Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з Екобезпеки.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать
  1. Екстремальне забруднення довкілля.

Основними видами наслідків надзвичайних ситуацій є: руйнування, захворювання, загибель, різного виду зараження (радіоактивне, хімічне, бактеріальне) і ін

Крім цього люди, перебуваючи в екстремальних умовах надзвичайної ситуації, відчувають психотравмуючі фактори. Йде порушення психічної діяльності у вигляді реактивних (психогенних) станів. При цьому психогенне вплив відчувають і люди, що знаходяться поза зоною дії надзвичайної ситуації. По суті, це очікування надзвичайної ситуації та її наслідків.

Якщо радіус дії небезпечних і шкідливих факторів надзвичайних ситуацій можна визначити розрахунком, то радіус дії психотравмирующего може бути будь-яким. При цьому розвивається фобія (від грецького phobos - страх, страх), тобто нав'язливий, не приходить страх перед чим-небудь.

Небезпечні і шкідливі фактори надзвичайної ситуації, впливаючи на конкретну територію з розташованими на ній населенням, спорудами, флорою і фауною, утворюють вогнище ураження.

При цьому розрізняють:

простий вогнище ураження - це вогнище ураження, що виник під впливом одного вражаючого фактора (наприклад, руйнування від вибуху або пожежі);

складний вогнище ураження - це вогнище ураження, що утворився в результаті дії кількох вражаючих факторів (наприклад, внаслідок вибуху сталися руйнування конструкцій, що викликали пожежу і розгерметизацію ємностей з хімічно - небезпечними речовинами).

Найчастіше вогнища ураження складні. Наприклад, землетруси приносять не тільки руйнування, але і пожежі, інфекційнізахворювання і психічні розлади що залишилися в живих мешканців.

Форми вогнищ ураження залежать від природи джерела, наприклад, при землетрусі - кругла форма, ураган утворює форму у вигляді смуги, а пожежа або зсув утворюють вогнище ураження неправильної форми.

Стадії розвитку надзвичайних ситуацій

Дослідження в області надзвичайних ситуацій дозволяють зробити висновок, що основна маса екстремальних подій виникає в результаті:

    • впливу природного фактора (природні процеси внаслідок гравітації, земного обертання, різниці температур і ін);

    • впливу природного середовища на споруди і техніку (корозія, зміна технічних показників і т.п.);

    • виникнення або розвитку з вини людини (наприклад, при порушенні правил експлуатації) відмов і дефектів у спорудах, машинах і т.п.;

    • впливу технологічних процесів (температур, вібрації, агресивних парів і рідин, підвищених навантажень та ін) на споруди, машини, механізми і т.п.;

    • військової діяльності та ін

Незалежно від класифікаційної приналежності, у розвитку надзвичайних ситуацій виділяють чотири стадії.

    • Зародження - виникнення умов або передумов для надзвичайної ситуація (посилення природної активності, накопичення деформацій, дефектів і т.п.). Встановити момент початку стадії зародження важко. При цьому можливе використання статистики конструкторських відмов і збоїв, аналізуються дані сейсмічних спостережень, метеорологічні оцінки і т.п.

    • Ініціювання - початок надзвичайної ситуації. На цій стадії важливим є людський фактор, оскільки статистика свідчить, що до 70% техногенних аварій і катастроф відбувається внаслідок помилок персоналу. Більше 80% авіакатастроф і катастроф на морі пов'язані з людським чинником. Для зниження цих показників необхідна більш якісна підготовка персоналу. Так, наприклад, у США для підготовки оператора для АЕС витрачається до 100 тис. доларів. Необхідно піднімати престиж роботи диспетчера і оператора.

    • Кульмінації - стадія вивільнення енергії чи речовини. На цій стадії відзначається найбільший негативний вплив на людину і навколишнє середовище шкідливих і небезпечних факторів надзвичайної ситуації. Однією з особливостей цієї стадії є вибуховий характер руйнівного впливу, залучення до процесу токсичних, енергонасичених та інших компонентів.

    • Загасання - локалізація надзвичайної ситуації та ліквідація її прямих і непрямих наслідків. Тривалість даній стадії різна, можливі дні, місяці, роки і десятиліття.