Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПТАСТВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

4.Системна класифік-ія праці(п-і): ознаки, види та їх особлив-і

Розрізн-ь:1)Конкретну П-ю-доцільно спрям-а діяльність людини, резул-ом якої є створ-я певної споживної вартості. 2)Абстрактну П-ю-витрати людської енергії, частка затрат сусп-ої праці безвідносно до тієї конкретної форми, в якій вона здійсн-ся. Класифік-ія праці залежно від виду діяльності: 1)За характером і змістом праці: *Соц-ий характер П-і зумовлений формою власності на засоби вир-ва (приватна і наймана, індивід-на і колект-а). *Структ-ий характер праці форм-ся під впливом особливостей змісту праці з точки зору ступеня інтелектуалізації та кваліфікац-ої складності трудових функцій: -розумова (включає інформац-і, логічні, узагальнюючі і творчі елементи, характер-ся відсутністю прямої взаємодії працівника із засобами вир-ва та забезпеч потреби вир-ва в знаннях, організації й управл-я); -фіз-а (характер-ся безпосередньою взаємодією людини із засобами вир-ва, її залуч-ям до технолог-го процесу, виконавськими функціями у труд-му процесі); -творча (передбачає постійний неповторний пошук нових рішень, нового ставл-я до наявних проблем, актив-о розвитку самостійності й ініціативи); -нетворча (повторюваність (шаблонність) засобів досягн-я результатів). 2)За предметом та продуктом праці базується на профес-му, функц-му і галузевому розподілі праці (наукова,інженерна управл-ка, вир-ча;підпр-ка,інноваційна,пром-ва і с/г-ка, транспортна та комунікац-а). 3) За засобами та способами П-і: П-я ручна(технічно не озброєна), механізов-а та автоматиз-а, коп’ютериз-а, низько-, середньо-, високо технолог-а; різного ступеня участі людини.

4.За умовами П-і: стаціонарна й рухома, наземна й підземна; легка, середньої важкості та важка; приваблива, вільна та різного ступеня регламентації.

5.Опис роботи згідно міжнар-ої прак-и: зміст та сфера застосув-я

У міжнар-ій практиці з метою ідентифікації певного виду праці викор-ь опис-я роботи, яка слугує основою виріш-я низки прикладних питань у сфері ек-ки праці та менеджменту персоналу. Опис роботи-письмове повідомл-я про викон-я якоїсь роботи. Матеріал опису роботи охоплює точно визначений період часу. Якщо опис роботи дуже великий за обсягом, частини його матимуть заголовки, які повинні бути короткими й відповідати змістові. Список вимог до опис-я роботи згідно міжнар-ої практики: *Елементи опис-я роботи (завдання роботи: коротке опис-я, вхід, вихід, засоби праці, вплив навколиш-о середовища, інші впливи, процес роботи, окремі завд-ня); *Умови опис-я роботи (організаційні відносини, керівництво, отримує додаткові розпорядж-я від того, хто контролює, підлеглі, передає додаткові розпорядж-я, хто може замінити,заміщує, інші обов’язки, зауваж-я); *Аналіз вимог до виконавця; *Оцінка вимог. Опис роботи доп-ає вивчити, перевірити й узагальнити чиюсь роботу, знайти в ній позит-е та негат-е, зробити висновки, намітити перспективи.

6.Зміст та практ-е знач-я аналізу роботи

Аналіз роботи відбув-ся за доп-ою аналізу трудових показників. Трудові показники кількісні та якісні характер-ки для оцінки стану соц-но-трудових відносин на підпр-ві, викор-ня роб. сили і ефективності праці (за визнач-ий період часу). До осн-их трудових показників відносять: продуктивність праці, виробіток, трудомісткість, чисельність персоналу, з/п, фонд оплати праці, фонд спожив-я. Аналіз труд-их показників-вид екон-их досліджень для визнач-я рівня результативності викон-я вир-чих, управл-ких функцій трудовим колективом, а також для розробки заходів щодо підвищення ефективності праці на підпр-ві. Осн-і задачі аналізу трудових показників:*об’єктивна оцінка викор-ня ресурсів праці: роб. сили, продуктивності праці; *визнач-я факторів та їх впливовість (кількісно) на зміну трудових показників; *усун-я недоліків в організації, нормув-і праці; *пошук шляхів викор-ня резервів щодо підвищ-я продуктивності праці. Аналіз роботи в управл-і трудовими показниками не повинен стати самоціллю підпр-ва. Він має виконувати гол-і функції в системі управл-я підпр-вом: удосконал-я планування, регулюв-я, керівництва.