Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Операції з вікнами

В Windows ХР можна робити всі ті операції з вікнами, що й у попе­редніх версіях. Ми вже зазначили, як можна закрити вікно, згорнути його або розгорнути, коли розглядали рядок заголовку в попередньому розділі. Тепер необхідно розглянути інші основні операції, подані нижче.

Переміщення вікна.

Виконується методом Drag & Drop. Для переміщення вікна необхід­но встановити курсор мишки на рядок заголовка вікна, натиснути ліву кнопку мишки та, утримуючи її в такому стані, перетягнути мишкою ві­кно у потрібне місце екрану, після чого відпустити кнопку мишки.

Зміна геометричних розмірів вікна.

Впорядкування вікон на робочому столі.

Іноді виникає потреба розташувати вікна за певною системою. Звісно, робити це простим переміщенням нераціонально, тому у Windows ХР пе­редбачена можливість впорядкування (сортування) вікон. Для цього необ­хідно клацнути правою кнопкою мишки у вільному місці Панели задач

9. Головне меню, довідка Windows. Структура типового вікна. Робота з вікнами.

Головне меню Windows

Головне меню містить у собі такі пункти:

Програми - виведення списку інстальованих програм.

Документи - виведення списку недавно переглянутих документів.

Настройки - виведення списку компонентів системи, настройка яких може бути змінена.

Пошук - пошук папок, файлів.

Довідка - виклик довідкової системи.

Виконати - запуск програм, відкриття папки або команди виконання MSDOS.

Завершення роботи або перезавантаження комп'ютера.

Пункт Головного меню Програми вміщає найбільш важливі програми, наприклад: Word, Excel, Access, Explorer. Крім того, меню Програми вміщає пункт Стандартні, Автозавантаження. Папка Автозавантаження призначена для розміщення програм, які повинні запускатися автоматично при запуску Windows. Щоб програма запускалася автоматично при запуску операційної системи, необхідно створити для неї ярлик і розмістити його в папку Автозавантаження. Для цього необхідно:

1) знайти потрібну програму;

2) вказати на неї й натиснути праву кнопку миші;

3) обрати команду Створити ярлик. На екрані з'явиться новий ярлик;

4) послідовно розгорнути папки Windows, Головне меню, Програми (щоб розгорнути папку, варто вказати на знак „плюс” ліворуч від її імені й натиснути кнопку миші);

5) перетягнути ярлик у папку Автозавантаження.

Програма з'явиться в папці Автозавантаження й буде запускатися при кожному запуску Windows.

Пункт Настройка призначений для настроювання операційної системи, інтерфейсу користувача, робочих параметрів клавіатури й миші, інсталяції й знищення програмного забезпечення. Ці операції виконуються за допомогою Панелі управління. Панель управління можна відкрити в папці Мій комп'ютер, у пункті Програми Головного Меню, якщо обрати програму Провідник і натиснути значок Панель управління.

Вікна Windows

Легкість засвоєння нових програмних продуктів, працюючих під Windows, забезпечується, окрім відповідно організованого інтерфей­су в самих програмних продуктах, також схожістю будови вікон різних програм, наявністю стандартних елементів та однаковими принципами організації наповнення меню додатків.