Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

21. Архівація інформації. Призначення та основні функції програм-архіваторів.

Для архівації файлів використовують спеціальні програми, які називають архіваторами. Перші архіватори з’явились в 1985р. Вони можуть об’єднувати в один архівний файл цілі групи файлів, включаючи ікаталоги.

Архівний файл може виконуватися тільки після того, як він буде відновлений у початковому вигляді, тобто розархівований. Розархівацію виконують ті самі архіватори, або окремі програми, які називають розархіваторами.

До числа найвідоміших та широко використованих архіваторів (розархіваторів) слід віднести: PKZIP.EXE, PKUNZIP.EXE, ARJ.EXE, PKPAK.EXE, PKUNPAK.EXE, LHA.EXE.

Одним з широко найпоширеніших видів сервісних програм є програми, призначені для архівації, упаковки файлів шляхом стиснення береженої в них інформації.

Стиснення інформації — це процес перетворення інформації, що зберігається у файлі, до вигляду, при якому зменшується надмірність в її уявленні і відповідно потрібен менший об'єм пам'яті для зберігання.

Стиснення інформації у файлах проводиться за рахунок усунення надмірності різними способами, наприклад за рахунок спрощення кодів, виключення з них постійних бітів або представлення символів або послідовності символів у вигляді коефіцієнта повторення, що повторюється, і відповідних символів, що повторюються. Застосовуються різні алгоритми подібного стиснення інформації.

Стискатися можуть як один, так і декілька файлів, які в стислому вигляді поміщаються в так званий архівний файл або архів.

Архівний файл — це спеціальним чином організований файл, що містить в собі один або декілька файлів в стислому або нестислому вигляді і службову інформацію про імена файлів, дату і час їх створення або модифікації, розміри і т.п.

Метою упаковки файлів звичайно є забезпечення більш компактного розміщення інформації на диску, скорочення часу і відповідно вартості передачі інформації по каналах зв'язку в комп'ютерних мережах. Крім того, упаковка в один архівний файл групи файлів істотно спрощує їх перенесення з одного комп'ютера на іншій, скорочує час копіювання файлів на диски, дозволяє захистити інформацію від несанкціонованого доступу, сприяє захисту від зараження комп'ютерними вірусами.

Ступінь стиснення залежить від програми, методу стиснення і типу початкового файлу, що використовується. Найбільш добре стискаються файли графічних образів, текстові файли і файли даних, для яких ступінь стиснення може досягати 5, - 40%, менше стискаються файли виконуваних програм і завантажувальних модулів — 60 - 90%. Майже не стискаються архівні файли. Програми для архівації відрізняються методами стиснення, що використовуються, що відповідно впливає на ступінь стиснення.

Архівація (упаковка) — приміщення (завантаження) початкових файлів в архівний файл в стислому або нестислому вигляді. Розархівування (розпаковування) — процес відновлення файлів з архіву точно у такому вигляді, який вони мали до завантаження в архів. При розпаковуванні файли витягуються з архіву і поміщаються на диск або в оперативну пам'ять;

Архіватори - це програми, що дозволяють створювати і обробляти архівні копії файлів. При цьому архівні копії мають менший розмір, ніж оригінали. За допомогою спеціальних алгоритмів стиснення з файлів віддаляється вся надмірна інформація, а при вживанні зворотних алгоритмів розпаковування архівна копія відновлюється в первинному вигляді.

Стиснення інформації - проблема, що має достатньо давню історію, набагато більш давню, ніж історія розвитку обчислювальної техніки, яка (історія) звичайно йшла паралельно з історією розвитку проблеми кодування і шифровки інформації.

Всі алгоритми стиснення оперують вхідним потоком інформації, мінімальною одиницею якої є біт, а максимальної - декілька біт, байт або дещо байт.

Метою процесу стиснення, як правило, є отримання більш компактного вихідного потоку інформаційних одиниць з деякого спочатку некомпактного вхідного потоку за допомогою деякого їх перетворення.

Основними технічними характеристиками процесів стиснення і результатів їх роботи є:

* ступінь стиснення (compress rating) або відношення (ratio) об'ємів початкового і результуючого потоків;

* швидкість стиснення - час, затрачуваний на стиснення деякого об'єму інформації вхідного потоку, до отримання з нього еквівалентного вихідного потоку;

* якість стиснення - величина, що показує на скільки сильно упакований вихідний потік, за допомогою вживання до нього повторного стиснення по цьому ж або іншому алгоритму.