Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПТАСТВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

12.Національні моделі ств

На суч-му етапі розвитку виділ-ь 3 типи моделей СТВ: 1)Європейська (континент-а) характер-ся високим рівнем правової захищеності робітника, жорсткими нормами труд-го права, які орієнтовані на збереж-я роб. місць, жорстким галузевим тарифним регулюв-ям, відносно високим рівнем min з/п, яка встановлена законодавчо; порівняно невеликою диференціацією в розмірах з/п. 2)Англосаксонська модель (США, Австралія, Великобрит-ія, Нова Зеландія) –характер-ся великим зближ-ям труд-го і громадян-го права; великою свободою роботодавця в відносинах найму і звільн-я; переваж-ям колективно-договірного регулюв-я на рівні підпр-ва і фірми; а не галузі або регіону; мобільністю роб. сили; великою диференціацією в оплаті праці при обмеженому використанні законодавчо встановленого мінімуму в оплаті. 3)Китайська модель поєднує жорстке регулюв-я трудових відносин і відносно високу соціальну захищеність робітників у держ-му секторі і повну відсутність правового регулюв-я в приватному і концесійному секторах. Укр-ка модель регулюв-я СТВ своєрідна, але в ній присутні елементи відповідних систем деяких європейських країн, насамперед Німеччини і в меншій мірі Франції. Для ефективного розвитку укр-кої моделі доцільно викор-ти досвід Німеччини та інших країн.

26.Порівняльна характеристика концепцій зайнятості.

Зайнятість населення являє собою діяльність частини населення щодо створення суспільного продукту (національного доходу). Саме в цьому полягає її економічна сутність. Вона відбиває досягнутий рівень економічного розвитку, внесок живої праці в досягнення виробництва. Концепції: 1)повна зайнятість – надання суп-ом усьому ЕАН можливостей займатися суспільно корисною працею. 2)продуктивна – забезпечення бажаючим роб місць, ств-ня max ефективних результатів праці. 3)ефективна – стан кіл-ої, якісної збалансованості між потребою населення в роб. місцях та їх наявність. 4)раціональна – забезпечує якісне вик-ня та всебічний роз-ок людських ресурсів. Найголовніше – має бути врахована статево-вікова та освітня структура ЕАН.

14.Критерії оцін-я рівня розвитку ств

СТВ-комплекс взаємовідносин мiж їхніми сторонами - найманими працівниками та роботодавцями, суб’єктами i органами сторін за участі держави (органів законод-ої і викон-ої влади) i місцевого самоврядув-я, що пов’язані з наймом, викор-ням, відтвор-ям роб. сили та спрямовані на забезпеч-я високого рівня життя особистості, колективів та сусп-ва в цілому. В якості критерію оцінюв-я рівня розвитку СТВ викор-ть показники якості трудового життя. Під якістю труд-о життя розуміють систематизовану сукупність властивостей, що характер-ть умови праці в найширшому розумінні цього слова-умови вир-го життя-і таких, що дозвол-ь врахувати ступінь реалізації інтересів працівника і викор-я цього здібностей (інтелектуальних, творчих, моральних, організаторських) основу концепції якість труд-го життя (ЯТЖ) склад-ь: полож-я про забезпеченість в ході самореалізації працівника його задоволеність досягн-ями в праці як осн-му мотиваторі порівняно із з/п і кар’єрою, принцип труд-ої демократії, розв-ок працівника передбач можливості постійного проф-го росту. Викор-ся така система показників труд-го життя, в яку включ-ся показники, що характер-ть: розподіл заробітку, викор-ня роб. часу, показники безпеки умов праці.