Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
937.47 Кб
Скачать

15. Системи опрацювання графічних зображень. Призначення та основні функції. Створення і редагування графічних зображень за допомогою графічного редактора.

Розрізняють два види графічних зображень на екрані монітора — растрове і векторне.

Растрове зображення складається з крапок - пікселів, які зберігають інформацію про яскравість

і колір. Растрова графіка дозволяє одержати високу якість зображення. Вада растрової графіки — великі розміри файлів.

Векторне зображення будується за допомогою математичного опису об'єктів, таких, наприклад, як лінія, коло, прямокутник. Такі прості об'­єкти називаються примітивами. З їхньою допомогою створюються більш складні об'єкти. Перевагою векторної графіки є те, що файли, які збері­гають векторний малюнок, розміром у 10—1000 разів менші, ніж анало­гічні графічні растрові файли. Вадою векторної графіки є «неприродність» малюнка.

Графічне зображення можна створити на екрані одним із таких спосо­бів:

— Програмний синтез — побудова на екрані зображень, графіків або поверхонь, описуваних математичними рівняннями за допомогою

спеціальних програм.

  • Відображення на екрані зовнішньої графічної інформації за допомо­гою сканера, цифрової фото- чи відеокамери.

  • Графічні редактори — програми для створення на екрані комп'ютера різних зображень вручну, як малюють художники.

Графічні редактори теж поділяються на класи. Одні зручні для ство­рення найпростіших штрихових зображень. Інші дозволяють імітувати не тільки різноманітні інструменти художника (пензлі, пера, олівці, флома­стери, розпилювачі тощо), але й художні матеріали (олія, гуаш, туш, ак­варель, папір, картон, полотно).

Є графічні редактори, за допомогою яких важко створити яке-небудь зображення, але вони незамінні для обробки зображень, отриманих іншим шляхом (за допомогою сканера, фото- чи відеокамери). Спеціальні графічні редактори використовують для створення електронних документів, що розповсюджуються в комп'ютерних мережах. Вони мають зручні засоби для оформлення всіляких кнопок, рамок, лінійок, фонових візерунків та інших декоративних елементів оформлення електронних сторінок в Internet.

За допомогою графічного редактора «художник» повинен мати можли­вість будувати зображення шляхом їх компонування з інших, раніше ство­рених зображень, поєднуючи їх з текстом і змінюючи кольори. Тому в графічному редакторі мають бути реалізовані функції, що дозволяють:

  • «вирізати», «склеювати» і-«стирати» довільні частини зображення;

  • застосовувати для малювання довільні «фарби» і «пензлі»; запам'ятовувати малюнки на зовнішніх носіях, здійснювати їх пошук і відтворення;

  • збільшувати фрагмент зображення для пророблення дрібних деталей;

  • додавати до малюнків текст і в такий спосіб створювати барвисті оголошення, рекламні плакати, візитні картки тощо.

  • масштабувати (змінювати розмір) зображення, виконувати його пе­ресування і поворот.

Середовище графічного редактора

Користувацький інтерфейс більшості графічних редакторів організуєть­ся в такий спосіб. З лівого боку екрана розташовується набір піктограм (умовних малюнків) із зображенням інструментів, якими можна користу­ватися в процесі редагування зображень. У нижній частині екрана — па­літра, з якої вибирається фарба необхідного кольору. Решта екрана являє собою порожнє «полотно» (робоче поле). Над робочим полем розташоване меню, що дозволяє змінювати режими роботи ГР.

Найбільш популярним графічним редактором для обробки растрових зображень є Adobe PhotoShop, для роботи з векторними малюнками — Corel Draw.

Як приклад наведемо команди роботи з графічним редактором Paint, що є засобом створення растрових малюнків і входить у набір постачання Windows 95.

Примітка. Для малювання горизонтальних, вертикальних ліній, лі-, ній із нахилом 45°, многокутників із кутами 90° і 45°, квадратів, кіл необ­хідно при малюванні натиснути клавішу <Shift> і не відпускати її доти, доки фігуру не буде завершено.

Висновок. Розрізняють два види зображення за принципом побудови — • векторні та растрові. Кожний із них має свої переваги і свої вади. Для створення графічного зображення на екрані вручну слугує великий клас прикладних програм графічні редактори. Вони розрізняються можли­востями і призначенням. Терміни: растрове зображення, векторне зображення.