Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Емпиризм и рационализм.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
37.89 Кб
Скачать

Міністерство Аграрної політики та продовольства України

Таврійський Державний Агротехнологічний університет

Кафедра

Філософії і соціології

Самостійна робота

І.Н.Д.З

Тема: "Раціоналізм або емпіризм"

Виконав студент 12ПМ

Шрамко Євген Олександрович

Превірила Шилудько О.О.

Мелітополь 2012

Зміст

Введення ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3

1. Характерні риси емпіризму філософії Нового часу ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .5

2. Раціоналізм філософії Нового часу ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 12

3. Відзнаки і взаємозв'язок чуттєвого і раціонального в науковому пізнанні ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .20

Висновок ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 25

Список літератури ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .27

Введення

У сучасному світі, в нашому повсякденному житті, у нашій службі з кожним роком все більш значущим стає знання. І це природно - адже саме воно визначає наше майбутнє становище в суспільстві, кар'єрний ріст і життєвий успіх. Тобто тема знання, його структури, процес його придбання, методи, при цьому використовуються актуальні як для нас, так і для будь-яких людей, які жили до нас або будуть жити багато пізніше. Спроби вивчення діяльності з «добування» знання, або пізнання, почалися ще в античний час. Мова ж в нашій курсовій роботі піде про вивченні про вивченні процесу пізнання філософами Нового часу, так як він є відправною точкою дискусії про метод пізнання і критерії істинності знання. Цей період в житті суспільства характеризується розкладом феодалізму, зародженням та розвитком капіталізму, що пов'язано з прогресом в економіці, техніці, зростанням продуктивності праці. Відбуваються суттєві перетворення з соціальній сфері, у сфері політики. Змінюється свідомість людей. Іншими словами, відбувається зростання в кожній сфері суспільних відносин. Даний часовий період цікавий для розгляду тим, що саме тоді різко набирає дискусія про науковому пізнанні, яке включає в себе два основні рівні - емпіричний і теоретичний. Вони хоч і пов'язані, але відрізняються один від одного, кожен має свою специфіку. Та і чи пов'язані вони взагалі?

У чому полягає відмінність? Який вплив зазначені шари пізнання здійснюють на даний вид людської діяльності?

Відповісти на дані і по ходу з'являються питання ми постараємося в ході виконання даної курсової роботи. Такою буде мета нашого дослідження.

Відповідно до неї на нас буде покладено завдання:

1. Визначити зміст емпіризму і раціоналізму в філософії Нового часу.

2. Встановити загальне та відмінності між вищевказаними поняттями.

3. Визначити для себе мотиви вибору того або іншого методу дослідження при здійсненні професійної діяльності та в повсякденному житті.

Для того щоб вирішити завдання, покладені на нас і досягти мети, найдоцільніше побудувати структуру курсової роботи наступним чином: перші два питання присвятити характерних рис емпіризму і раціоналізму Нового часу, а третій - спробувати виділити загальне і особливе для кожного.