Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-34+82-91+139-150+190-201.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
112.45 Кб
Скачать

141.Об’єднаний аналіз галузі та ринку за допомогою матриці «товар/ринок»

Комбінований аналіз галузі та ринку, який можна здійснити за допомогою побудови матриці товар/ринок .

Матриця допомагає визначити найближчих конкурентів підприємства, тобто тих, з ким воно має справу в кожному із варіантів поєднання товар/ринок.

Приклад матриці:

Інший варіант матриці «товар-ринок» це матриця Ансоффа:

 

Існуючий товар

Новий товар

Існуючий ринок

Проникнення на ринок

Розвиток товару

Новий ринок

Розвиток ринку

Диверсифікація

Матриця Ансоффа являє собою поле, утворене двома осями - горизонтальною віссю «товари компанії» (поділяються на існуючі і нові) і вертикальною віссю «ринки компанії», які також поділяються на існуючі та нові. На перетині цих двох осей утворюються чотири квадранти.

Стратегії дій за матрицею Ансоффа:

1.Стратегія проникнення на ринок (існуючий товар - існуючий ринок)

Розширення проникнення на ринок - це найбільш очевидна стратегія, її звичайне практичне вираження - прагнення збільшити продажі. Основними інструментами можуть бути: підвищення якості товарів, підвищення ефективності бізнес-процесів, залучення нових клієнтів за рахунок реклами.

2.Стратегія розвитку ринку (існуючий товар - новий ринок)

Дана стратегія означає адаптацію та виведення існуючих товарів на нові ринки. Для успішного здійснення стратегії необхідно підтвердити наявність на новому ринку потенційних споживачів існуючих продуктів. Варіанти включають географічну експансію, використання нових каналів дистрибуції, пошуку нових груп споживачів, які поки не є покупцями товару.

3.Стратегія розвитку товару (новий товар - існуючий ринок)

У рамках цієї стратегії можливе виведення на ринок принципово нових продуктів, удосконалення старих, розширення лінійки товарів (різноманітність). Така стратегія типова для високотехнологічних компаній (електроніка, автомобілебудування).

4.Стратегія диверсифікації (новий продукт - новий ринок)

Найбільша витратна і ризикована стратегія. Використовується при вичерпанні можливостей зростання на існуючих ринках, зміні кон'юнктури ринку, при виході компанії з існуючого ринку тощо.

142.Сутність поведінки споживачів та еволюція науки про неї

Поведінка споживачів — це дії, які здійснює окрема особа, купуючи і користуючись продукцією чи послугами, це розумові і соціальні процеси, що передують цим діям або настають за ними.

Дослідження поведінки споживачів як наука була започаткована ще до Другої світової війни. У цей час вона базувалася на досягненнях психології й особливо — біхевіоризму.

У цей період переважна частина досліджень стосовно поведінки споживачів зводилася до оцінювання характеристик споживача зпозиції ринкової сегментації. Саме тоді дослідники вивчали можливості використання теорії особистості й мотивації, запозичених із психології, а також понять життєвого циклу сім'ї та соціального класу, запозичених із соціології.

У другій половині 1950-х років наука про поведінку споживачів виокремилася в напрям у системі біхевіорістських наук. Головна тематика наукових досліджень того часу — способи посилення прихильності споживачів до товарної марки, визначення властивостей, яких потенційні споживачі очікують від продукту, методів рекламування з метою формування позитивного іміджу продукту чи підприємства.

Найсуттєвішими дослідженнями у царині поведінки споживачів на той час були такі:

  • дослідження Е. Роджерса стосовно дифузії інновацій;

  • дослідження, пов'язані з сім'єю як одиницею, що приймає рішення;

  • розроблення концепцій психографії й стилів життя.

Головним напрямом досліджень того часу було вивчення мотивації споживачів, а його фундаментом — використання ідей Зігмунда Фрейда і теорії психоаналізу.

Саме в цей період науку про поведінку споживачів почали вивчати у навчальних програмах бізнес-шкіл.

Від 1980-х років розпочався новий етап розвитку досліджень поведінки споживачів — етап диверсифікації і зростання. Тривали й дослідження в рамках схем прийняття рішень і сегментації.

У цей період почали з'являтися моделі поведінки споживачів, тобто систематизовані концептуальні схеми, які пояснюють процеси прийняття рішень щодо купівлі та чинники, що впливають на це.

У сучасному розумінні дослідження поведінки споживачів — це вивчення всіх економічних, соціальних і психологічних виявів, що мають місце в процесах підготовки і здійснення купівлі, а також використання придбаного продукту, включно з переданням набутого досвіду іншим, діями окремих осіб, під час купівлі й використання товару чи послуги, міркуваннями й соціальними процесами, які зумовлюють ці дії або відбуваються після них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]