Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПТАСТВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

7.Мета, завд-я, об’єкт, суб’єкти управл-я працею на підпр-ві (в організ-ії). Сутн-ь суч типу управління працею (уп)

УП-система соц-ек та організац-их інструментів, що забезпеч-ь умови для становл-я і розв-у індивідуальності працівників, можливості їх самовираж-я у праці, узгодженості інтересів учасників трудового колективу з метою активізації труд-ої поведінки,підвищ-я результативності праці і задовол-я потреб працівників. УП має бути спрямоване на розвиток трудової активності та якісне відтвор-я роб-ої сили,та на забезпеч-я незалежних результатів праці. Мета УП-створ-я у працівника позитивного, max зацікавленого ставлення до праці,що приводить до поліпш-я її результатів. Об’єкт УП-людина у процесі праці,яка має статус найманого працівника,володіє трудовим ресурсом і здійснює роль виконавця роботи як комплексу завдань і конкретних функцій.

Суб’єкт УП-підрозділи екон-ої й адміністрат-ої служб під-ва, лінійне керівництво. Осн-им завд-ям слід уважати знання спонукальних мотивів поведінки працівників і відповідне відображ-я їх в управл-і працею,що дозволить зацікавити працівників у більш високій продуктивності праці. Гол-і завдання УП: *регулюв-я соц-труд відносин; *формув-я й ефективного викор-я трудового потенціалу та людського капіталу; *розробка і запровадж-я політики доходів від трудової діяльності; *організація з/п; *організація праці; *нормув-я праці; *аналіз та планув-я труд-их показників; *звітність,аудит і консалтинг у сфері праці; *визнач-я кількісних та якісних хар-к праці.

11.Характеристики предмета ств

Предмети СТВ визнач-ся цілями, досягти яких прагнуть люди на різних етапах діяльності. Для кожного рівня і типу СТВ є специфічні предмети ія взаємозв’язки між ними. Предметами на індивідуал-у рівні є сторони труд-о життя людини: труд-е самовизнач-я, фахова орієнтація; найм і звільн-я; фахова підготовка та перепідготовка; підвищ-я кваліфікації, якість праці; оцінка праці, винагорода за працю; труд-а активність. Предм-ми на мікроекон-му рівні, між найманими працівниками та роботодавцями може бути кадрова політика, яка включає весь спектр діяльності організації з управл-я персоналом і (або) її окремі елементи: атестація кадрів, екон-не зрост-я підприємства, нормування праці, трудова мотивація. Предм-ми на територ-му рівні є спільні для екон-но активного насел-я адміністративної одиниці труд-і проблеми (створ-я нових робочих місць, рівень проф-ої підготовки працівників, стан соц-ної інфраструктури регіону, покращ-я еколог-ої ситуації). Предм-ми на галуз-му рівні є специ-і питання конкретної галузі (нормув-я праці; встановл-я для підпр-в галузі min гарантій з/п; забезпеч-я належних умов праці; встановл-я min соц-их гарантій і пільг). Предм-ми на нац-му (макроекон-му) рівні є осн-і принципи і норми реалізації соц-о-екон-ої політики і труд-их відносин, щодо гарантій праці й забезпеч-я продуктивної зайнятості; підтримка нац-го вир-ка; забезпеч-я min гарантій в оплаті праці та інших min соц-их гарантій; забезпеч-я соц-го страхув-я. Мегаекон-ий рівень (глобальний)-зрост-я в міру глобалізації ек-ки та сусп-го життя загалом.

10.Рівні СТВ

Відповідно до соц-о-екон-го простору, у якому взаємодіють суб’єкти в сфері праці, та врахов-и персоніфікацію цих суб’єктів прийнято розрізняти такі рівні реалізації СТВ: *індивідуал-ий- взаємопов’язаними суб’єктами є: робітник-роб-ик; роб-ик– роботодавець; роботодавець– роботод-ь; *груп-ий-виявляється взаємозв’язок в СТВ між об’єдн-ями робітників (профспілками) і об’єдн-ями роботод-ів; *зміш-ий-між робітниками і державою; роботодавцем і державою; *мікроекон-ий (підпр-ва)-відносини можуть мати як індивід-ний (працівник-роботодавець, працівник-працівник), так і комбінований характер (об’єдн-я працівників-роботод-ць); *мезоекон-ий (галузий)-СТВ мають переважно груп-ий характер (об'єдн-я працівників-об'єдн-я роботодавців), можливі відносини комбінованого характеру (окремий працівник або роботодавець-органи місцевої влади); *макроекон-ий (нац-ий)-крім держави (її представляє уряд), діють багато об'єднань найманих працівників і об'єднань роботод-ів. Можливі відносини комбінов-го характеру (окремий працівник або роботодавець-органи центр-ої влади); *мегаекон-ий (міжнар-ий)-міжнар-і організації праці (ООН).