Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

Якщо ні вихідного, ні кінцевого адрес переміщення не видно на екрані, перемістити файли або папки можна за допомогою наступної процедури. Перейменування файлів

Надзвичайно простою операцією є також перейменування об’єктів – файлів, папок, ярликів. На малюнку показані послідовні кроки виконання перейменування. Потрібно виділити об’єкт клацанням миші і потім ще раз клацнути лівою кнопкою на самому імені. В результаті виділення перейде тільки на ім’я, замість якого потрібно ввести з клавіатури нове. При зміні імені ви можете користуватися звичними для папок текстових редакторів прийомами: перетворення курсора миші в курсор редактора клацанням по напису; установка курсора в потрібному місці імені клацанням миші; перехід в початок або кінець імені по клавішах Ноme або End, використовування клавіш Delete і Backspace.

Завершувати операції перейменування потрібно подвійним клацанням миші по області поза значком об’єкту і його імені або натисненням клавіші Esc і клацанням миші поза об’єктом.

Якщо ж “мишачим” операціям ви віддаєте перевагу роботі з клавіатури, то виділите необхідний об’єкт, натисніть клавішу F2 і впишіть нове ім’я

За допомогою описаних операцій можна перейменовувати розширення імен файлів. Для цього встановите режим, при якому на екран виводяться розширення, і привласніть їм нові імена, після чого система запитає у вас підтвердження на перейменування.

11. Електронні таблиці та їх призначення. Створення, редагування та форматування таблиці. Робота з функціями.

Електронна таблиця (ЕТ) — це прикладна програма для економістів, бухгалтерів, інженерів, науковців — усіх тих, кому доводиться працюва­ти з великими масивами числової інформації.

Важливо, що ЕТ дозволяє зберігати в таблич­ній формі не тільки велику кількість вихідних даних, результатів розрахунків, але і зв'язки (ма­тематичні співвідношення) між ними, значення яких автоматично перераховуються за заданими формулами при зміні значень вихідних даних, що містяться в інших полях.

Основні^сфери застосування електронних таблиць:

  • розрахунок використання коштів у фінансових операціях;

  • статистична обробка даних;

  • інженерні розрахунки;

  • математичне моделювання процесів. ч

Серед найбільш розповсюджених ЕТ можна назвати SuperCalc, Quattro Pro, Lotusl-2-3, Excel для Windows із інтегрованого пакета Microsoft Office.

Основні функції ЕТ:

  • обчислення за участю даних, розташованих» у комірках таблиці. При цьому можуть виконуватися як прості арифметичні.обчислення, так і з використанням складних функцій із різних галузей людської діяльності (математичних, фінансових, статистичних та ін.);

  • графічне відображення числової інформації з комірок таблиці (побу­дова графіків, діаграм);

  • відображення даних на географічних картах;

  • обробка рядків і стовпців таблиці як бази даних (пошук інформації,

сортування);

  • аналіз даних на основі зведених таблиць;

  • прогнозування значень за допомогою аналізу «що-якщо»;

  • статистичний аналіз даних.

На екрані монітора видно не всю електронну таблицю (документ), а тільки її частину. Документ у повному обсязі зберігається в оперативній пам'яті, а екран можна вважати вікном, через яке користувач має можли­вість переглядати його.

Для заповнення таблиці та її перегляду велику роль відіграє таблич­ний курсор — прямокутник, виділений кольором. Табличний курсор зав­жди займає клітку таблиці, що називається поточною кліткою. Переміщу­ючи курсор по таблиці, ми цим переміщуємо «вікно» по документу, який зберігається в оперативній пам'яті, і робимо видимою ту чи іншу його

частину. ,

При описі роботи електронних таблиць ми будемо розглядати ЕТ Excel. Робоча книга — основний документ Excel. Робоча книга складається

з окремих робочих аркушів.

Робочий аркуш — місце для зберігання й обробки даних. Іноді робочий

аркуш називають електронною таблицею.

Комірка ЕТ — основний елемент ЕТ. Кожна комірка має власне ім'я (адресу), що утворюється з назв стовпців і номерів рядків, на перетині яких

розташована комірка.

В комірці може міститися інформація одного з трьох типів:

  1. Текст.

  2. Число.

3. Формула.

Над табличними даними можна робити такі операції: зберігання ні диск, читання з диска, перегляд, редагування, обробку за допомогою фор мул і вбудованих функцій тощо.

Створення, відкриття і зберігання робочої книги Excel виконується зі загальними правилами (див. Б. № 14 п. 1).

Введення даних у комірки ЕТ може виконуватися в поточній комірц з відображенням у рядку формули або в рядку формули з відображення!

гтлтоггиііі кпміптті. '

Зміна параметрів шрифту, заливки й обрамлення для виділених комірок

Меню «Формат» <=> команда «Комірки»

При складанні формул або функцій дані у використовуваних комірках зв'язуються і будуть перераховуватися при зміні залежно від установок: Меню «Сервіс» "* команда «Параметри» ■=> вкладка «Обчислення»

Виконання розрахунків у табличному процесорі Excel можна здійсню­вати в одному з двох режимів: відображення формул у комірках таблиці або відображення результатів обчислень. Зазвичай робота виконується в режимі відображення результатів обчислень, а відображення самих фор­мул використовується для перевірки правильності встановлених залежно­стей між комірками.