Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПТАСТВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

15.Роль і ф-ції держави як суб’єкта соціально-трудових відносин.

Держава-особлива сторона і суб’єкт СТВ-може виступати в ролі роботодавця, законодавця, ініціатора соц діалогу, арбітра,посередника, примирювача, гаранта прав і свобод членів сусп-ва. Держава як суб’єкт СТВ найчастiше виконує такi функцii: 1)законотворчу; 2)гарантія і захисник прав; 3)створення роб місць; 4)арбітраж і регулювання; 5)примир-я сторін і забезпеч-я злагоди. Ступiнь реалiзацii кожної iз цих функцiй держави, характер iх поєднання в кожний конкретний момент часу визнач-ся полiтичними, iсторичними та екон-ми умовами розвитку держави. Держава забезпечує правове регулювання взаємовiдносин мiж партнерами, органiзовує i координує переговори, встановлює гарантує i контролює дотримання мiнiмальних норм i гарантiй у сферi працi i соц.-тр. вiдносин (умови оплати працi, вiдпочинку, соц. захисту населення тощо). Держава єдиний політичний і правовий суб’єкт,який володіє всім спектром владних повноважень щодо захисту внутрішнього ринку в контексті зростання відкритості національної економіки та глобалізації світової економіки,підтримки вітчизняних товаровиробників і стимулюв зрост конкурентноспроможності своєї економіки.

30.Труд. Потенціал (тп).

ТП -інтегральна оцінка, сукупність кількісних і якісних хар-тик, здібностей і можливостей трудоактивного нас-ня, які реалізуються в межах і під впливом існуючої системи відносин. Рівні: сусп-во (показники: сімейна стр-ра, статево-вікова стр-ра, здоров'я, освіта, творчий потенціал, моральність), певна територія (здоров'я, освіта, творчий потенціал, сімейна стр-ра, статево-вікова стр-ра), підпр-во (чис-ність персоналу, здоров'я, ресурси робочого часу, освіта, організованість, творча активність, професіоналізм) та індивідум (здоров'я, фізичний розвиток, освіта, кваліфікація, моральність, вмотивованість, вміння працювати в колективі, творчий потенціал, активність, відповідальність).

16.Роботодавці і їх роль у формуванні і розвитку ств

Роботодавець- людина, яка працює самостiйно та наймає для роботи одного або декiлькох осiб. Згiдно мiжнародноi класифiкацii роботодавець є власником засобiв виробництва. Роботодавцi, захищаючи своi iнтреси i права як власникiв засобiв виробництва, у формуваннi i розвитку СТВ вбачають можливiсть проведення погодженоi технiчноi, економiчноi полiтики без рiзких потрясiнь руйнiвних конфлiктiв. Пiдприємцi несуть основну вiдповiдальнiсть за результати госпдарювання, забезпечення належних умов працi i розмiрiв ii оплати та фiнансового забезпечення соц. захисту працiвникiв.Особливе місце роботодавців у системі СТВ полягає у тому, що вони створюють робочі місця, визначають структуру і обсяги сукупного попиту на роб силу, залучають роб силу до сусп виробництва та укладають колективні та індивідуальні договори.

Основною метою утворення та функціонування об’єднань роботодавців є їх самоорганізація.

Осн. завдання орг-ції роботодавців:

1)удосконалення механізмів реалізації соц партнерства на засадах паритетності, рівноправності та відкритості

2)посилення впливу на реалізацію державної політики у сфері підприємницької діяльності шляхом участі у розробці нормативно-правової бази

3)удосконалення механізмів ведення колективних переговорів на рівні підприємства з метою зближення інтересів роботодавця і найманого працівника

4)сприяння у веденні бізнесу членам організації і надання комплексу послуг протекціоністського спрямування, інформаційно-консультативних послуг, освітніх та правозахисних послуг.