Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

12. Програма табличного процесора Excel. Виконання обчислень за формулами, побудова діаграм та графіків функцій.

Вікно програми Microsoft Excel 2003 має стандартну для програм Windows структуру.

Вікно складається з смуги заголовка, меню, панелей інструментів і додаткових елементів вікна (імена стовпчиків, номери рядків, рядок формул, вікно імен блоків кліти­нок, рядок стану, смуги прокрутки, ярлички листів).

У лівій частині вікна програми на ділянці задач виводиться панель При­ступаючи до роботи, яка полегшує створення нових книг Excel та роботу з існуючими. Панель виводиться командою Вигляд Ділянка задач або комбі­нація клавіш Ctrl+Fl.

Під панелями інструментів Стандартна і Форматування розміщений ря­док формул. Де розміщені такі елементи:

  1. Поле імені (вікно імен блоків).

  2. Кнопка підтвердження дій.

  3. Кнопка відміни дії.

  4. Кнопка вставки функції.

Вільне місце панелі задач використовується для введення і редагування формул, тексту, цифр.

Робоче поле Excel 2003 - це пуста таблиця, яка складається з 256 стовпчи­ків і 65536 рядків. Новому файлу Excel автоматично присвоюється ім'я Книга 1 з розширенням .xls. Книга складається з листів, яких у новій книзі може бути до 255 (потім листи можна додавати).

Внизу робочого поля ми бачимо рядок закладок або ярличків (Лист 1, Лист 2 ...) За допомогою ярличків, можна перемішуватися по листах книги. Ці операції можна виконувати за допомогою миші або комбінацій клавіш Ctrl+PgUp, Ctrl+PgDown.

Рядки таблиці нумеруються цифрами, а стовпчики позначаються літера­ми латинського алфавіту. Кожна клітинка Excel має ім'я, яке складається з імені стовпчика і номера рядка, наприклад, перша клітинка має ім'я А1. Якщо порібно звернутися до клітинки А1 на листі 2, то записують Лист 2!А1. Одна з множини клітин є активною, вона виділяється рамкою - табличним курсором.

У кожній клітинці таблиці може знаходитись число, текст, формула.

Числа - це цифрові дані. Число може бути ціле чи дробове будь-якого фор­мату.

Текст - дані відмінні від числових, обсягом до 32 Кбайт.

Логічні константи - типу ІСТИНА, НЕПРАВДА (ЛОЖЬ).

Формули - починаються символом = і є сукупністю операндів, які є коор­динатами клітинок, з'єднаних знаками математичних операцій і круглих дужок.

Дата/Час - відображають дату та час в повному чи короткому форматі.

Арифметичні операції і операції з текстом. Excel використовує звичай­ні знаки арифметичних операцій +,-,*, /, л. Запис арифметичних операцій здійснюється за загальноприйнятими правилами, можна використовувати ба­гаторівневі дужки. Наприклад, =((F4+C5)/E6)*(B2-D2)+C4A2. Щоб об'єдну­вати або приєднувати текст до формул використовують знак & (амперсанд). Наприклад, обчислена сума виражається в грн., тоді формула набирає вигляд: =(F4+C5)/E6)*(B2'D2)+C4A2&"rpH".

Зверніть увагу! Приєднаний текст береться в лапки. Пробіли також по­винні знаходитись у лапках. Дуже важливо знати, що цифра з назвою не вва­жається числом і не може використовуватися як аргумент в інших формулах. У Excel можна об'єднувати текст. Наприклад, у клітинку А1 введено текст Наш головний партнер, в А2 - масло, в A3 — завод. В А4 вписується формула = "У 2001 році "&А 1 "є"& А2&АЗ, одержимо "В 2001 році наш головний парт­нер є маслозавод".

Логічні функції значно розширюють можливості Excel:

• команда дозволяє організовувати різного виду розгалуження. Формат команди: = {Логічна умова; коли правильно; коли не правильно). Логіч­на умова може бути виражена знаками >, <, =, >=, <=,< >. Наприклад, =(Cl>Dl*B5;VyPA!"; "НА ЖАЛЬ...". Вираз означає, якщо в клітинці СІ число більше, ніж добуток D1*B5, то в нашій клітинці відобразиться текст УРА!, інакше в клітинці буде текст НА ЖАЛЬ...

Excel володіє широкими можливостями для побудови діаграм 15 різних типів. Кожен тип діаграми має декілька видів. Розглянемо основні елементи діаграм, а також основні поняття, які використовуються при побудові діаграм. Діаграма завжди будується для якогось діапазону комірок. Як правило, на діаграмі відображається послідовність значень якого-небудь параметра залежно від значень аргументів. Послідовність значень параметра в Excel називають рядом даних, а послідовність значень аргументів — категорією.

Побудова діаграми. Діаграма може будуватись на активному листі або на новому.

Для побудови діаграми на активному листі слід скористатися майстром діаграм, натиснувши кнопку Мастер диаграмм на панелі інструментів Стандартная. Курсор при цьому перетворюється в мініатюрну діаграму. Натиснувши ліву кнопку миші, слід тягнути курсор доти, поки рамка під діаграму не набере потрібного розміру. При відпусканні кнопки миші на екрані з'явиться вікно діалогу Мастер диаграмм — шаг 1 из 5. Майстер діаграм створює діаграму в загальному випадку за п'ять кроків (для деяких типів діаграм кількість кроків може бути меншою).

Для створення діаграми на новому листі слід виконати команду Вставка/Диаграмма/На новом листе. В книзі створюється новий лист діаграм з іменем Диаграмма ., у верхньому рядку якого виводиться панель інструментів Диаграмма, в якій є кнопка Мастер диаграмм. При натискуванні цієї кнопки на екран виводиться вікно діалогу Мастер диаграмм — шаг 1 из 5. Для кожного кроку виводиться своє вікно діалогу, в якому можна задати параметри для побудови діаграми (вікна діалогу Мастер диаграмм .