Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з Екобезпеки.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

2.Заходи техногенно-екологічної безпеки

1. Здійснення наукових досліджень у сфері техногенної та екологічної безпеки; підготовка матеріалів стратегічного характеру, експертиза відповідних проектів законодавчих актів і програмних документів.

2. Наукове, аналітико-прогнозне супроводження діяльності Президента України щодо еколого-техногенного стану в Україні, внутрішніх і зовнішніх загроз техногенної та екологічної безпеки, розробки пріоритетів і основних напрямів державної політики в еколого-техногенній сфері на перспективу, дослідження глобальних процесів, що становлять потенційну загрозу еколого-техногенній безпеці в Україні.

3. Проведення аналітичного моніторингу процесів у сфері екологічної та техногенної безпеки.

4. Запобігання виникнення техногенних небезпечних процесів, забезпечення екологічно та техногенно безпечних умов життєдіяльності громадян і суспільства; заходів щодо зменшення негативного впливу глобальних екологічних проблем на стан екологічної безпеки України, розширення її участі у міжнародному співробітництві з цих питань; практичних рекомедацій щодо протидії та запобігання загрозам національній безпеці в еколого-техногенній сфері.

5. Сприяння розробці та науковій експертизі документів щодо основ державної екологічної політики; забезпечення безпеки в еколого-техногенній сфері, покращення здатності та адекватності політичної системи до реагування на загрози національній безпеці

3.Розрахунок забруднення атмосфери викидами одиночного джерела.

Варіант 23

  1. Охорона довкілля при застосуванні пестицидів та агрохімікатів.

Неодмінною умовою захисту довкілля є:

Дотримання всіх регламентів щодо застосування пестицидів: норм внесення, строків, способів тощо. Слід також дотримуватись рекомендацій щодо використання площ, оброблених пестицидами, а також продукції, отриманої з цих площ.

Наступним важливим аспектом є суворе дотримування ГДК — гранично допустимої кількості препарату у продукції, ґрунті, воді, робочій зоні застосування препарату. Це запобігає можливому негативному впливу на здоров'я людей, що працюють на обробленій території, споживають продукцію з зони застосування пестицидів.

Чимало уваги приділяється й дотриманню положень МДР — максимально допустимих рівнів дозволених препаратів не тільки безпосередньо в продукції рослинництва, але й у продуктах харчування, виготовлених з неї (наприклад, молоко, м'ясо, яйця, цукор, борошно, тютюнові вироби). Особливо треба слідкувати за МДР в дієтичних продуктах.

Дотримання "Інструкцій з техніки безпеки при зберіганні, транспортуванні й застосуванні пестицидів у сільському господарстві". В цій інструкції наведено правила перевезення пестицидів, конструкції складів для них, віддаль останніх від населених пунктів та тваринницьких приміщень, положення про захисні смуги при обприскуванні поряд з чутливими культурами наземним та авіаційним способами, ширина захисних смуг, які треба залишати при обробці пестицидами вздовж річок, озер та ставків (від 300 м до 2 км).