Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-34+82-91+139-150+190-201.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
112.45 Кб
Скачать

143.Інтердисциплінарний підхід до вивчення поведінки споживачів

Для оцінювання поведінки споживачів необхідно використовувати інтердисциплінарний підхід.

Так, економічні науки допомагають знайти відповідь на запитання: який дохід мають споживачі і як вони його розподіляють, за якою ціною вони хочуть і можуть придбати той чи той продукт, як можна оцінити величину попиту і пропозиції, тощо.

Психологія допомагає зрозуміти мотиви і стимули поведінки споживачів, типологію й особливості належності їх до певних класів, підкласів, референтних груп, сімейних відносин.

Етнографія допомагає визначити особливості походження, розселення, взаємин, культури та побуту народів.

У дослідженні поведінки споживачів використо вують також методи таких наук, як симптоматологія (пояснює симптоми, зовнішні ознаки, які дають змогу визначити сутність явищ), герменевтика (мистецтво пояснювати й інтерпретувати тексти) тощо.

144.Можливі типові помилки при вивченні поведінки споживачів

Дослідження поведінки споживачів потребує врахування можливостей хибних суджень, які можуть виникати в результаті їх проведення. Серед найпоширеніших помилок можна назвати такі:

  • самовпевненість керівників підприємств-товаровиробників («ми самі знаємо, що потрібно нашим споживачам»);

  • брак уваги та коштів для проведення досліджень поведінки споживачів (на першому місці — розв'язання поточних проблем);

  • проведення досліджень за старими схемами й методиками (опитування висвітлює проблеми поведінки споживачів поверхово);

  • орієнтування на минулий досвід (пропонується те, що споживачі купували в минулому);

  • копіювання діяльності конкурентів (аналогічні дії без творчих змін);

  • орієнтування лише на наявний попит без належної уваги до вивчення потреб і запитів;

  • неправильна інтерпретація даних стосовно поведінки споживачів (суб'єктивізм оцінок, орієнтація лише на дані, отримані під час польових досліджень)

145.Економічна модель Маршала та її місце в науці про поведінку споживачів

Економістів визнано першою професійною групою, яка розробила теорію поведінки покупців. Згідно з цією теорією, рішення покупців — результат значною мірою «раціональних», а отже, свідомих, логічно послідовних міркувань. Індивідуальний покупець намагається витратити свій дохід на товари, які найбільшою мірою задовольняють його запити відповідно до смаків і рівня цін.

Цьому погляду передували праці Адама Сміта і Джері Бентама. Так, Сміт робив акцент на доктрину економічного приросту, згідно з якою люди виходять з користі від усіх своїх дій. Бентам розвинув цю думку, угледівши в людині схильність розраховувати очікувані результати від кожної дії, що нею розглядається.

Автори цієї теорії називають такі особливості поведінки споживачів:

  • вибір товарів чи послуг здійснюється після попереднього обдумування, рівень якого залежить від міри важливості товару;

  • вибір базується на передбачуваних результатах у майбутньому, а не лише на короткотривалих спостереженнях;

  • на вибір впливає принцип загальної недостатності, відповідно до якого діє індивід (недостатності грошей, товарів, часу, інформації).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]