Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Вставлення в текст документа графічних об'єктів

Ця процедура широко використовується у Word для створення навчально-методичних посібників, пов'язаних із вивченням і застосуванням різноманітних додатків до Win­dows, включаючи й сам редактор Word. Порядок її виконан­ня залежить від характеру графічного об'єкта, який перед­бачається вставити в текст, і середовища його створення.

Найпростіше у word-тексти вставляти діалогові вікна. Для цього необхідно:

• викликати на екран монітора потрібне діалогове вікно, наприклад вікно «Сортировка» (див. рис. ), і натисненням на клавіші <Alt+PrtScr> занес­ти його в буфер обміну Clipboard;

• активізувати текстовий файл. За командою Правка— Специальная вставка відкрити однойменне діалогове вікно, де вибрати тип об'єкта («Рисунок» або «Точечньй рисунок»), заборонити його розміщення над тек­стом, а потім уставити на позицію курсора за коман­дою ОК;

• виділити межу-кадр уставленого вікна, встановити його розміри та розмістити в центрі.

Внаслідок такого вставлення положення вікна в тексті стає фіксованим, тому що воно вважається в системі ок­ремим символом.

Порядок вставлення у word-текст панелей-інструментів, кнопок-піктограм та інших графічних об'єктів різних вікон трохи інший:

• натисненням на клавіші <Alt+PrtScr> або <PrtScr> у буфері обміну Clipboard запам'ятовується зображен­ня вибраного вікна, наприклад вікна Word (див. рис. 8.1), Excel, Access тощо;

• виконується спеціальне вставлення вікна у word-текст, починаючи з позиції курсора;

• виділяється кадр вікна і на екран автоматично ви­кликається спеціальна панель інструментів «Наст­ройка изображения».

Примітка. В разі відсутності цієї панелі її варто викликати на екран за командою Сервис—Настройка—Панели инструментов і розмістити на вільному та зручному для роботи місці;

• клацанням лівою клавішею на кнопці «Обрезка» зазначеної панелі активізується покажчик миші . З його допомогою виконується виділення потрібного графічного об'єкта "буксируванням" усіх меж кадру;

• сформований таким способом графічний об'єкт можна обрамити за допомогою кнопки «Внешние границьі».

Аналогічно у word-текст можна вставляти й об'єкти, сформовані безпосередньо в додатках до Windows (напри­клад, діаграми, таблиці, фрагменти баз даних, рисунки то­що). Будь-який із таких об'єктів спочатку виділяється і за командою Копировать (Вьірезать) заноситься в буфер обміну, а потім за командою Правка—Специальная встав­ка вводиться в текст.

Взагалі графічні об'єкти вставляють в текст за командою Правка—Вставить. Формат і положення об'єкта задаються засобами вікна «Формат рисунка» .

19. Комп'ютерні мережі: класифікація, основні характеристики та принципи використання.

Мережі састо поділяють на три основних типи в залежності вівд розмірів географічній області, яку вони охоеплюють. Невелика область звичайно зв’язується з терміном “локальна вираховуюча мережа” (Local Area Natwork – LAN) Великі області зв’язуються з термінами “регіонольно обчислювальна мережа” (Metropolitan Area Network – MAN) і “глобальна обчимлювальна мережа” (Wide Area Network – WAN).

Локальна обчислювальна мережа (ЛОМ) . Якщо мережа прив’язана до одного місця, то вона називається локальною. ЛОМ зв’язує комп’ютернрі мережі і переферійні пристрої в групі, які повідомивши використовують дані і переферійні пристрої.

Відмінною рисою ЛОМ є велика швидуість передачі даних, низький рівень помилок і використання дешевого середовища даних. Більшість ЛОМ належать якій небуть конкретній організації, що їх підтримує.

При виборі мережової технології переслідуються наступні цілі:

  • забезпечення максимальної надійності;

  • вибір маршруту по тракту найменшої вартості;

  • пред’явлення кінцевому користувачу найбільш зручного часу відповіді і пропускної здатності.

Ієрархічна. Кожен з пристроїв забеспечує впосередковане керування пристроями нищими по ієрархії. Дана конструкція відрізняється простотою в загальному керуванні мережою, хорошими можливостями для розширення мереж.

Горизонтальна. Характерна простота керування. Однаково складний пошук невиправленості інеобхідно рерзервування головної шини.

Зірка. Центральний вузел відпоівдає за маршрутитизацію даних через себе і локалізацію несправностей

Кільцева. Звичайно дані розповсюджуються тільки в одному напрямку, передаючи від станції до станції. Одинаково при відмові каналу між двома вузлами відбувається відмова всієї мережі, тому, як правило, в мережі вбудовуються перемикачі, які змінюють маршрут до вузла

Комірчаста.Стійка до перезавантаження і відмовам, висока надійність,всерівно складна логіка обміну даними.

Регіональна обчислювальна мережа. Якщо мережа охоплює ціле місто, то вона є регілнальною обчислювальною мережою (РОМ). РОМ – це анайновішиц типр мереші РОМ має багатто спільного з ЛОМ , але вони побагатьох параметрах складніше останніх.

РОМ розроблені для підтримки великої відстані, чим ЛОМ. Вони можуть використовуватися для з’єднання декількох ЛОМ разом в високошвидкісні інтегровані мереженві системи. РОМ вбирає в себе кращі характеристики ЛОМ з великою географічною протяжністю.

Глобальна обчислювальна мережа. Якщо мережа розповсюджується по широкій області, такі як країни, вони називаються глобальною обчислювальною мережою (ГОМ). Крмунікація ГОМ здійснюється засобом телефонних ліній, супутникового зв’язку, або наземних мікрохвильових систем. ГОМ зазвичай створюється шляхом об’єднання ЛОМ і РОМ . Фактичне об’єднання використовується ЛОМ і РОМ в формулу ГОМ, є сучасною тенденцією в області мереж. При порівнчянні з ЛОМ більшість ГОМ відрізніє повільна швидкість передачі і більш високий рівень помилок. Нові технології в області ГОМ призвані вирішити ці проблеми.