Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

17. Текстові редактори та їх призначення. Ведення, редагування та форматування тексту у текстовому редакторі Word.

Текстові редактори призначені для підготовки текстових документів. Текстові документи записують у вигляді файлів на диску, після чого їх можна, копіювати, роздруковувати, пересилати по електронній пошті, вносити в них зміни.

Найбільш поширеним сьогодні є текстовий редактор Microsoft Word, що входить до пакету Microsoft Office. За допомогою цього текстового редактора можна не тільки створювати текстовий документ, написаний різними шрифтами, але й вставляти в нього формули, таблиці, графіку. Редактор містить також засоби для перевірки орфографії та граматики. Нарешті його можна використовувати як редактор для створення Web-сторінок та повідомлень електронної пошти.

Як додатки, операційна система Window має два текстових редактори: Блокнот (NotePad) і WordPad. Текстовий редактор Блокнот дозволяє підготовлювати прості текстові документи (розміром до 64 Кбайт). Ці документи можуть бути написані тільки одним шрифтом і не можуть містити нічого крім тексту. Оскільки документ, підготовлений за допомогою програми Блокнот містить тільки символи ASCII, то цю програму можна використовувати для написання текстів програм. Редактор WordPad дозволяє створювати текстові документи з використанням різних шрифтів, а також вставляти в документи малюнки. В той же час, він не містить засобів для побудови таблиць, запису математичних формул. Зрозуміло, що фірма розробник операційної системи Microsoft могла би доповнити цей редактор необхідними засобами. Але хто би тоді купляв потужний редактор Word цієї ж фірми, якби всі необхідні засоби мав би WordPad?

Більшість операцій введення, редагування та форматування тексту виконують в режимі “Обычный”, що встановлюється за однойменною командою з меню Вид. Для цих цілей прийнятний також посторінковий режим Word, що задається командою Вид – Разметка страницы.

Micцe, з якого відбувається введення тексту, визначається положенням курсора. Маніпулюючи клавішами <Backspace> та <Delete>, користувач може вилучати окремі символи. Після введення тексту, як правило, виконують його редагування, тобто корекцію, вилучення i переміщення слів, речень, абзаців та блоків, зміну параметрів шрифту тощо. У пpoцeci редагування тексту виникає необхідність виділення (підсвічування) його фрагмента або тексту в цілому, що здійснюється за допомогою миші або клавіатури.

Виділення тексту документа I його фрагмента

Текст усього документа виділяється за командою Прав­ка — Выделить все або за допомогою клавіш <Сtгl+ф>. Фрагменти тексту виділяють різними способами:

• курсор установлюють на початок фрагмента, при натисненій лівій клавіші миші її покажчик протягують (“буксирують”) на кінець фрагмента, а потім клавішу відпускають;

• курсор установлюють на початок фрагмента, натискують і утримують клавішу <Shift>. За допомогою клавіш керування курсором <→>, <↓> або миші курсор переміщують на кінець фрагмента i клавішу <Shift> відпускають;

• курсор установлюють на початок фрагмента, натискають клавішу <F8> i за допомогою клавіш <→>, <↓> вибирають потрібний фрагмент тексту.

Існують и інші способи виділення окремих слів, рядків, речень, абзаців та великих фрагментів тексту. Наприклад, для виділення слова досить клацнути лівою клавішею миші двічі всередині нього; щоб виділити текстовий рядок, варто клацнути мишею зліва від нього; виділити абзац можна, двічі клацнувши мишею ліворуч від нього або тричі — всередині абзацу тощо. Будь-яке виділення тексту в документі скасовують, клацнувши ми­шею на будь-якому вільному місці екрана або натиснувши на одну з клавіш керування курсором.