Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-34+82-91+139-150+190-201.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
112.45 Кб
Скачать

91. Головні вимоги до ефективної методики сегментування ринку

Вимоги:

>Дійсність - Виявлені сегменти мають складатися зі споживачів, із однаковими запитами (має забезпечуватися однорідність їх)

>Вимірюваність - Можливість кількісної оцінки критеріїв (показників) споживачів виявлених сегментів

>Прибутковість - Прибутки від освоєння виокремлених сегментів мають перевищувати витрати на їх досягнення

>Доступність - Можливість досягнення сегментів товарами (забезпечення збуту), інформацією (забезпечення просування) тощо

>Активність -Можливість охоплення виявлених сегментів.

Отже, вимоги щодо розміру сегмента ринку мають співвідноситися з вимогами щодо його перспективності в майбутньому,позаяк не завжди найбільший з-поміж обраних сегментів буде найперспективнішим (наприклад, унаслідок сильної конкуренції або обмежень щодо виходу на нього, застосування в конкурентній боротьбі окремих елементів комплексу маркетингу тощо).

На практиці в кожному окремому випадку серед наведених вимог дослідник завжди виділятиме першочергові. До того ж із плином часу інші критерії теж зможуть набувати першочергового значення, проте якщо обраний сегмент не відповідає зазначеним вимогам (приміром, за критерієм дійсності чи активності) або через брак ресурсів для його освоєння, в подальшому процесі сегментування ринку неодмінно доведеться застосовувати інші критерії. Зрештою потрібно будешукати інші сегменти, що відповідатимуть цим вимогам.

139.Методика розрахунку коефіцієнта та індексу ринкової концентрації в аналізі стану конкурентного середовища

Для аналізу й оцінювання стану конкурентного середовища можна використати методику, згідно з якою насамперед визначають .продуктові межі товарного ринку (встановлюють перелік конкурентних товарів). Після цього здійснюють структурний аналіз товарного ринку, тобто встановлюють чисельність постачальників {товаровиробників), їхню частку в загальному обсязі реалізації товарів.

Такий аналіз — передумова обчислення відповідних показників — коефіцієнта (Kрк) та індексу (Ірк) ринкової концентрації.

Kрк=

де Q1 — обсяг реалізації продукції великими (основними) постачальниками;

Q2 — загальний обсяг реалізації продукції.

Ірк = + +……+

де h — частка ринку кожного n-го постачальника.

На основі розрахунку цих показників вирізняють три типи ринку:

—висококонцентрований: Крк > 70 %; Ірк> 2000;

—помірноконцентрований: 45% < Крк< 70 %; 1000 <Ірк< 2000;

— низькоконцентрований: Крк < 45%; Ірк< 1000.

140.Основні різновиди конкурентів підприємства

Існує кілька різновидів конкурентів, які так чи інакше впли­вають на діяльність підприємства. Це передусім активні конкуренти (підприємства, які в даний час справляють серйозний вплив на інших суб'єктів господарювання) та пасивні (потенційні) конкуренти.

Існує також розподіл конкурентів на прямих, непрямих, товарних і неявних. Прямі конкуренти — це підприємства, які пропо­нують різні товари, що здатні замінювати одне одного одним категоріям покупців, непрямі — які пропонують різні товари різним категоріям споживачів.

Товарні конкуренти являють собою підприємства, що продають однакову продукцію різним групам покупців. Неявні конкуренти — це підприємства різного профілю, які так чи інакше впливають одне на одного, оскільки мають справу з одними покупцями.

Крім цього, існують конкуренти зі збуту (використовують ті самі канали розподілу), цінові (конкурують ціною), а також комунікаційні (використовують ті самі засоби комунікації).

Згідно з класифікацією Дж. О'Шонессі, всі конкуренти поділяються на такі групи :

—ті, що створюють нові товари;

—вправні діячі ринку;

—ті, що переслідують лідерів;

—ті, що пливуть за течією;

—потенційні інтервенти з інших галузей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]