Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Impersiyny_metod_osnovi_psikhokorektsiyi

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
21.3 Кб
Скачать

Житомирський державний університет імені Івана Франка

Соціально – психологічний факультет

Кафедра соціальної та практичної психології

Звіт

За результатами лабораторного заняття №2

МЕТОДИ ПОВЕДІНКОВОЇ КОРЕКЦІЇ

Метод систематичної десенсибілізації та сенсибілізації.

Підготувала

Студентка 34 групи

Напрямку підготовки: 6.030103

«Практична психологія»

З курсу «Основи психокорекції»

Смирнова Ольга

Викладач:

Асистент

Шмиглюк О. Г.

Житомир 2014

Повна назва методу психокорекції та її автор

Метод систематичної десенсибілізації та сенсибілізації., засновник Д. Вольпе у 1958 році

Вихідне джерело та джерело з описом та прикладами застосування

Краснов Н.А. Метод систематической десенсыбилизации и сенсыбилизации //

Психологический журнал. – 2002. – №2. – С. 25-37.

Вперше про цей метод був описаний у книзі Д. Вольпе: Психотерапия реципрокным торможением" у 1958 році

Напрямок психокорекції

Метод поведінкової корекції

Історія виникнення

У теорії реципрокного гальмування Вольпе йдеться про гальмування тривожних реакцій за допомогою одночасного викликання інших реакцій , які з фізіологічної точки зору є антагоністичними по відношенню до тривоги , не сумісні з нею. Якщо несумісна з тривогою реакція викликається одночасно з імпульсом , який до цих пір викликав тривогу , то умовний зв'язок між імпульсом і тривогою слабшає. Такими антагоністичними реакціями по відношенню до тривоги є прийом їжі , реакції самоствердження , статеві реакції і стан релаксації . Найдієвішим стимулом в усуненні тривоги виявилася м'язова релаксація.

Експериментуючи з тваринами , Вольпе показав , що походження і згасання невротичної тривожності , переважної корисні адаптивні реакції суб'єкта , можна пояснити з позиції теорії класичного обумовлення . Виникнення неадекватною тривожності і фобічних реакцій , на думку Вольпе , засноване на механізмі умовно -рефлекторної зв'язку , а згасання тривожності - на механізмі контробусловліванія відповідно до принципу реципрокного придушення : якщо реакцію , протилежну тривожності , можна буде викликати у присутності стимулів , що призводять до виникнення тривожності , то це призведе до повного або часткового придушення реакції тривожності .

Вольпе визначав невротичну поведінку як закріплену звичку неадаптивного поведінки , придбаного в результаті научения. Принципове значення відводиться тривозі , що є складовою частиною ситуації , в якій відбувається невротичний научение , а також складовою частиною невротичного синдрому. Тривога , згідно Вольпе , являє собою " стійкий відповідь автономної нервової системи , набутий в процесі класичного обумовлення " . Вольпе розробив спеціальну техніку , призначену для погашення цих умовних автономних реакцій - систематичну десенсибілізацію .

Він вважав , що не адаптивна поведінка людини (у тому числі невротична ) в значній своїй частині визначається тривогою і підтримується зниженням її рівня. Страх , тривога можуть бути придушені , якщо об'єднати в часі стимули , що викликають страх , і стимули , антагоністичні страху. Відбудеться противообумовлення : що не викликає страх стимул погасить колишній рефлекс. На підставі такого припущення Вольпе розробив один з найбільш поширених в даний час методів поведінкової корекції - метод систематичної десенсибілізації .

Сфера застосування

Даний метод застосовується при виникненні страхів чи фобій.

Особливості інтерпретації

Сама методика відносно проста: у людини, що знаходиться в стані глибокої релаксації, викликається уявлення про ситуації, що призводять до виникнення страху. Потім за допомогою поглиблення релаксації клієнт знімає виникає тривогу. В уяві представляються різні ситуації: від найлегших - до важким, що викликає найбільший страх. Процедура закінчується, коли найсильніший стимул перестає викликати у пацієнта страх.

Наприклад , у клієнта виявляється страх висоти - гібсофобія . Психолог становить ієрархічну шкалу - перелік ситуацій і сцен , які викликають у клієнта страх , починаючи від слабкого і до сильно вираженого . На перше місце може бути поставлено слово "висота" , потім - вид відкритої двері на балкон висотного поверху , потім сам балкон , вид асфальту і автомашин під балконом. Для кожної з цих сцен можуть бути розроблені більш дрібні актуальні для клієнта деталі.

Як приклад можна привести 15 сцен з ієрархії , складеної для клієнта зі страхом польотів в літаку:

1 . Ви читаєте газету і помічаєте оголошення авіакомпанії.

2 . Ви дивіться телевізійну програму і бачите групу людей , що сідають в літак.

3 . Ваш шеф говорить , що вам потрібно зробити ділову поїздку на літаку.

4 . Залишається два тижні до вашої поїздки , і ви просите секретаря забронювати квиток на літак.

5 . Ви в своїй спальні укладаєте валізу для поїздки.

6 . Ви приймаєте душ вранці перед поїздкою.

7 . Ви в таксі по дорозі в аеропорт .

8 . Ви проходите реєстрацію в аеропорту.

9 . Ви в залі очікування і чуєте про посадку на ваш рейс .

10 . Ви стоїте в черзі перед трапом літака.

11 . Ви сидите в своєму літаку і чуєте , як починає працювати двигун літака.

12 . Літак приходить в рух , і ви чуєте голос стюардеси : " Застебніть ремені , будь ласка!"

13 . Ви дивитеся у вікно , коли літак починає розбігатися по доріжці.

14 . Ви дивіться у вікно в той час , коли літак збирається злетіти.

15 . Ви дивитеся у вікно , коли літак відривається від землі.

Протягом одного заняття відпрацьовується 3-4 ситуації зі списку. У разі появи вираженої тривоги, що не згасає при повторних пред'явлення ситуацій, повертаються до попередньої ситуації. При простих фобіях все проводиться 4-5 сеансів, у складних випадках - до 12 і більше.

Переваги та недоліки методу

Реакції підвищеної тривожності набувають специфічність, викликаючи психофізіологічні і психосоматичні розлади: мігрені, головний біль, безсоння, шлунково-кишкові розлади і т.д.

Сенсибілізація задумана як метод, що припускає створення у людини дуже високих рівнів тривожності в інтенсивної стресогенної ситуації, в той час як десенсибілізація будується на уникненні будь-яких факторів, що викликають більшу, ніж мінімально допустиму, тривогу.