Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори економіка.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
34.58 Кб
Скачать
  1. Обгрунтувати необхідність розвитку туризму як перспективної галузі нац. Економіки.

Розвиток туризму в Україні суттєво впливає на такі сектори економіки, як транспорт, торгівля, зв'язок, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів народного споживання, і є одним із найбільш перспективних напрямків структурної перебудови економіки. Як і для багатьох європейських країн, де найбільш потужними є туристичні потоки між сусідніми державами, так і для України, на перспективу, сукупна частка туристичного обміну з Росією, Білоруссю та Молдовою коливатиметься в межах 60 % в загальних обсягах турпотоків. Аналізуючи перспективи розвитку туристичної індустрії в Україні на наступні десять років, перш за все, необхідно підкреслити, що сучасний туризм - це та сфера економіки і життєдіяльності суспільства в цілому, яка в тій чи іншій мірі інтегрує практично всі галузі. Саме це і визначає одне з перших місць, яке займає туризм у світовій економіці.

  1. Пояснити сутність економічної діяльності гтк.

Поняття «готельна справа» застосовувалось спочатку для виз­начення діяльності готелів. Нині ж це поняття охоплює діяльність кемпінгів, мотелів, туристичних баз, котеджів та ін. Але готель був першим типом підприємств що надавали послуги проживання гро­мадянам, і саме він дав назву всій галузі.

Економічна сутність готельної діяльності полягає у тому, що вона має нематеріальний характер. Результатом виробничо-ек­сплуатаційної діяльності готелів є не «готовий продукт», а пропо­зиція особливого виду послуг. При цьому послуги не можуть ви­роблятись окремо від існуючого матеріального продукту, тобто без експлуатації матеріально-технічної бази (будівлі, споруди, ус­таткування, інвентар), яка виступає основою виробництва та ре­алізації пропонованих послуг. З урахуванням особливостей обслу­говування в готельному господарстві, де поєднуються виробництво та споживання послуг, цей процес визначається поняттям «надання послуг».Слід підкреслити, що в процесі цієї діяльності здійснюється продаж і безпосереднє надання послуг.

Попит на готельні послуги є нерівномірним, що зу­мовлюється економічними, демографічними, природо-кліматичними факторами. Дуже часто він залежить від сезону, днів місяця і навіть тижня. Тому готелі, мотелі, кемпінги повинні мати певний резерв номерного фонду, а також матеріальних і трудових ресурсів, щоб оперативно і ефективно реагувати на його коливання.

9. Навести групування витрат за калькуляційними статтями у гтк.

Групування витрат за статтями калькуляції застосовують до витрат, що становлять собівартість готельних послуг, реалізованих протягом певного періоду.

Є такі групування за статтями калькуляції в ГТК:

1) оплата праці обслуговуючого персоналу;

2) відрахування на соціальне страхування;

3) амортизація основних коштів;

4) електроенергія;

5) водопостачання й каналізація;

6) поточний ремонт;

7) опалення;

8) прання білизни;

9) телефонізація, радіомовлення;

10) інші витрати на зміст будинків, території;

11) загальвиробничі витрати;

12) адміністративні витрати;

13) витрати на збут.

Статті 1-11 складають виробничу собівартість готельної послуги, тобто безпосередньо пов'язані з виробничим процесом і по наведеній вище класифікації відносяться до прямих виробничих й загальвиробничих витрата. До статті 12 відносяться витрати, що мають загальногосподарський характер, а до статті 13 - пов'язані із забезпеченням реалізації послуг ( збутом). Статті 1-13 складають повну собівартість.