Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПТАСТВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

44. Програми упр-ня пп: сутність, етапи розробки.

В умовах ринкової ек-ки все більшого значення набува­ють розроблення й упровадження програм упр-ня ПП. Цілями програми є: *ефективне використ-ня людських ресурсів; *мінімізація втрат вир-ва; *створення ефективної сис-ми вимірювання ПП, тобто визначення межі і показників цілей цієї системи. Перевагами створення таких програм є: -зростання інформованості робітників та керівництва про чинники, що впливають на ПП; -створення зв’язку між наявними методами бух-го обліку, вимірюванням ПП і регулярним контролем за результатами діяльності; - встановлення нових конкурентних стандартів і норм; -стимулювання постійної уваги до підвищення ПП; -більш широке і свідоме використання персоналом методів і техніки підвищення ПП. Структурними елементами процесу підвищення ПП є: 1. Проведення аналізу і оцінюв-ня організаційної сис-ми, для якої розробляється програма. 2. Необхідна оцінка зовн-х умов діял-ті орг-ції, які можуть вплинути на проект-ня і розроблення програми. 3. Провед-ня стратегічного планув-ня. 4. Розробл-ня критеріїв результативності прог-ми. 5. Виявлення й аналіз резервів підвищення ПП, визначення всіх матер-х і організаційних засобів розвитку орг-ції. 6. Розробка проекту, який передбачає послідовність виконання робіт, оцінювання та аналіз витрат, ф-ції виконавців. 7. Розр-ка планових заходів щодо подальшого підвищення ПП. 8. Розр-ка ефективної сис-ми матер-го стимул-ня за досягнення запланованих показників ПП. 9. Зведення всіх результатів планування в єдиний загальний план. 10. Здійснення контролю за реалізацією заходів і їх виконанням.

45. Сутність і зміст орг-ції праці. Основні складові процесу орг-ції праці на п-ві.

Організація праці (ОП) - це процес раціональної взаємодії робітників з засобами вир-ва та один з одним, який грунтується на певному порядку виконання трудових процесів і направлений на отримання високих соц-екон результатів. Завдання ОП: 1) Техніко-технологічне - вибір оптим варіантів технологічних процесів. 2)Екон - забезпечення максимальної ПП, мінімізація собівартості вир-ва, забезпечення високої рентабельності. 3)Психо-фізіологічне - створення сприятливих умов на робочих місцях та забезпечення високої та сталої протягом часу працездатності робітників. 4) Соц-підвищення змістовності та привабливості праці. Основні складові процесц ОП: 1.Розробка раціональних форм поділу та кооперації праці. 2.Організація робочих місць. 3.Обслуговування робочих місць. 4.Створення сприятливих умов праці, раціоналізація режимів праці та відпочинку. 5.Атестація та раціоналізація робочих місць. 6.Впровадження раціональних методів та прийомів праці. 7. Нормування праці. Організація праці на п-ві здійснюється на підставі законочав і нормат-прав-х актів України, нормативно-розпорядчих нормативів п-ва, норми відповідно галузевої, регіональної і генеральної угод, норми колективного договору, трудового договіру і контракту.

46. Сутність та форми поділу і кооперації праці.

Поділ праці - відокремлення частин вироб-х процесів на основі технологічних особливостей та професійно-кваліфікаційного рівня працівника. В ек-ці країни можна виділити такі форми поділу праці: між галузями ек-ки, в середині цих галузей, а також всередині підп-в. Існують такі види поділу праці: *Технологічний - поділ виробн-го процесу за видами, фазами і циклами. *Поопераційний - закріплення за працівниками окремих операцій для скорочення виробн-го циклу. *Функціональний відбувається між різними категоріями працівників. *Професійний відбувається між групами робітників за ознакою технологічної однорідності виконуваних ними робіт і залежить від знарядь і предметів праці, технології вир-ва. *Кваліфікаційний -відокремлення складних робіт від простих. Поділ праці на вир-ві нерозривно пов’язаний з її кооперацією, тобто встановленням певних співвідношень і взаємодії між видами праці. Без цього вир-во неможливе. Кооперація - встановлення тісних взаємозв’язків між групами працівників та окремих працівників в процесі поділу праці для досягнення певного виробничого ефекту. Розрізняють такі форми кооперації: -всередині сусп-ва, коли обмін діяльністю і продуктом праці здійснюється між галузями ек-ки; -всередині галузі, що передбачає обмін продуктами праці або спільну участь низки підп-в у вир-ві певної продукції; -всередині підпр-ва. Здійснюється між цехами, дільницями, окремими виконавцями залежно від конкретних виробничих умов (тип вир-ва, особливості техніки і технології та ін).