційних операцій - різниця між прибутком від инвестиц, денеж переказів, внесків, движ денеж засобів; 5) індекс стану балансу - індекс показує покриття імп експортом. Якщо він менше 100 - торговий баланс має негативні сальдо, якщо більше 100 - положжітельное. 6) індекс концентрації експорту - застосува в межд зіставленнях і показує на скільки широкий спектр товарів експорт-т країна при 239 класифікуючих бачивши товарів (за методологією ООН). 7) коефіцієнт імпортної залежності - відношення обсягів імпорту товарів до обьему його споживання в країні. 8) індекс умов торгівлі - відношення експ та імпорт цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]