Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ME_vsyo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

62. Теорії міжнародних інвестиції.

Міжн. закор-ні інвестиції - це інцест. резидентів за кордоном.

Міжнар. іноземні інвестиції - інвестування не резидентів в ек-ку країни. Теоретичні аспекти міжн-х інвестицій: їх суттю є те, що ресурси вкладаються в ті сфери і ті країни, де досягається найбільша віддача і визначальним мотивом руху факторів є отримання великого прибутку. Теорія стверджує, що чим більше розмір накопичень капіталу в даній країні тим більше вірогідність що країна буде вивозити експортний капітал за кордон.

Неокласичний похід. Тут лежить принцип міжнар диверсифікації инвестиц портфеля шляхом інвестування в різні країни. Причини вивезення капіталу: - це можливість зниження ризику шляхом географічної диверсифікації виробництва; - можливість контролю частини ринку, країни імпортера компанії інвестора; - можливість підвищення ефективності виробничої і збутової діяльності; - хвилеподібне розширення новітніх технологій та домінування деяких країн у розвитку цих технологій.

Альтернативні підходи. У 1976р Стефан Хаймер, Чарльз Кайндльбергер розглянули рух капіталу в умовах недосконалої конкуренції. Недосконалість ринку може набувати форми: - економія від збільшення масштабів під-ва в наслідок чого знижується собівартість продукції за рахунок значних обсягів прод; - економія масштабів і в інших сферах д-сті - фін маркетинг.

Теорій міжн-го інвестування: - теорія монополістичної конкуренції;-т індустріальної організації; - т інтернаціоналізації; - т життєвого циклу; - т міжнародної конкурентоспроможності галузі та інші. Т монополістичної конкуренції (ринок влади) обгрунтовує тезу, згідно з яким ТНК виступає суб'єктом ринкової влади і д-сть ТНК сприяє зростанню своїх капіталів шляхом поглинання та злиття і це змушує інвестувати. Правило Вальраса: вартість imp країни = сумі вартості exp і чистих зарубіжних продажів активів і відсотків по них: IM = X + NA + NR, де NA - чисті продажі активів (різниця вартості активів проданих іноземцям і куплених у них); NR - чисті платежі% -в (різниця вартості%-в на вкладений капітал, отриманих з-за кордону і виплачених іноземцями). Баланс по поточних операціях = баланс руху капіталу.

63. Міжнародні корпорації, види та напрямки діяльності. Правила міжнародного інвестування.

Головною ознакою міжн-х корпорації є здійснення нею прямих міжн-х інвестицій з країни свого базування в приймаючі країни.

Країна базування - країна, в якій розташовується головний підрозділ міжн-х корпорації. Приймаюча країна - країна, в якій міжн-на корпорація має дочірні, асоційовані компанії або філії, створені на основі прямих інвестицій. Міжн-на корпорація - форма структурної орг.-ції великої корпорації, що здійснює прямі інвестиції в різні країни світу. Міжн-ні корпорації бувають двох основних видів: ТНК - головна компанія їх належить капіталу однієї країни, а філії розкидані по багатьох країнах світу. Багатонаціональні корпорації - головна компанія їх належить капіталу двох і більше країн, а філії також знаходяться у різних країнах.

Найбільш характерними рисами ТНК є створення с-ми міжд-го правління, розпорошеного між багатьма країнами, але контрольованого з одного центру. Висока інтенсивність внутрішньокорпоративної торгівлі між розташованими в різних країнах підрозділами; відносна незалежність у прийнятті операційних рішень від країн базування та приймаючих країн; глобальна структура зайнятості і міжстрахова мобільність менеджерів; розробка, передача і використання передової технології в рамках замкнутої корпораціоної структури.

Правила межд-го інвестування. Головна ідея цих правил - забезпечення макс-ї свободи міжн-го переміщення капіталу, лібералізація нац-х ринків капіталу. У числі правил міжн-го інвестування такі: Право входу - означає правила, при дотриманні яких ТНК дозволяється створити філію на території суверенної д-ви. В ідеалі вони припускають відсутність необхідності одержання будь-якого дозволу від влади приймаючої країни на здійснення інвестицій. Справедливий і недискримінаційний режим - передбачає надання іноземним інвесторам правового режиму, не менш сприятливого, аніж нац.-м інвесторам. Означає свободу репатріації прибутку, переказу ЗП і інших платежів. Припинення контракту - означає право приймаючої країни в односторонньому порядку експропріювати (націоналізувати) філії ТНК за умови дотримання чинного законод-ва і виплати нормальної компенсації інвестору. Врегулювання спорів - вважається, що переважний спосіб врегулювання спорів між ТНК і приймаючою країною є переговори. Якщо вони не дають рез-та, то спір у більшості випадків вирішується судом приймаючої країни на основі застосовного законод-ва або безстороннім і незалежним арбітражем на основі Міжн-ої конвенції з врегулювання інвестиційних спорів, підписаній 115 країнами під егідою Світового банку.

Торгівля між підрозділами ТНК відбувається на основі відмінних від ринкових цін внутрішньокорпоративної торгівлі-трансфертних цін, що використовуються для переказу прибутку і скорочення податків. Трансферні ціни - ціни, що відрізняються від ринкових цін внутрішньокорпоративної торгівлі між що знаходяться в різних країнах підрозділх однієї і тієї ж корпорації і використовуються для перказу прибутку і скорочення податків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]