Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПТАСТВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

59.Сутність та еволюція винагороди за працю.

Найманий працівник,який витрачає певну частку своєї енергії,вмінь і знань,має право на винагороду,основним видом якої є з/п.На стадії купівлі роб-ї сили з/п є ціною роб-ї сили; в процесі праці –плата(винагорода) за працю,її кількість і якість;після процесу праці - особистий (сімейний) дохід.Еволюція винагороди за працю за роки ринк-х трансформацій говорить про використ-я 3х видів оплати:1.натур-ї- характерна для організації оплати праці насамперед в с/г вир-ві у період масового збирання врожаю.Як правило,для натур оплати використ-ся продукція власного вир-ва,що може бути безпосереднім предметом споживання/застосов-сь у домаш-у госп-ві;2.змішаної –використ-ся частіше в умовах дефіцитної ек-ки,з використ-м у вигляді натур-ї оплати товарів обмеженої пропозиції,нерідко пов'язувалось з престиж-тю роб-го місця,частина з/п виплачуються грошими,частина у вигляді товару/купонів на придбання продукції.3.грош-ї- основна форма,грощі мають провідне значення як загал-й еквівалента зрілого етапу товарно-грош відносин суб'єктів ринку.

61.Витрати на робочу силу: сутність та склад елементів за міжнародною класифікацією.

Згідно з між нар-ми стандартами вивчення витрат на утримання роб-ї сили проводиться на основі спец-х виборчих обстежень 1 раз на 2 роки.Для періоду спостер-ня вибирається календарний рік,з тим щоб урахувати всі витрати на роб-у силу -регулярні і нерег-ні.Програма таких обстежень дає змогу пов’язати витрати на роб-у силу з видом діял-ті,галуззю або сектором ек-ки,рівнем рента бел-ті, фондоозбр-ті і інш хар-ми підпр-ва.Витрати підпр-ва на роб-у силу -суми винагород у грош-й і натур-й формах,що нарах-і найманим працівникам за виконану роботу,і додат-і витрати організ-ї на користь своїх працівників.У складі витрат на роб-у силу згідно з міжнар-ю класиф-ю виокрем-ть 10 груп:1-4)перші 4 групи охоп-ть витрати на оплату праці,що входять до складу фонду з/п: оплату за відправ-й час,оплату за невідпрац-й час, одноразові заохоч-ні виплати,регулярні виплати в натур-й формі;5)витрати підпр-ва на забезпеч-я працівників житлом; 6)вартість житла,переданого у влас-ть працівникам;витрати на утрим-я відомчого житлового фонду;витрати на погаш-я позичок,що надані працівникам для покращ-я житлових умов;7)витрати на соц-й захист прац-ків (обов’язкові відрах-ня в держ-і соц-і фонди; внески до недерж-х пенс-х фондів);8)витрати на профес-е навчання;9)витрати на культурно-побутове обслуг-я;10)податки,що пов’язані з використ-м роб-ї сили.

62.Склад та структура зар. плати.

З\п - винагорода,обчислена у грош-у виразі,яку за труд-м договором роботодавець виплачує праців-ві за виконану ним роботу.Склад з/п: 1.Основна з\п -винагорода за виконану роботу відповідно до встанов-х норм праці (норми часу, виробітку,обслуг-ня,посадові обов'язки).Вона встанов-ся у вигляді тарифних ставок і відрядних розцінок для робітників і посадових окладів для службовців.2.Додат-а з/п -винагорода за працю понад установ-і норми,за трудові успіхи і винахід-ть і за особливі умови праці (доплати,надбавки, гарантійні і компен-ні виплати).3.Інш заохоч-ні і компенсац-і виплати -виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік,премії за спец-ми системами і положеннями,які не передбачені актами чинного закон-ва/які провадяться понад встанов-і зазнач-ми актами норми. Стр-ра –співвідн-ня окремих складових з/п в загальному її обсязі.В стабіл-х розвин. екон-х системах основна з/п складає 85-90% в структурі з/п.В Україні в суч. умовах з різних причин (нестаб-ть доходів підпр-тв, інфляція, складна і непостійна система оподат-ня, занедбаність норм-ня праці) пит. вага тариф. ставок в з/п в сер-му складає 65-70%, і є 1 з виявів кризи в орг-ції праці.

63.Сукуп доход прац-ка.

Дохід прац-ка–сукуп-ть винагород,що їх одержує працівник від роботодавця у грош-й і не грош-й формі,зокрема: а)винагорода за виконану роботу(ЗП); б) винагорода у формі соцпакета; в) нема тер-і винагороди як форма нема тер-ї мотивації.Щодо стр-ри доходу,то вона склад-ся з:.1.З/п,включає в себе: основну з/п(винагорода за виконану роботу відповідно до встанов-х норм праці),додат-у з/п (винагорода за працю понад установ-і норми,за трудові успіхи і винахід-ть і за особливі умови праці),інші заохоч-ні і компенсац-і виплати (виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік,премії за спец-ми системами і полож-ями, які не передбачені актами чинного закон-ва). 2. Труд. дохід: соц-ні виплати,пільги,немат-ні винаг-ди. З/п і труд-й дохід разом формують сук. дохід прац-ка,що додатково включ також доходи,що не пов’язані з труд-ю діял-тю.

64.Функції з/п та мех-зм їх реал-ії.

Ф-ція з/п –її признач-я,роль,складова сфери практ-ї діял-ті в узгоджені і реаліз-ї інтересів головних суб’єктів соц-труд відносин -найманих прац-ків і робот-ців.Ф-ції:1.Відтвор-на -полягає у забезпеч-і прац-ків і членів їх родини не обхід-и жит-ми благами для віднов-ня витраченої в процесі вир-ва роб-ї сили і для відтвор-я поколінь. Реаліз-я функції: встанов-ня державою гарант-го мінімуму з/п і прожит-го мінімуму. 2.Мотив-на -полягає у встанов-ні залеж-ті розміру з/п від особ-го вкладу прац-ка і результатів діял-ті всього колективу підпр-ва. Реаліз-я: розробка на підпр-ві ефект-х систем оплати і преміювання праці, залуч-м прац-ків до управ-ня підпр-вом.3.Оптиміз-на-забезп-є певні пропорції в зрост-ні рівнів з/п і продукт-ті праці. Реаліз-я ф-ції: запровад-ня заходів,які забезпеч-ь зниження з/п в розрахунку на 1цю прод-ії. 4.Регулюв-а -вирішує проблеми регул-ня вартості роб-ї сили на ринку праці під впливом співвід-ня її попиту і пропозиції і розподілу труд-х ресурсів за регіонами, галузями, підпр-ми.5.Соц-а -покликана забезпечити рівну з/п в однакових умовах праці і усунення будь-якої дискримінації в оплаті праці.Реаліз-я ф-ції забезпеч-ся поєдн-ям держ-го і договір-о регул-ня з/п.