Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПТАСТВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

51. Проектування раціон-х режимів праці та відпочинку.

Режим праці й відпочинку-це встановлювані для кожного виду робіт порядок чергування періодів роботи й відпочинку і їх тривалість. Раціональний режим -таке співвідношення й зміст періодів роботи й відпочинку, при яких висока ПП сполучається з високою й стійкою працездатністю людини без ознак надмірного втома протягом тривалого часу. Розрізняють змінний, добовий, тижневий та місячний режими праці та відпочинку. Змінний режим визначає загальну тривалість робочої зміни, час її початку та закінчення, тривалість обідньої перерви, тривалість праці та частоту регламентованих перерв на відпочинок. Добовий режим включає к-ть змін за добу, час відновлення працездатності між змінами. Тижневий режим передбачає різні графіки роботи, к-ть вихідних днів на тиждень, роботу у вихідні та святкові дні. Графіки роботи передбачають порядок чергування змін. Місячний режим визначає к-ть робочих та неробочих днів у даному місяці, к-ть працівників, які йдуть у відпустку, тривалість основних та додаткових відпусток. Проектування раціон-х режимів праці і відпочинку здійснюється за такими методичними принципами: -раціональне чергування роботи з відпочинком для запобігання перевтомі, підвищення працездатності і ПП є обов’язковим для всіх видів праці; -розробка режимів праці і відпочинку для працівників фізичної, розумової, нервово-напруженої праці базується на єдиній методологічній основі; -обгрунтування к-ті і тривалості перерв на відпочинок в умовах різної тривалості робочої зміни базується на однакових принципах і методології; -перерви на відпочинок, крім обідньої, надаються за рахунок робочого часу; -перерви на відпочинок повинні бути регламентованими.

52. Алгоритм проведення комплексного аналізу орг-ції пра­ці на п-ві.

Організація праці (ОП) - це процес раціональної взаємодії робітників з засобами вир-ва та один з одним, який грунтується на певному порядку виконання трудових процесів і направлений на отримання високих соц-екон результатів. Оптимальну ОП кожного робочого місця можна забезпечити за допомогою комплексного підходу, який дозволяє проектувати або оновлювати вже наявний план робочого місця з його оснащенням, розробляти і вдосконалювати прийоми організації праці, поліпшувати форми ОП, створювати сприятливі умови ОП. Ця робота грунт-ся на роботі комплексного аналізу ОП. Комплексний аналіз скл-ся з 3х етапів: 1.проводиться аналіз призначення операції 2.комплексний аналіз наявної ОП на робочому місці 3.виконується комплексне проектування або вдосконалення ОП за всіма елементами.

53. Показники соц-екон ефективності заходів щодо вдоскон-ня орг-ції праці та їх розрах.

Оцінка економічної ефективності заходів щодо вдосконалення орг-ції праці потрібна: для вибору найбільш перспективних напрямків і розрахунку очікуваної економічної ефективності заходів під час планування робіт; зіставлення різних варіантів і вибору найбільш ефективного з них; розрахунку екон ефективності, досягнутої в результаті впровадження більш досконалої орг-ції праці. Основними показниками ефективності є: 1) зростання ПП за рахунок впровадження комплексу заходів: ∆П=∑Еі*100/(Рср-∑Еі) Рср – затрати на проведення комплексу заходів, ∑Еі – сума відносної економії чисельності працюючих по всіх заходах. 2) річний екон ефект (економія зведених витрат) Ер=(С12)*В2нод, де С1 і С2 - собі вар-ть одиниці продукції до та після впровадження заходу, В2 - річний обсяг продукції після впровадження заходу в натур-мувиразі, Ен - нормативний коеф-т порівняльної екон ефективності інвестицій, Вод -одноразові витрати, повязані з розробленням та впровадженням заходів.