Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з Екобезпеки.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

2.Передумови формування системи екологічної безпеки. Ознаки.

Організаційна побудова та режими діяльності національної системи екологічної безпеки передбачає, що до складу єдиної системи запобігання входять окремо визначені органи державної виконавчої влади усіх рівнів, до компетенції яких належать питання, пов’язані з безпекою та захистом населення, запобігання, реагування на надзвичайні ситуації, а також уряд Автономної Республіки Крим, виконкоми міських, районних у містах рад, сили та засоби цих органів, у тому числі фінансові, продовольчі, медичні, матеріально-технічні ресурси, відомчі системи зв’язку, оповіщення та інформаційного забезпечення.

Екологі́чна безпе́ка — це такий стан навколишнього середовища, коли гарантується запобігання погіршення екологічної ситуації та виникнення небезпеки для здоров'я людини.

Це сукупність дій, станів і процесів, прямо або що побічно не приводять до життєво важливим втрат (або погрозам таких втрат), що наноситься природному середовищу, окремим людям і людству; комплекс станів, явищ і дій, що забезпечує екологічний баланс на Землі і в будь-яких її регіонах на рівні, до якого фізично, соціально-економічно, технологічно і політично готове (може без серйозних втрат адаптуватися) людство.

Екологічна безпека визначається по відношенню до територій держави, регіону, адміністративних областей і районів, населених пунктів (міст і сіл) або до народногосподарських об'єктів — нафтогазопромислових районів, промвузлів, заводів, фабрик і інших об'єктів промисловості, транспорту, енергетики, хімії, гірництва, зв'язку тощо.

Екологічна безпека складається з

екологічного аудиту,

моніторингу,

прогнозу розвитку екологічної ситуації

екологічного менеджменту

Екологічна проблема

Ознаки екологічної безпеки.

Екологічна безпека - це складова глобальної і національної безпеки, тобто такого стану розвитку суспільгих відносин в галузі екології, при якому системою державно-правових, організаційних, науково-технічних, економічних та інших соціальних засобів забезпечується регулювання екологічно небезпечної діяльності, режим використання природних ресурсів, охорона природного навколишнього, безпечного для життя та здоров'я людей, попередження погіршення екологічної обстановки та винекнення небезпеки для природних систем та населення .

Види екологічної безпеки.

За територіальними ознаками:

1) Глобальна (міжнародна);

  1. Національна (державна);

  2. Регіональна;

  3. Локальна.

За способами забезпечення.

  1. Техногенно-екологічна безпека/ Радіоекологічна безпека;

  2. Соціально-екологічна безпека;

  3. Природна безпека;

  4. Економіко-екологічна безпека. За об'єктами охорони:

  1. Екологічна безпека навколишнього природного середовища та його компонентів;

  2. Екологічна безпека суспільства та людини.

Варіант 3

3.Механізми провового забезпечення екологічної безпеки.

Абсолютні правовідносини.

Повноваження щодо реалізації права на екологічну безпеку належить громадянам, а всі інші особи зобов'язані забезпечувати пріоритетність вимог екологічної безпеки, визначених законодавством, та їх не порушувати.

Підстави виникнення.

Норми екологічного законодавства

Суб 'єкти правовіносин у галузі екологічної безпеки.

  • Громадяни України;

  • Фізичні особи;

  • Юридичні особи; Держава.

О 'єкти правовідносин

Життя іздоров'я людей;

Безпечне навколишнє природне середовище та його компоненти (природні умови).

Зміст правовідносин

Права громадян на екологічну безпеку.(Від неконтрольованого та шкідливого біологічного впливу. Від акустичного, електромагнітного, іонізуючого впливу, фізичних факторів та радіоактивного забруднення. Від забруднення виробничими, побутовими, іншими відходами).

Обов'язки держави щодо забезпечення екологічної безпеки.( У процес проектування, розміщення, будівництва, реорганізації, введення та експлуатацію підприємств та інших об'єктів. У процесі застосування засобів захисту рослин, мінеральних добрив, токсичних, хімічних речовин та інших препаратів. У процесі проведення наукових досліджень, впровадження відкриттів, винаходів, застосування нової техніки, імпортного устаткування, технологій і систем).

Обов 'язки інших осіб щодо дотримання вимог екологічної безпеки.( При проектуванні, виробництві, експлуатації та обслуговуванні транспортних засобів. При проектуванні, розміщенні, будівництві, рекострукції, введенні в дію, експлуатацію військових оборонних об'єктів. При плануванні, розміщені, забудові і розвитку населених пунктів.)

Основними принципами охорони навколишнього природного середовища є;

а) пріоритетність вимог екологічної безпеки, обов'язковість додержання екологічних стандартів, нормативів та лімітів використання природних ресурсів при здійсненні господарської, управлінської та іншої діяльності;

б) гарантування екологічно безпечного середовища для життя і здоров'я людей;

в) запобіжний характер заходів щодо охорони навколишнього природного середовища;

г) екологізація матеріального виробництва на основі комплексності рішень у питаннях охорони навколишнього природного середовища, використання та відтворення відновлюваних природних ресурсів, широкого впровадження новітніх технологій;

д) збереження просторової та видової різноманітності і цілісності природних об'єктів і комплексів;

е) науково обгрунтоване узгодження екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства на основі поєднання міждисциплінарних знань екологічних, соціальних, природничих і технічних наук та прогнозування стану навколишнього природного середовища;

є) обов'язковість екологічної експертизи;

ж) гласність і демократизм при прийнятті рішень, реалізація яких впливає на стан навколишнього природного середовища, формування у населення екологічного світогляду;

Варіант 4