Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-34+82-91+139-150+190-201.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
112.45 Кб
Скачать

83. Особливості та логіка застосування у маркетинговій діяльності ринкового сегментування та типологізації ринку

Інколи в процесі ринкового сегментування застосовують під­хід, що має назву «типологізація ринку». Типологізація — це схожа на сегментування сукупність технічних заходів, які спро­щують дані стосовно певної досліджуваної сукупності.

Логіка ринкового сегментування та його типологізації:

Сегментування: група → підгрупа → індивід

Типологізація: група ← підгрупа ← індивід

Отже, кожна із наведених процедур дає можливість структурувати дані про досліджувану сукупність завдяки оперуванню такими категоріями, як «група», «підгрупа» та «індивід». Відмінність між ними полягає у напрямі такого аналізу. Так, за ринкового сегментування дослідник, попередньо обравши для аналізу певну групу споживачів, поступово конкретизує її риси і переходить на рівні окремих підгруп та індивідів. Типологізація ринку, навпаки, передбачає отримання важливої інформації про окремих індивідів із поступовим узагальненням її. Це дає можливість об'єднати споживачів у порівняно невеликі підгрупи, а потім — у більші групи. Зрештою, і в першому, і в другому випадку досягається деталізація портрета представника цільового ринку. Таким чином, за допомогою сегментування ринку дослідники намагаються виявити такі групи споживачів цільового ринку, які здатні позитивно оцінити певну товарну пропозицію виробника. У подальшому підприємства-виробники матимуть змогу концентрувати свої маркетингові зусилля й ресурси саме на таких найперспективніших напрямах своєї діяльності.

84. Особливості здійснення та головні переваги сегментування ринку

Сегментування ринку має на меті вирізнення окремих важливих для виробника груп споживачів цільового ринку для подальшого розроблення відповідних товарних пропозицій і маркетингових програм.

Виокремлюють такі головні переваги сегментування ринку:

1. Краще розуміння потреб споживачів та їхніх характерних рис (особистісні характеристики, особливості поведінки за ринкових умов тощо).

2. Краще розуміння особливостей конкурентної боротьби на ринку загалом та на окремих його сегментах зокрема. Завдяки цьому полегшується процес відбору ринкових сегментів для подальшої роботи й чіткіше визначаються характерні особливості продукту для набуття ним стабільних конкурентних переваг.

3. Концентрація ресурсів на найвигідніших напрямах їх використання.

4. Краща орієнтація маркетингових інструментів під вимоги чи особливості конкретних ринкових сегментів.

Зрештою виробник отримує можливість оптимізувати свою виробничу програму за рахунок розроблення відповідних товарних пропозицій окремим групам цільових споживачів. Це також сприятиме оптимізації портфеля замовлень, визначенню власних ринкових можливостей набути відповідних конкурентних переваг, а подеколи — подовжити життєвий цикл продукції й уникнути істотних коливань у споживчому попиті.

У процесі проведення сегментаційних досліджень ринку необхідно використовувати обґрунтовану інформацію про його головні характеристики (особливо в розрізі портрета типового споживача), а також тенденції їх розвитку на перспективу. Лише в такому разі процес сегментування ринку може бути достатньою мірою обґрунтованим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]