Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПТАСТВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

36.Суть, чинники та визначення напруженості праці (нп).

НП –хар-ка праці, що відображає переважно навантаження на центральну нервову систему, органи чуття та емоційну сферу працівника. Чинники: інтелектуальні (складність завдання; характер виконуваної роботи), сенсорні (зорові, слухові аналізатори), емоційні навантаження, ступінь монотонності, режим роботи (щільність робочого дня). НП встановлюється на основі рівнів напруженості, визначених за кожним чинником напруженості. Є такі рівні НП: оптимальний (легке наван-ня); допустимий (середнє); шкідливий (напружена праця). Підсумкова оцінка НП встановлюється за найшкідливішим чинником.

43. Фактори (ф-ри) та резерви (р-ви) пп: сутність, види, методи оцін-ня.

ПП знижується або підвищ-ся під впливом багатьох ф-рів, під якими розуміють рушійні сили або причини, що впливають на рівень і динаміку ПП. Виділяють 2 групи факторів ПП: зовнішні (які не контрол-ся), внутрішні (які контрол-ся). Зовн ф-ри: політичні, соц й екон аспекти розвитку сусп-ва; урядові рішення та інституційні механізми тощо. Вони перебувають поза контролем з боку окремого п-ва. Внутр ф-ри перебувають в зоні контролю окремого п-ва і є «тверді» та «м'які». «Тверді» (сталі): виріб, технологія та устаткування, сировина. «М'які» (змінні): якість робочої сили, підвищення ефективності її використан­ня, по­ліпшення її поділу і кооперації, стилі і методи упр-ня тощо. З огляду на сутність праці ф-ри підвищення ПП: -пов’язані з науково-техн прогресом (матер-технічні); -організаційно-екон, котрі харак-ть ступінь розвитку орг-ції та упр-ня сусп вир-ва; -соц-психологічні, що пов'язані з роллю людини в су­сп вир-ві і харак-ть ступінь викорис-ня робочої сили. Р-ви підвищ-ня ПП - це невикористані можливості економії затрат праці (зниження трудомісткості та збільшення виробітку). Взаємодія між ф-рами та р-вами полягає в тому, що ф-ри-рушійні сили або причини рівня ПП, а використання р-вів є безпосередній процес реалізації дій тих чи ін ф-рів. За часом викорис-ня: поточні (можуть бути використані протягом місяця, квартала або року) й перспективні р-ви (більше за рік згідно з довгостроковими планами п-ва). За сферами виникнення: загальнодерж, регіо­нальні, міжгалузеві, галузеві, внутрішньо вир-чі р-ви. Необхідною умовою виявлення і використання р-вів є їх кількісна оцінка. Р-ви можуть оцінюватися в абсол-х і віднос-х величинах. На конкретний період величину р-вів можна визначити як різницю між досягнутим і максим-но можливим рівнем ПП.

47. Робоче місце (рм). Орг-ція та обслуговування рм.

РМ - це зона труд-ї діял-ті працівника, або групи працівників, оснащена всім необхідним для успішного здійсн-ня роботи; це первинна ланка виробничої структури підп-ва, яка може фунціонувати відносно самостійно. РМ має робочу, основну й допоміжну зони. В основній зоні, яка обмежена досяжністю рук людини в горизонтальній і вертикальній площинах, розміщуються засоби праці, що постійно використовуються в роботі. У допоміжній зоні розміщуються предмети, котрі застосовуються рідко. Орг-ція РМ - оснащення засобами вир-ва, предметами праці, інструментами, засобами зв’язку та раціональне розміщення їх в робочій зоні, що сприяє застосуванню раціональних методів і прийомів праці та високій ефективності роботи кожного працівника. Обслуговування РМ – раціональна взаємодія між працівниками різних служб на п-ві, що дозволяє безперебійно забезпечувати РМ матеріалами, послугами налагоджувального та ремонтного товару.