Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з Екобезпеки.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

Деякі рекомендації щодо правил поведінки при пожежах

  • при пожежах треба остерігатися високої температури, задимленості і загазованості, вибухів, падіння дерев і будівель, провалів у прогорілій грунт;

  • небезпечно ходити в зону задимлення, якщо видимість менше 10 м;

  • перед тим, як увійти в палаюче приміщення, треба накритися з головою вологим простирадлом, плащем, шматком тканини тощо;

  • при гасінні пожежі використовуйте вогнегасники. воду, пісок, землю, простирадла та інші засоби;

  • при гасінні лісових пожеж використовуйте гілля листяних дерев, лопати тощо; гілками слід захльостувати край пожежі за допомогою лопат засипати його грунтом тощо.

Радіаційне забруднення атмосферного повітря

  1. Радіоактивне забруднення атмосфери. Варто згадати радіаційне забруднення внаслідок авари на Чорнобильській атомній станції, яке й понині впливає на здоров'я людей в Україні, Білорусі, Росії.

Варіант 39

Технологічні аспекти екологічної безпеки

Технологічні аспекти екологічної безпеки.

Забезпечення безпеки населення та навколишнього середовища в умовах розвитку продуктивних сил України - складна соціально-економічна проблема, вирішення якої залежить від характеру взаємодії економічних, соціальних, екологічних і демографічних чинників.

З одного боку, сучасне суспільство не може задовольнити свої матеріальні та духовні потреби (тобто свою безпеку в соціально-економічній галузі) без збільшення масштабів суспільного виробництва, яке супроводжується зростанням техногенного впливу на біосферу [6].

А з іншого - воно вимушене оберігати біосферу (забезпечувати свою екологічну безпеку), оскільки від стану останньої залежить і ефективність виробництва, і комфортність умов життя людей, їх здоров'я, і сама можливість існування людини й життя на Землі взагалі.

Неадекватність ситуації, що склалася в забезпеченні безпеки техносфери при існуючому рівні сучасних технологій, турбувала вчених. Рідкісна здібність до глобального та системного бачення проблеми безпеки була властива академіку В. Легасову [14]. Його роботи спрямовані на доказ необхідності нової методології забезпечення безпеки, яка є одночасно науковотехнічною та соціально-економічною проблемою. Він підкреслював, що стохастичний розвиток індустріальної та воєнної інфраструктури набув загрозливих масштабів, розвиток техносфери нашої цивілізації випереджає духовне осмислення тих процесів, які відбуваються, що назріває загальнолюдська криза.

До першочергових технологічних причин, що призводять до зростання аварійності підприємств України можна віднести.

1.Затримання структурної трансформації економіки держави, внаслідок чого погіршилося управління безпекою на виробництві.

2. Розпад системи відомчого нагляду внаслідок: виходу з прямого адміністративного й економічного підпорядкування міністерств і відомств окремих підприємств; послаблення контрольних і наглядових функцій з боку самих відомчих органів і служб, відповідальних за безпеку. В той же час, нові економічні структури (корпорації, концерни, асоціації) мало займаються проблемами забезпечення безпеки промислового виробництва.

3. Зниження на підприємствах відповідальності за забезпеченням промислової безпеки, а також зниження технологічної і виробничої дисциплін внаслідок морально-психологічної ситуації, що склалася у державі, пов'язаної з глибокою економічною й соціальною кризою.

4. Мають місце випадки порушення технологічної дисципліни. Використовується некондиційована сировина і матеріали, спостерігається відставання підготовчих робіт, послаблення уваги до перспектив розвитку виробництва.

5. Стабільна експлуатація небезпечних виробництв часто ускладнюється через недостатнє забезпечення надійними енергоносіями.

Перехід у наукових дослідженнях по забезпеченню безпеки людини від концепції "абсолютної" безпеки (нульового ризику) до концепції прийнятного ризику - це якісно новий крок у промисловій безпеці, який свідчить про зародження нового фундаментального напрямку в науці.

Визначення величини прийнятного ризику в техносфері може розв'я-зуватись як конкретна задача прийняття рішень з урахуванням економічних, психологічних, соціальних та інших чинників, включаючи чинники ризику та безпеки. При цьому з сукупності альтернативних варіантів (різних видів технологій, проектних рішень, місць розташування виробництв), що відрізняються своїми оцінками, необхідно вибрати той, який найкращим чином поєднує в собі різні характеристики. Рівень ризику, що відповідає вибраному розв'язку, і є прийнятним у даному випадку.

1Сума збитків визначається за формулою :

ЗЗ = ЗП (1 ‑ × Кз),

де: ЗЗ  ‑ зменшена (остаточна) сума збитків (грн..);

ЗП – початкова сума збитків (грн..);

МТ ‑ маса зібраної забруднюючої речовини за кожний відрізок часу

ліквідації (т);

М – маса скинутої забруднюючої речовини (т);

Кз ‑ коефіцієнт зменшення збитків, що залежить від інтервалу часу ліквідації забруднення від початку скиду або від моменту виявлення забруднення водного об’єкту

Варіант 32