Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з Екобезпеки.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

3.Чинники виникнення надзвичайних екологічних ситуацій.

Причини виникнення надзвичайної ситуації

Причини поділяються на природні та антропогенні.

Природні причини

З усього виду небезпек вони належать до розряду найбільш стабільних і становлять стабільну загрозу для людства впродовж всього його існування. Природні явища , які мають надзвичайний характер і призводять до порушення нормальної діяльності населення, його загибелі, руйнування і знищення матеріальних цінностей називаються стихійними лихами. За причиною виникнення вони поділяються на : 1. Тектонічні - пов'язані з процесами, що виникають з процесами Землі. 2. Топологічні - причиною їх є процеси, що виникають на поверхні Землі. 3. Метеорелогічні - пов'язані з процесами в атмосфері. Але в більшості випадків основною першопричиною виникнення цих стихійних лих є процеси які відбуваються в Космосі.

Антропогенні причини

Антропогенні діляться на соціальні та економічні.

Соціальні:

  • ріст народонаселення;

  • урбанізація;

  • непідготовленість населення;

  • відсутність інформації про обстановку у НС;

  • відсутність нормативно-правової бази;

  • недбалість та некомпетентність посадових осіб, перевищення повноважень і т.д.;

  • корупція

  • тероризм

Економічні:

недосконалість технічних засобів і технологічних процесів;

зміна довкілля внаслідок природокористування (забруднення, вичерпність ресурсів);

бідність (зношування техніки, недостача коштів на модернізацію, профілактику й т.д.).

Варіант 14

1. Заходи попередження і подолання надзвичайних екологічних ситуацій. Головною метою розвитку і удосконалення системи цивільної оборони та з надзвичайних ситуацій суб'єкта господарської діяльності є створення дійсної високоефективної системи попередження виникнення надзвичайних ситуацій на території, яка спрямована на проведення профілактичних робіт, захист працівників і службовців, підготовку органів управління і сил для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та зменшення фінансових і матеріальних витрат на ці заходи.

При створенні системи розвитку та удосконалення цивільної оборони суб'єкта господарської діяльності необхідно приділити особливу увагу на вирішення наступних важливих проблем:

1. Удосконалення роботи органів управління ЦО суб'єкта господарської діяльності з попередження виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного та екологічного характеру:

1.1. Розробка науково обґрунтованих прогнозів можливого впливу надзвичайних ситуацій:

- на господарську та іншу діяльність суб'єкта господарської діяльності внаслідок:

- аварій на АЕС;

- аварій на гідровузлах (шлюзах, греблях);

- аварій з викидом хімічно небезпечних речовин на об'єктах і транспорті, що перевозить ХНР;

- виникнення пожеж і вибухів;

- інших надзвичайних ситуацій.

1.2. Розробка і здійснення інженерно-технічних заходів щодо захисту (на випадок виникнення надзвичайних ситуацій) виробництва, зберігання і транспортування продукції, що виробляється суб'єктом господарської діяльності.

1.3. Створення, розвиток та удосконалення локальних систем виявлення та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на території суб'єкта господарської діяльності.

1.4. Створення, розвиток та удосконалення локальних систем оповіщення працівників, службовців та населення, яке мешкає у відомчому житловому фонді, про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій на хімічно, радіаційно, вибухо-, пожежонебезпечних об'єктах.

2. Захист працівників, службовців та населення, яке мешкає у житловому відомчому секторі, що потрапляють у можливі осередки ураження та райони стихійного лиха:

2.1. Інженерний захист:

2.2. Радіаційний і хімічний захист:

2.3. Медичний захист:

3. Організація життєзабезпечення працюючого персоналу суб'єкта господарської діяльності і населення, яке мешкає у відомчому житловому фонді, у разі виникнення надзвичайних ситуацій:

4. Забезпечення готовності сил ЦО для дій в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного та екологічного характеру:

5. Удосконалення системи управління, оповіщення і зв'язку цивільної оборони суб'єкта господарської діяльності:

6. Удосконалення роботи органів управління з підготовки суб'єкта господарської діяльності до сталого функціонування в умовах надзвичайних ситуацій:

7. Організація підготовки і перепідготовки керівного складу суб'єкта господарської діяльності до дій в умовах можливих надзвичайних ситуацій:

Варіант 14